Home » Pinkpop 2015: Vrijdag (Landgraaf) 12/06/2015

Pinkpop 2015: Vrijdag (Landgraaf) 12/06/2015

door Maurice Tonies
217 views 9 minuten leestijd

Het afgelopen jaar was het na afloop het gesprek van de dag. Het onweer boven Landgraaf. Had Pinkpop moeten ontruimen? Had het optreden van Metallica geen doorgang mogen vinden? Alle ogen waren ineens weer volop richting het zuiden gericht. Het festival kende ook een geweldige line-up met als absoluut hoogtepunt The Rolling Stones. Ook in aanloop naar de editie van 2015 ljken de weergoden het festival van Jan Smeets niet goedgezind. Het programma telt al talloze verrassende boekingen, gaat ook moeder natuur voor een onaangename verrassing zorgen? Rockportaal pakt de spullen bij elkaar en meldt zich voor de 46e editie van Pinkpop.

Body Count ft. Ice-T
© René Bradwolff

© Rene BradwolffOok dit jaar valt Pinkpop niet tegelijk met Pinksteren en mogelijk is hierdoor de vrijdag, de allereerste festivaldag van Pinkpop niet uitverkocht. Weekendkaarten zijn overigens niet meer aan te slepen en ook bij de andere dagen is het bordje uitverkocht al uit de kast gehaald. Rockportaal trapt af met een oldschool party vandaag. Body Count is in het land. De formatie rondom rapper Ice T is maar liefst vier keer in Nederland te bewonderen en de show in Landgraaf werd als laatste toegevoegd. En deze laatste toevoeging opent het bal op weergaloze wijze. De metalheads worden meteen op hun wenken bediend en zien hoe de groep een puike performance neerzet. Rapper Ice T schroomt zich niet om de een na andere motherfuckin’ te doen klinken in Landgraaf. Het publiek kan genieten van vele klassiekers, die worden uitgevoerd door een nagenoeg nieuwe formatie. Body Count heeft door sterfgevallen een aantal leden in de loop der jaren vervangen en nam in het hernieuwde Body Count het nieuwe album Manslaughter op. Echter hier ligt niet de focus vandaag. Pinkpop krijgt de olschoolklassiekers Body Count’s In The House, Body MF Count, KKK Bitch en Cop Killer voor de kiezen. Geen concessies, keihard spelen en het publiek smult. Ook al begint het behoorlijk te regen, de moshpits worden grootser en de vuisten blijven gebald. Hiervoor zijn de bezoekers al op tijd aanwezig. Pinkpop is geopend!

 
IMG_0488Na deze pittige opener wordt het podium snel weer klaargemaakt voor de volgende act. George Ezra scoorde met zijn Budapest een gigantische hit en veroverde vele damesharten. Geen wonder dat veel jonge dames zich komen melden om deze show bij te wonen. De singer/songwriter heeft het vandaag niet al te gemakkelijk. Zijn materiaal is niet bijzonder genoeg om een set lang te boeien. Het terrein voor het hoofdpodium in Landgraaf is nog een stapje te groot voor deze zanger, die overigens wel over een mooi stemgeluid beschikt. De nummers lijken helaas net iets te veel op elkaar, waardoor de aandacht verslapt. Geen vreemd verschijnsel, want dit overkwam ook eerder al eens Jake Bugg op dit grote podium. Het is dan ook een flinke opgave om het publiek, wat bij een clubshow wel echt voor jou komt voor je te winnen. Natuurlijk gaan de kelen open bij de grote hit Budapest, maar helaas maakt deze grote hit het optreden niet meer tot een groots memorabel succes.

Faith No More
© Hub Dautzenberg

© Hub DautzenbergWat heeft Pinkpop op de allereerste festivaldag toch een mooi programma voor elkaar weten te boksen. Op de 3FM-stage komen, net zoals Body Count, oudgedienden tevoorschijn om een show te komen verzorgen. Onlangs bracht Faith No More hun nieuwe album Sol Invictus uit en vandaag mogen ze daar meteen wat van laten horen. Het podium is schitterend aangekleed. Wat hebben deze mannen toch met zoveel bloemen? Dit is niet het enige wat opvalt. Als zanger Patton en de zijnen opkomen in compleet witte outfits ziet men dat de rock ’n roll anno 2015 ook in een net pak kan worden uitgevoerd. Podiumbeest Patton blijkt ook vandaag goed bij stem en wie er bij was op de laatste keer dat ze op Lowlands stonden weet dat dit een zeer goed teken is. Faith No More strooit in hun set al bijtijds met wat klassiekers. Het publiek wat met grote aantallen is komen toesnellen hoort de legendarische single Epic en gaat even terug in de tijd. De jaren dat de festivals nog echt voor een alternatieve doelgroep leken te zijn. Tijden veranderen, maar de fans zijn de groep trouw gebleven. De band heeft er zin in en ook ontbreekt de Commodores-cover Easy niet. Hoeveel mensen zullen toen wel niet het album hebben gekocht omdat Easy zo’n lekker rustig nummer was? Vandaag horen ze wederom met wat voor grootheden ze te maken hebben. Het staat halverwege de set dan ook ramvol voor het 3FM-stage. Naast de oude hits is er ook plaats op de setlist voor wat nieuwe nummers, maar deze maken lang niet zo veel indruk als het oudere materiaal. De classics van Faith No More staan dan ook in 2015 nog steeds fier overeind.
 
IMG_0499Elbow betoverde Pinkpop met hun optreden in 2011. Toen was het onderdeel van de Built A Rocket Boys-tour. Nu, een paar jaar verder, heeft de groep rondom zanger Guy Garvey wederom de weg naar Landgraaf gevonden om nu naast de bekende nummers van toen er ook nog eens materiaal van hun recentere album The Take Off And Landing Of Everything aan toe te voegen. Elk album heeft wel zo’n nummer wat kippenvel oproept. Het schitterende stemgeluid van zanger Garvey zorgt hier vandaag op het hoofdpodium van Pinkpop wederom voor. Elbow stond de afgelopen jaren wel vaker in Nederland en eigenlijk hebben ze elke keer het publiek compleet meegekregen op hun muzikale trip. Vandaag hebben ze het wat moeilijker. Het publiek laat zich minder snel betoveren en of daar het minder mooiere weer daar een steentje aan bijdraagt is onduidelijk. Aan de setlist kan het niet liggen en ook de strijkers, die vaker aanwezig zijn tijdens een show van Elbow laten zich van de beste kant zien. Kennelijk heeft het publiek er simpelweg minder zin in. De zanger informeert dan ook regelmatig of het nog droog is. Kennelijk een poging om toch het publiek voor zich te winnen. Gelukkig wordt er vooraan volop meegezongen en blijkt het niet aan het optreden zelf te liggen van deze geweldige band. Toch jammer voor deze band waarbij een volle zon en A Day Like This een prima match zijn.

Slash ft. Myles Kennedy & the Conspirators
© Hub Dautzenberg

© Hub Dautzenberg
De klok staat op rock vandaag. Slash mag het 3FM-podium vandaag afsluiten. Totaal geen verrassing meer hoe de voormalig Guns N’ Roses-gitarist een show neerzet. Slash is al vaker te gast geweest op Pinkpop en iedereen weet dan ook dat hij met Myles Kennedy een geweldige zanger in zijn gelederen heeft. Onlangs verscheen er al een nieuwe live-registratie waarop de mannen hun kunsten laten horen, maar niets gaat er boven het echt live meemaken. Vandaag horen we veel klassieke tracks voorbijkomen, waaronder Sweet Child O’Mine en You Could Be Mine. We smullen ervan en dat geldt ook voor de vele fans die gekleed in Guns N’ Roses-shirts zijn komen opdraven. Wat blijven het ook geweldige songs. Zelfs zoveel jaren later weten ze nog steeds te imponeren. Niet gek, want wat is het duo Myles & Slash heerlijk op dreef. Helaas is de setlist gebaseerd op een uurtje spelen en komen er niet heel veel nummers van het latere materiaal van Slash aan bod. Ze hebben er plezier in en tijdens de bandintroducties schromen ze zich niet om elkaar aan het publiek voor te stellen. Slash sluit vandaag zijn set af met Paradise City en hierbij gaat de menigte nog eenmaal los. Helaas zijn er al een aantal richting het hoofdpodium gelopen, want ook daar staat wat moois te gebeuren.
 
IMG_0629De afgelopen weken is de media continu bespeeld door de hoofdact van Pinkpop. Telkens dropten ze een nieuw single om zo maar de aandacht volop naar zich toe te trekken, En dat is gelukt! Muse is voor de derde maal in hun carrière op nummer 1 binnengekomen met een nieuw album. Het is ook meteen de titel van het album wat zorgde voor wat discussies op de vele festivals. Muse zou drones willen meenemen tijdens hun shows, maar overal kregen ze een nee voor hun kiezen. Dan maar veel muziek van Drones laten horen! Een show van Muse staat garant voor veel gitaargeweld en vol spektakel. De band laat een drill instructor het publiek toespreken via een groot scherm en eigenlijk weet iedereen wel wat er dan volgt. Psycho laat de menigte voor het eerst genieten van de klanken van Muse. Zo horen we de band het liefst, piepend, scheurend en vol energie. Zanger Bellamy mag zijn stemgeluid als een extra instrument bij de rest voegen en de show van vanavond bevestigt de absolute terugkeer naar het front. De mannen voeren een bevlogen kunststukje uit. Kennelijk is men gefascineerd door de politiek en zanger Matt laat zich met regelmaat uit over oorlogsvoering en andere politieke uitingen. Liever horen we de muziek voor zich spreken en we worden op onze wenken bediend. Pinkpop mag smullen van klassiekers New Born, Supermassive Black Hole en het later uitgebrachte Madness. De show gaat in een rap tempo voorbij en verveelt geen moment. Hier zorgen de sterke songs wel voor, of zoals ze zelf zingen Time Is Running Out. Natuurlijk is er voldoende ruimte voor de nieuwe songs van Drones, maar in de mogelijke grote Drones-tour zal er ongetwijfeld nog meer bij dit album worden stilgestaan. Als Starlight in het toegift al heeft mogen klinken hebben ze nog een pareltje voor het slot bewaard. Een geweldig uitgevoerd Knights Of Cydonia is het absolute toetje voor deze allereerste festivaldag van Pinkpop 2015.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00