Home » Paaspop 2018: Vrijdag (Schijndel) 30/03/2018

Paaspop 2018: Vrijdag (Schijndel) 30/03/2018

door Maurice Tonies
322 views 8 minuten leestijd

Festivalliefhebbers hebben Pasen al maandenlang geblokkeerd staan in hun agenda. Niet om de naar de bouwmarkt te gaan of met de familie paaseitjes te gaan schilderen. Pasen is voor hen de jaarlijkse trek naar Schijndel, op naar de volgende editie van Paaspop. Via de social media was al te lezen dat de organisatie het terrein een make-over heeft gegeven. Krijgt Rockportaal.nl alle podia nog gevonden de komende dagen? Welkom op Paaspop 2018!
De organisatie heeft werkelijk alles weer uit de kast getrokken om het Paaspopterrein er weer schitterend uit te laten zien. Wie dit weekend niet speciaal voor de muziek komt kan zich hier ook prima vermaken met allerlei ander entertainment. Spelletjes, straattheater, een escaperoom, grappige tentjes met vermaak, het is er allemaal, maar Rockportaal komt hier voor de muziek en meldt zich voor de allereerste show in de Thunderbolt. Johnny Cash-coverband Def Americans mag hier het spits vandaag afbijten en de band uit Eindhoven is op dit moment bezig met een Welcome To Folsom Prison-tour. Het legendarische live-album wat opgenomen is in de gelijknamige gevangenis wordt tijdens het optreden van vandaag in het zonnetje gezet. Het is dan ook niet een best-of show zoals sommigen misschien hadden verwacht. Nee, vandaag staan er ook relatief minder bekende nummers van Johnny Cash op de setlist, maar wat weten zanger Elco en de zijnen het weer mooi te vertolken. De fans die de bekendste hits al een beetje beu beginnen te worden krijgen eindelijk wat andere dingen te horen en ook deze worden uit volle borst meegezongen. Wat is het heerlijk om nu eens 25 Minutes To Go te horen bijvoorbeeld. Zangeres Kim mag natuurlijk ook niet ontbreken om de duetten met Elco te vertolken en zo mag het publiek alsnog even losgaan op het gewenste Jackson. De Welcome To Folsom Prison-show is misschien niet iets voor het festivalpubliek, maar meer voor de fijnproevers, maar wat hebben de Def Americans de dag weer mooi geopend.
De nieuwe indeling van Paaspop is voor velen even wennen. Zo heeft de Phoenix een nieuwe plek gekregen, maar is het ook nog eens een nieuwe tent. Wat een pareltje hebben ze neergezet in Schijndel en hier kan men ongetwijfeld een aantal jaar mee vooruit. Vandaag mag Anneke van Giersbergen met haar band VUUR komen testen of de tent tegen een beetje gitaargeweld kan. Het nieuwe project van de voormalige zangeres van The Gathering is alweer een tijdje op tour en in de Phoenix bewijst ze wederom waarom ze een van de beste zangeressen van ons land is. Haar stem past perfect bij de harde gitaren, maar wat zijn haar muzikanten ook goed in vorm. De band VUUR bestaat uit muzikanten die in de loop der jaren hun sporen hebben verdiend en samen hebben ze op het album In This Moment We Are Free – Cities al laten horen dat het allemaal wel goed zit, maar ook live komt het prima uit de verf. Steeds meer bezoekers komen de tent binnenlopen en naast het vergapen aan de tent is het ook prima toeven met de band van Van Giersbergen. Op het eerder genoemde album staan niet heel veel nummers, maar wel hebben ze allemaal een behoorlijke speellengte, dus het publiek kan lang genieten van het gitaargeweld. Tussen de nummers door vertelt Anneke dat ze nog paard heeft gereden in Schijndel en ze op een van de eerdere edities nog Gotcha en De Dijk heeft horen spelen en dat ze nu zelf voor het gevoel al zo’n honderd keer op Paaspope heeft gestaan en het hier nooit zal vervelen. Anneke weet wel hoe ze met haar verhalen de tent kan inpakken, maar dat mag ook voor de band gezegd worden, wat een geweldenaars. VUUR speelt niet alleen nummers van het album, maar ook nog een cover van Devin Townsend en natuurlijk mag Strange Machines, de grootste hit van The Gathering niet ontbreken!
Het is goed toeven in de Phoenix en de sfeer zit er lekker in, dus waarom zouden we weggaan uit deze nieuwe tent? Er wordt op het podium snel omgebouwd, want de volgende band zal over een uur toch echt van start moeten. En niet de minste! Het Zweedse Avatar is naar Schijndel gekomen om de Phoenix-tent om te toveren in Avatar Country. Op het nieuwste album van de heren wanen ze zich koningen en vandaag zal Paaspop zich dan ook onderdanig moeten gedragen. Men zal moeten meeklappen, headbangen, knikken, springen en beuken. Allemaal om dat de zanger dat wil… of eigenlijk omdat het gewoon veel te leuk is! Avatar maakt er een feestje van in de Phoenix en zanger Johannes weet wel hoe het publiek kan opzwepen. In zijn karakteristieke outfit krijgt hij de lachers op zijn hand en zijn grootse gebaren zullen tot achteraan in de tent te zien zijn. Deze clown weet hoe hij de mensenmassa kan inpakken. Helaas is het geluid niet allerbest, maar gelukkig speelt de band onverhinderd door. Tijdens deze festivalshow ligt de focus niet helemaal op het nieuwe album en staan ook publieksfavorieten Puppet Show en Smells Like A Freakshow op het menu. Fans zingen uit volle borst mee en laten zich lekker gaan. Het uurtje met de band uit Gotenborg gaat dan ook in sneltreinvaart voorbij.
Hun recente hit Zoutelande zorgde ervoor dat de Zeeuwse band Bløf weer volledig in the picture kwam. Fans zijn overigens de formatie rondom zanger Paskal niet vergeten en melden zich massaal in de grootste tent van Paaspop, de Apollo! De tent staat ook helemaal vol als de band mag aantreden en vanaf het allereerste moment is het meezingen op de hits. De Zeeuwen spelen op voorhand een gewonnen wedstrijd en dat blijkt ook wel als er slechts een paar akkoorden hoeven worden aangeslagen en het publiek al de rest doet. AAN is de titel van hun laatste album en Bløf is dan ook AAN op Paaspop. Het is niet de eerste keer en zeker niet de laatste maal dat de band hier te zien is. Heel veel grote hits passeren de revue en wie kan er simpelweg niet minimaal èèn nummer van ze meezingen? Bløf is misschien niet de meest beweeglijke band op het podium, maar wel eentje die goed is in solide optredens, de band is op geen fouten te betrappen en eigenlijk alle keren wel in vorm. Alhoewel de band een uur mag spelen verlaten ze wel vroegtijdig het podium. Allemaal ingestudeerd natuurlijk, maar zo lijkt het alsof de mannen een lang toegift spelen, waarbij men als afsluiter een ode brengt aan The Scene door Iedereen Is Van De Wereld te doen klinken. Een volle Apollo brult mee: Iedereen is van de wereld… en de wereld is van iedereen! Bløf zet wederom de Apollo op zijn kop!
Hoeveel pagina’s telt nu ongeveer het jongensboek van Kensington? Elk jaar blijven er maar grote hoofdstukken bijkomen. Na de vele shows in het Ziggo Dome gaan de mannen uit Utrecht dit jaar de Amsterdam Arena veroveren en ook hun recente clubtour was een groot succes. Het lijkt dan ook niet op te kunnen voor Kensington. De band is ook in Schijndel enorm populair en natuurlijk is iedereen naar de Apollo gekomen om de afsluiter van deze festivaldag mee te maken. Kensington zet binnen no time de Apollo in vuur en vlam. Opener All For Nothing zorgt ervoor dat de keeltjes wijd open gaan en iedereen meteen meezingt. Het repertoire is bekend bij het Paaspoppubliek en er wordt flink meegesprongen en gedanst. Soms lijkt het bij een show van Kensington alsof de band op automatische piloot speelt en ze het niet heel veel doet, maar daar is vandaag geen sprake van. De band geniet zichtbaar en dat is ook te merken aan de technici van Kenstington die ook volkomen uit hun dak gaan. De vrolijke blikken die heen en weer worden uitgewisseld zeggen genoeg, ze stralen van oor tot oor. Om het publiek nog meer uit hun dak te laten gaan wordt alles uit de kast gehaald. Op de visuals is al van alles te zien, maar wat extra pyro’s maken het feest compleet. Kensington wordt genoemd als een van de beste bands die ons land rijk is en dat wordt vandaag wederom onderstreept. Wat kun je er nog tegenin brengen als iedereen de hits Streets, Do I Ever en Riddles woord voor woord helemaal meezingt? Ook aan optredens van Kensington komt een einde en als het bombastische St. Helena heeft geklonken mag het licht uit in de Apollo en zit de allereerst festivaldag van Paaspop erop!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00