Silvia (Alveole): Het is uiteindelijk het belangrijkste een doel in je leven te hebben

Ik ontdekte de Duitse modern metal band Aveole bij een bandbattle. Ze sprongen er meteen uit door het originele geluid en de gepassioneerde podium presentatie. Ik ben ze gaan volgen en met plezier heb ik de band het afgelopen jaar zien ontwikkelen. Ik vond het dan ook eens tijd met vocaliste Silvia te praten.

Het is een naam die ik normaal probeer te vermijden, maar ik ga hem nu toch stellen. Waar komt jullie bandnaam vandaan?

Alveole is een deel van de longen, het is een medische term. Toen onze gitarist, mijn man, Sebastian in 2014 in het ziekenhuis terecht kwam met een klaplong kwamen we dat woord veel tegen in brochures. Zoals altijd, als je een crisis meemaakt ga je bedenken wat je wil met je leven. Hij bedacht zich dat muziek echt belangrijk voor hem is en hij daar op wilde focussen. Toen we de band een jaar daarvoor waren we gestart jamden we gewoon wat samen en was het nog niet echt een serieuze band. Toen we, naar aanleiding van deze gebeurtenis serieuzer werden met onze band vonden we het een toepasselijke naam.

Zelf dacht ik dat het iets futuristisch was, omdat jullie op het podium soms wel een beetje spelen met een futuristische aankleding.

Ja, dat doen we inderdaad. De meeste metalbands gebruiken dingen uit de oudheid in hun visuele presentatie. Wij hebben meer met, en kijken meer naar de toekomst. Dus daarom gebruiken we die SF-achtige designs. Onze muziek is ook niet heel typisch, dus het past dan ook wel om minder typische visuals te gebruiken.

Als ik jullie stijl zou moeten omschrijven ben ik geneigd te zeggen metalcore, maar ik denk dat de naam modern metal de lading beter dekt.

Ja, we zijn zeker modern metal. We incorporeerden de laatste drie jaar verschillende stijlen als post-hardcore en metalcore. We zijn origineel gestart als rockband zonder ons echt te bedenken als welke band of genre we wilden klinken. We luisteren naar verschillende soorten muziek. Zo luister ik best veel meer electronische muziek, Sebastian bijvoorbeeld weer melodic death metal. Een rockband maakt wat meer spontane muziek. Maar hoe langer we muziek maakten, hoe meer we gingen werken met computers. Als onze belangrijkste songschrijver begon Sebastian steeds meer coole geluiden te bedenken en werd alles planmatiger en complexer. Toen we begonnen wilden we gewoon plezier hebben, maar om metalcore te spelen moet je je meer concentreren. Het is moeilijker om te spelen. Het kostte ons wat tijd tot we goed genoeg waren dat te doen. De nieuwe nummers die onlangs uitkwamen en de komende nummers klinken zoals we echt denken dat onze sound zou moeten zijn. Onze release van december vorig jaar is eigenlijk de eerste release met onze nieuwe sound en ik voelde de energie binnen en buiten de band stijgen. We hebben twaalf songs klaar voor release. Maar voor we een volledig album uitbrengen brengen we de nummers als single uit. We vergezellen die nummers van een eigen visuele presentatie inclusief video’s, foto’s en visual designs. Het volledige album zal waarschijnlijk volgend jaar uitkomen. We doen dit allemaal zelf, al het promotie- en designwerk doe ik, dus het duurt allemaal wat langer. Maar ik kijk er naar uit.

Wel leuk dat je met je man in een band zit.

Ja, Sebastian en ik waren al getrouwd voor we samen in een band zaten. Op typische Aveole manier ontwikkelde dat zich stap voor stap. Het is leuk om samen te doen. We besteden veel tijd aan muziek en dan is het leuk als je dat met je partner kunt doen. Anders is de kans groot dat je partner op een bepaald moment gaat klagen dat je teveel tijd aan muziek besteed en te weinig aan hem.

Je hebt een behoorlijke sociale media aanwezigheid en bent daar heel professioneel in. Waar komt die kennis vandaan?

Ik ben zzp-er in media design en marketing. Een deel van mijn werk bestaat uit het runnen van social media voor mijn klanten. Het is een belangrijk deel van mijn leven. Ik heb twee kanten, de visual designer kant en muzikale kant. Met het releasen van songs en social media kan ik die mooi samenbrengen. Ik heb geluk dat ik ook mijn werk echt leuk vind. Je hebt geld nodig om te leven, maar het is uiteindelijk het belangrijkste een doel in je leven te hebben en te doen wat je wilt. Ik ben ook artiesten kan coachen met hun social media. Sommige muzikanten weten dat ik in markering werk en zien wat ik doe. Ze vragen me steeds vaker ze te helpen. Zo komen mijn baan en de muziek weer dichter bij elkaar.

Je bent onlangs een partnership aangegaan met het bekende merchbedrijf Impericon. Wat houdt dat in?

Ja, ik heb een brand partnership met Impericon. Dat wil zeggen dat ze me testproducten geven en in ruil daarvoor laat ik die aan het publiek zien. Als zij iets kopen krijg ik een deel van de opbrengsten, het is affiliate marketing. Het is cool om met zo’n merk te werken. Het is wel belangrijk om zoiets aan te gaan met een merk dat echt bij jou en je publiek past. Anders heeft het publiek snel door dat het je alleen maar gaat om hen iets te verkopen.

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat