Home » Sinister King – All Is Vanity

Sinister King – All Is Vanity

door Maurice van der Zalm
173 views 2 minuten leestijd

Zoals Jan-Jaap vd Wal bij het programma De Ideale Wereld op Canvas nog enige korte nieuwtjes uit wil serveren die zijn blijven liggen maar zeker de moeite waard zijn, zo wil ik graag ook nog een EP, die enigszins is blijven liggen, uit november 2021 onder de aandacht brengen.
Het gaat dan over de EP All Is Vanity die het Noorse Sinister King in eigen beheer uitbracht. Een EP die misschien is blijven liggen, maar toch telkens weer de aandacht vroeg en kreeg bij mij. De band speelt melodische heavy metal die doorspekt is met elementen uit andere genres. Wat overblijft is een EP met vijf goede composities die qua productie enorm goed klinken.
Met A Cure For Insomnia wordt het aantrekkelijke karakter van de muziek van Sinister King meteen duidelijk. De coupletten laten een krachtig geluid horen die als vanzelf overlopen in een uiterst melodieus refrein. De band maakt daarbij gebruik van heldere clean vocals maar zetten kracht bij met een meer bruut stemgeluid. Titelnummer All Is Vanity, dat krachtig start met een goed basgeluid, ligt wat zwaarder qua tempo, maar heeft een goede heavymetalbasis waarin het drumwerk nadrukkelijk en goed is uitgevoerd. Qua zang doet de band denken aan (het solowerk) van James LaBrie en zeker in de relatief rustigere stukken is de vergelijking zeker aanwezig. Dat siert de band ten zeerste.

In Death Of All Joy ligt er een strakke groove aan de compositie ten grondslag. Dat kunnen deze Noren. Die groove wordt halverwege even onderbroken door een wat rustiger stuk en juist hier komen de meer progressieve elementen mooi naar voren. Verder is de compositie voorzien van een lekkere gitaarsolo zoals ik graag hoor in een heavymetalcompositie. Via een uiterst aantrekkelijk Sanctuary Rage sluit de EP af met Still Here.
De compositie ligt sterk in het verlengde van wat al geweest is en spreekt nog altijd tot de verbeelding. Een dikke riff vormt de basis terwijl de zanglijn meeslepend de aandacht vraagt. Ook hier zijn er diverse progressieve elementen in de compositie verweven. Even lekker een onregelmatig stuk muziek in de groovende riff.
All Is Vanity is een EP die aan de ene kant moeilijk te definiëren is omdat het erg goed is, maar moeilijk in een hok te stoppen is. Het stemgeluid is heerlijk en de riffs en het groovende karakter zorgt ervoor dat de vijf composities allen zeer tot de verbeelding spreken. Een EP die ik nog graag uitserveer in het jaar 2022 en die niet mag blijven liggen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00