Home » Red Zebra – Songs And Stripes

Red Zebra – Songs And Stripes

door Filip van der Linden
222 views 3 minuten leestijd

Red Zebra is één van de belangrijkste exponenten van de Belgische new wave/postpunkscène en tegelijk ook één van de best gedocumenteerde. Zowat alles wat deze band opgenomen heeft, werd ook al uitgebracht. De kans dat je op een bestofte zolder nog enkele lost tapes tegenkomt, lijkt bijzonder klein. De herinnering aan de topjaren in de jaren ’80 wordt levendig gehouden door te blijven spelen (in almaar wisselende en soms terugkerende bezettingen) en met het uitbrengen en heruitbrengen van oud en nieuw materiaal. Red Zebra heeft minstens drie live-albums en met de nieuwe Songs & Stripes zitten we al aan het vijfde compilatie-album. Songs & Stripes komt er waarschijnlijk in de eerste plaats omdat de vorige verzamelaars zo vlot over de toonbank gingen en in de tweede omdat je als band toch iets wil kunnen verkopen na je shows. Zit er ook wat nieuw en lekker vlees aan het been voor wie al wat van Red Zebra in huis heeft? Toch wel.
Van de vorige verzamelaars zijn er grofweg twee die zich concentreren op de jaren ’80 en twee die meer een totaaloverzicht geven: The Art Of Conversation uit 2002 en Beauties Of The Beast uit 2016. Dat doet deze vijfde compilatie ook. Van het oudste werk krijg je hier de meest essentiêle tracks. Van het materiaal dat niet uit de jaren ’80 stamt, krijgen we liefst drie tracks van het degelijke jaren ’90 album Mimicry (John Wayne, Kill Me Before I Kill Myself en Pony Girl Punishment). Stonden nog niet eerder op een verzamelaar: de singles Spit On The City (uit ) en het helemaal nieuwe My Boss The Robot. Die laatste is een prima track die met een mooie baslijn beter aansluit op het jaren ’80-werk van Red Zebra dan andere singles uit de herfst van hun loopbaan. Van dat zeg maar recentere werk had ik het drammerige John Wayne misschien ingeruimd voor het swingende God Is Not A DJ, maar dat zal voor elke luisteraar wel anders zijn. Van het oudere werk krijgen we er drie in een live-versie: TV Activity, I’m Falling Apart en Paradise Lost. De opnames werden vorig jaar gemaakt, zodat je (samen met My Boss The Robot) toch een mooi beeld krijgt van de jongste reïncarnatie van deze Belgische topband. De live-tracks maken vooral duidelijk dat er nog geen sleet zit op de formule en dat die oudere songs nog steeds overeind blijven.
Missen we nog iets op deze Songs & Stripes? Niet als je je wil beperken tot  één CD. Als er ooit een box-setje van Red Zebra uitkomt, dan verwachten we daar nog studioversies op van hun covers (live spelen ze al eens Winning van The Sound en Agent Orange van Ski Patrol), of een unplugged of symfonische versie, een duet, …  Deze nieuwe compilatie is daar alvast een mooie aanloop naartoe en een mooie binnenkomer voor wie dacht dat Editors of Whispering Sons hun sound zelf uitgevonden hadden.
https://wool-e-tapes.bandcamp.com/album/wed061-songs-and-stripes-1980-2020-punk-post-punk-new-wave
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00