Home » Thorndale – Lightning Spawn

Thorndale – Lightning Spawn

door Filip van der Linden
359 views 3 minuten leestijd

Thorndale was eerst een internationaal project, met leden uit respectievelijk Spanje, Colombia en Canada. Pas dit jaar heeft de Nederlandse gitarist Maarten (van onder meer Epinikion) zich bij de band gevoegd, maar Thorndale profileert zich al wat langer als een ‘Nederlandse’ band. Het zijn allen doorwinterde muzikanten die al in een aantal bands speelden, maar die nog wachten op wat we dan de ‘grote doorbraak’ noemen. Met Thorndale maken ze misschien wel een kans.

Thorndale biedt op het debuutalbum Lightning Spawn een mix van heavy metal, grunge, doom en stoner. Die laatste twee genres zie je wel vaker samen. De stoner-elementen zijn hier net iets prominenter aanwezig dan die van de doom. De heavy metal- en grunge-invloeden vind ik vooral in de zanglijnen en in sommige gitaarsolo’s. De bas en gitaren zinderen, met flink wat fuzz, en het groovende drumwerk is dan weer 100% van de stoner- (en doom)familie.

De muziek van Thorndale is best aangenaam en bij momenten catchy en meeslepend, maar misschien minder verrassend dan wat je bij de mix van genre-invloeden en roots van de bandleden zou verwachten. De songopbouw is diverser en meer uitgewerkt dan je doorgaans bij stoner en doom te horen krijgt. De heavy metal-elementen geven de tracks een extra dimensie of noem het een extra laagje.

Er zijn een paar mensen die geloven in de toekomst en in de releases van Thorndale. Andy LaRocque van King Diamond speelde een solo in voor Ain’t The End Of My Rope. En cult-producer Dan Swanö deed de mix. Nu zijn dat misschien wel ‘huurlingen’ die zich wel vaker laten verleiden om een nieuwe band een duwtje in de rug te geven, maar het zijn ook twee klasbakken die graag hun reputatie hoog houden en niet om het even welke opdracht aanvaarden. Dat oordeel van LaRocque en Swanö wil ik wel bijtreden: Thorndale laat op Lightning Spawn horen dat dit een band is met een groot potentieel en met bakken talent.

Van de slechts zes tracks op dit album kunnen I Accuse You en Born As A Stranger mij het meeste bekoren. Op Bandcamp kan je je het hele album beluisteren en bestellen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00