Home » Public Image Ltd. – What The World Needs Now…

Public Image Ltd. – What The World Needs Now…

door erik@rockportaal.nl
139 views 2 minuten leestijd

Het is vooral eind jaren zeventig en in de jaren tachtig dat Public Image Ltd. furore maakte. Met nummers als Death Disco, This Is Not A Love Song en Rise liet John Lydon (a.k.a. Johnny Rotten) zien dat er ook leven na The Sex Pistols was met deze eigenzinnige, experimentele post-punk band. In ’92 was het afgelopen met PiL om na een sabbatical van 17 jaar weer het levenslicht te zien met het voor mij onbekende This Is Pil. Krap drie jaar later laat Johnny met het nieuwe What The World Needs Now… nog eens zien wat de beste man met zijn gevolg kan.
Laat me voorop stellen dat What The World Needs Now… een prima te genieten album is geworden. Er wordt goed gemusiceerd en Johnny’s maniakale stem is bij nummers als Shoom en I’m Not Satifsied als vanouds. Toch bekruipt me het gevoel dat het allemaal wel een beetje tammer geworden is met de jaren. Ik mis de power, drive en het experimentele karakter van weleer een beetje. Neemt verder niet weg dat dit album een prima album is wat goed te behapstukken is en hier en daar nog wat verassingen in petto heeft.
Opener Double Trouble is een punkie nummer met een wel erg melige tekst. Hetzelfde geldt voor opvolger Know Now. Met Bettie Page is er een ommezwaai naar een meer countryachtige stijl. C’est la Vie, Spice Of Choice, het erg poppy The One en slepende Big Blue Sky zijn dan weer wat avontuurlijker. Bij I’m Not Satisfied en Corporate komt het oude gevoel weer terug om vervolgens af te sluiten met persoonlijke favoriet Shoom waarbij de strot van Johnny “What the world needs now…is another fuck off” op maniakele wijze weet uit te kermen.
Gelukkig is het anarchistische element nog steeds niet uit PiL verdwenen. What The World Needs Now…is weliswaar in mijn optiek niet het beste album van deze legendarische band: het heeft meer dan genoeg te bieden. Een leuk album wat zo af en toe zijn rondjes zal maken in mijn cd-speler. Niet vernieuwend maar zeker niet slecht.
Tracklist:

 1. Double Trouble
 2. Know Now
 3. Bettie Page
 4. C’est La Vie
 5. Spice of Choice
 6. The One
 7. Big Blue Sky
 8. Whole Life Time
 9. I’m Not Satisfied
 10. Corporate
 11. Shoom

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00