Home » Sammath – Strijd

Sammath – Strijd

door erik@rockportaal.nl
200 views 2 minuten leestijd

sammath strijdSammath behoeft geen introductie. De heer J. Kruitwagen bestiert deze band al dusdanig lang dat deze Nederlandse Black Metal band wel een belletje moet doen rinkelen bij bekenden van dit genre. De plaat Strijd is een werkstuk wat nu al bijna twintig jaar oud is. Het label Hammerheart heeft besloten deze plaat eens op LP uit te brengen. Een terechte keuze wat mij betreft, want deze plaat heeft na al die jaren nog steeds niet aan kracht ingeboet.
Oké, Sammath heeft zich gedurende de jaren een iets andere sound aangemeten. Neemt niet weg dat Strijd nog steeds pure klasse is welke een meerwaarde bied in je eigen zwarte metalen collectie. Deze plaat heeft een typische jaren negentig productie en straalt ook deze atmosfeer uit. En laat ik daar nu net van houden. Opener De Glorie van het Slagveld is typisch Sammath: krachtige kille, bezwerende gitaarpartijen, een schelle strot en ondersteuning door prima keyboardwerk. Soms liggen de keys er net wat te dik bovenop maar het wordt nergens een uitgemolken gimmick. Tweede nummer Zwaardbroeders bij de Bergengte tapt uit hetzelfde vaatje en weet te bekoren met een interessant met samples doorspekt intermezzo om vervolgens weer gas te geven. Titelnummer Strijd doet me wat denken aan oude Satyricon, wat natuurlijk als compliment bedoeld is.
Ik kan elk nummer wel een draai geven tijdens deze review. Ga ik niet doen, dat hebben andere al zo vaak gedaan. Sammath is van ongekende waarde voor de (Nederlandse) Black Metal scene. Dit eerste wapenfeit geeft een prima indruk van de kwaliteit van deze band en is daarnaast een voorbode van al het geweld wat hierna op diverse geluidsdragers is uitgebracht van deze legendarische band. Heb je deze plaat niet dan kun je deze alsnog blind aanschaffen. Neem hierbij het prachtige, gedetailleerde artwork bij in ogenschouw en je hebt een mooi stukje Nederlandse muziekgeschiedenis in je handen. Do I need to say more?
Tracklist:

  1. De glorie van het slagveld
  2. Zwaardbroeders bij de bergengte
  3. Strijd
  4. Drakenbloed
  5. De heidense vlam zal branden
  6. Als duisternis de kasteel torens bedekt
  7. Met de strijdbijl in mijn hand

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00