Home » Paaspop 2024: Zondag (Schijndel) 31/03/2024

Paaspop 2024: Zondag (Schijndel) 31/03/2024

door Maurice Tonies
463 views 14 minuten leestijd

Met het ingaan van de zomertijd is Paaspop stiekem een uurtje ingekort. Dat ene uurtje verschil zorgde ervoor dat sommige bezoekers op de derde en laatste festivaldag nog net even iets langer op de camping bleven hangen of met een slaperig koppie over het terrein banjerden. Ook wij hebben even moeite om aan de gang te gaan, om de zogenaamde wederopstanding te beleven, maar eenmaal aangekomen in Schijndel gaan we er weer helemaal voor…. Let’s Go!

In de Phoenix was het nog nagenoeg leeg toen Michelle David & The True-Tones werd aangekondigd. Voorheen was de zangeres samen met haar band bekend onder de naam Michelle David & The Gospel Sessions, maar de Gospel heeft plaatsgemaakt voor een flinke dosis soul. Of ze nu voor een volle tent speelde of helaas ditmaal voor een nagenoeg lege tent, de dame ging er gelukkig helemaal voor, net zoals haar band. Samen zetten ze een heerlijke show neer en was het de ideale manier om wakker te worden. Vol trots kondigde de zangeres aan dat op 5 april hun album zou gaan uitkomen en het Paaspop-publiek kreeg dan ook een preview. Daarnaast zorgde de dame voor wat “ochtendgymnastiek” door haar toehoorders te laten meebewegen en klappen. Wie de zangeres al eerder aan het werk heeft gezien wist al dat ze omringd werd door een steengoede band en dat was ook nu het geval. Wat een fijne opener op deze laatste festivaldag.

Uit een compleet ander vaatje tapte presentator Dennis Weening. In een ver verleden was hij al eens de frontman van Spider Rico, maar daarna was het een tijd geleden dat we Dennis muzikaal op het podium zagen staan. Al jarenlang is hij als presentator op Paaspop te bewonderen, maar vandaag mocht hij eindelijk in de Jack Daniels laten horen wat hij met zijn nieuwe band Burnout Boys allemaal van plan was. Gitaar spelen hoefde hij ditmaal niet, deze taak werd volbracht door zijn Haagse makkers die eerder al in onder andere Spider Rico en Organisms speelden. Het is tijd voor energieke garagerock en dat zorgde voor de eerste moshpit van de dag. Een tijd lang stond Dennis al aan de rand van het podium, waarbij er soms wat dames in de buurt kwamen staan om een selfie te maken. Niet veel later werd het tijd voor Dennis om over het randje te gaan en zich te mengen tussen het publiek. Midden in de moshpit zong hij zijn teksten en kreeg af en toe een beuk te verduren. Toen hij vervolgens terug op het podium werd geholpen bleek zijn stem ook deels kwijt te zijn geraakt, zijn nieuwe rol als zanger eiste het nodige van de zanger/presentator. Zien we hem samen met zijn Burnout Boys veel vaker terug op de festivals?

Vervolgens meldden we ons voor een tweede maal in de Phoenix waar singer-songwriter Gavin James zijn terugkeer op Paaspop maakte. De Ierse zanger stond zeven jaar geleden ook in Schijndel en ook vandaag mocht hij op een mooi gevulde tent rekenen. De afgelopen jaren hadden we eigenlijk weinig meer van deze zanger vernomen, zijn meest recente album The Sweetest Part zorgde niet voor grootse opschudding in ons land, maar toch wist de zanger het publiek goed te vermaken. Deze zanger hoefde je dan ook niet te vertellen hoe je een show behoorde op te bouwen. Hij vertelde mooie verhalen, was goed bij stem en maakte er samen met zijn band een feestje van. Uiteraard mocht de hit Nervous niet ontbreken, maar hij had nog een troef meer in handen. Tijdens het spelen van de Everly Brothers-cover Dream kwam ineens Douwe Bob tevoorschijn om hem te vergezellen. Een mooi moment wat je enkel en alleen op een festival meemaakt. Ook zijn uitvoering van de hit Hearts On Fire mocht er zijn en was een mooie opmars naar de finale, want The Magnetic Fields-cover The Book Of Love waar iedereen hem van kende mocht natuurlijk niet ontbreken.

Afgelopen jaar noemden critici de show van Wende op Lowlands één van de absolute hoogtepunten van het festival. Ook bewees Wende haar vorm tijdens een uitverkochte Sterrenlopen-clubtour en gooide vervolgens ook nog eens hoge ogen met haar project The Promise, waarmee ze ook nog eens in New York, Hongkong en Adelaide speelde. We mogen dan ook stellen dat we met een echte rasartieste te maken hebben die graag op het podium staat. Haar passie bracht ze dan ook vanaf de allereerste tonen op Paaspop aan haar toehoorders over. Dit Is Alles was dan ook het startschot voor een hoog kwalitatieve show in Schijndel. Gewapend met een gitaar zette Wende de tent binnen no time op zijn kop, waarna ze in volle vaart zich weer op een volgende track stortte. We zien een dame in topvorm die geboren leek om op het podium te staan. Ze danste, ze tierde, ze zong haar teksten, waarbij ze haar publiek continu bleef aankijken. Tussendoor volgde er een kleine glimlach, waarna ze weer volledig in focus doorging. Nadat we op Het Is Genoeg al hebben gezongen mogen we daarna zelf ook een dansje meemaken. De beats klonken door de tent en we zien een dame die tijdens Alles Weggegeven en Jij Idiote Dood compleet uit haar plaat ging, wat een groots moment! Het publiek raakte ook in trance en ging compleet met haar mee op haar muzikale trip. Naast nummers van haar recente album Sterrenlopen kwamen ook een paar tracks van haar geprezen Mens-album voorbij. Op haar nieuwste album werkte ze samen met onder andere S10 en Froukje, maar zij waren deze vandaag niet van de partij. Wel was het zo dat ze ook zonder deze dames een absolute topshow wist neer te zetten. Wende leverde een loepzuivere show af, waarbij ook de techniek een flinke duit in het zakje wist te doen. Wat een geweldige performance, een van de absolute hoogtepunten van deze Paaspop!

Veel tijd om bij te komen hadden we praktisch niet. Compleet nog onder de indruk van deze show wandelden we de Jack Daniels-tent binnen waar zojuist Green Lung werd aangekondigd. Kennelijk waren we bij een band beland die graag een groots verhaal wou vertellen. Zo stond er midden op het podium een of ander raar masker met grote horens en ook aan de zijkant leek het of een of andere Egyptische God was neergezet. Helemaal prima natuurlijk, maar deze band die graag wou lijken op Black Sabbath en ook Deep Purple kon ons weinig bekoren. Ja, de band kon weldegelijk spelen, maar de skills van de drummer zouden wel flink wat beter mogen. Daarnaast stoorden wij ons wederom aan de beats van buiten de tent en de ietwat saaie zang. Als we vervolgens meerdere bezoekers de tent zien verlaten is gebleken dat wij niet de enigen waren die Green Lung niet bij de hoogtepunten van Paaspop zouden zetten.

De Jeugd Van Tegenwoordig is natuurlijk al jarenlang een festivalact bij uitstek, maar vandaag haperde de machine van De Jeugd. Vanaf de start van de show wou de vaart er maar niet inkomen. Het collectief kwam maar niet op gang en in het verleden hebben we de heren toch echt wel veel beter gezien. Op Lowlands bliezen de boel omver, maar vandaag gaven de gekke boys niet thuis, het was traag en niet inspirerend. De Apollo-tent bleef overigens maar volstromen en deze zou ongetwijfeld binnen no-time worden afgesloten in verband met de drukte, maar velen zouden ook de tent maar weer vaarwel zeggen wegens een teleurstellende show. Soms mocht je dan ook even afvragen wat er Watskeburt

Het was alweer 27 jaar geleden dat Anneke van Giersbergen met haar oude band The Gathering op Paaspop stond. De zangeres koesterde overigens nog meer warme herinneringen aan deze plek, want jaren geleden reed ze nog paard in de aanliggende manege. Ergens kun je dan ook wel stellen dat zangeres Anneke dan ook soort kind aan huis was bij het Brabantse festival, zo speelde ze een paar jaar geleden nog met The Gentle Storm ook al in dezelfde Jack Daniels-tent, waar ze ook vandaag acre de presence mocht geven. Omringd met maar liefst zeven muzikanten kreeg het publiek een bloemlezing uit het rijke archief van Anneke te horen. Zo hoorden we nummers van The Gathering, een cover van Kate Bush en een flink aantal nummers uit haar eigen rijke solo-carrière. Wat had Anneke na al die jaren nog steeds een fantastisch stemgeluid, de Jack Daniels-tent keek dan ook aandachtig naar de verrichtingen van deze vakvrouw. Met kleine gebaartjes en danspasjes wist ze de boel op zijn kop te zetten en wat had ze een geweldige band meegenomen. Zo hoorden we ineens tijdens een rockklassieker een saxofoon, een viool en nog extra toetsen, een mooie volle sound klonk door de rocktent van Paaspop. Tussendoor maakte ze af en toe een grapje en vertelde een verhaal, maar ze liet vooral de muziek voor zich spreken, waarbij de absolute afsluiter Strange Machines voor het nodige kippenvel zorgde. Wat een gave show!

Aangezien het avondprogramma van The Jack Daniels-tent ons als muziek in de oren klonk zijn we lekker blijven hangen en vele anderen hadden ook dat idee. Niet gek, want waarom zou je een punkshow zoals deze van Bad Nerves laten schieten? De formatie rondom frontman Bobby Nerves spelen strak en tussen de nummers door zouden we zowaar een 1-2-3-4 kunnen opsommen, waarna Bad Nerves weer een snelle track zou instarten. Verrassend waren ze niet, maar heerlijk in het oor klinkend dan weer wel. De heren hebben goed naar The Ramones geluisterd en hun hooks kennen dan ook de nodige gelijkenissen. Het publiek was wel in voor een punkfeestje en hoewel de tent niet tot de nok is gevuld wordt er vrolijk gesprongen en gemoshed. Ook de heren op het podium sprongen wat op en neer, wat alleen maar de feestvreugde ten goede kwam. De vraag of we nu een langzaam of snel nummer wilden horen was bijna retorisch te noemen. Bad Nerves tikte dan ook snel weer een nieuwe snelle track af. Als laatste nummer van de show kondigde de heren het nummer Yellow van Coldplay aan, maar volgens ons ging dit nummer toch echt anders.  Nee, geen Chris Martin-praktijken in de Jack Daniels, het draaide om pure Rock ’n Roll. Dit soort bands hadden we het gehele weekend nog niet gehoord in Schijndel en het was dan ook een zeer aangename aanvulling op het programma. Graag tot een volgende keer!

Rond de klok van middernacht was dan toch dat ene moment daar, voor de laatste keer zou er een band worden aangekondigd in de Jack Daniels-tent. Niemand minder dan De Heideroosjes hadden de eer om het licht uit te mogen doen op Paaspop. Marco Roelofs en kompanen vieren dit jaar dat hun bandje alweer 35 jaar bestond en deed dit in Schijndel met een uitermate puike punkrockshow. Nadat het alombekende intro had geklonken was iedereen overgeleverd aan de grillen van Marco Roelofs. In een hoogdravend tempo speelden De Heideroosjes de een na andere publieksfavoriet. Zo was het heerlijk meebrullen op Break The Public Peace, voelden wij ons ineens een lid van Damclub Hooligan, vonden we alles Lekker Belangrijk, maar gingen we ook massaal voor de bijl op We’re All Fucked Up. De Limburgers konden dan ook niets verkeerd doen op Paaspop. Tussen de nummers door moesten Marco Borsato en DJ Tiesto het nog ontgelden en ook probeerde bassist Fred Houben nog een onduidelijk verhaal over te brengen, maar het draaide vandaag, evenals eerdere show van De Heideroosjes vooral om de muziek. Marco verklaarde dat hij op maandagochtend al vroeg bezoek zou krijgen maar eigenlijk net als zijn song Ik Wil Niks even een tijdje rust wel zag zitten. Tussen de bezoekers in de Jack Daniels-tent waren heel wat fans aanwezig, de alom bekende shirts doken overal op en in menig moshpit kwam het karakteristieke rode I’m Not Deaf I’m Just Ignoring You-shirt voorbij. De Heideroosjes waren de afgelopen dagen overspoeld met de vraag of ze Ze Smelten De Paashaas zouden spelen op Paaspop. Eigenlijk was dit grappige nummer te slecht voor woorden, maar na zoveel verzoekjes gingen de heren overstag, wat zorgde voor heel veel glimlachende bezoekers. Het bleef dan ook lekker knallen in de Jack Daniels-tent en na al die jaren hebben de heren aan kracht niet ingeboet en hoewel het frontman Marco Roelofs wat meer kracht kost dan voorheen moet hij ook wel toegeven dat hij niet zonder kan. De frontman werd dan ook aan het einde van de show letterlijk op handen gedragen en crowdsurfend door de tent zong hij afsluiter United Scum. Voor een laatste maal mochten Marco en zijn Heideroosjes de tent uit zijn dak laten gaan. Eigenlijk konden we ons dan ook geen betere afsluiter van deze Paaspop wensen!

Foto’s door Stefanie Portegies – Rockportaal.nl

[

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00