Home » Skylake – In Orbit

Skylake – In Orbit

door hansravensbergen@rockportaal.nl
145 views 2 minuten leestijd

“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. “Zo vader zo zoon”. “Jong geleerd, oud gedaan”. Het zijn drie gezegdes die ook opgang vinden in de muziekwereld.
Skylake bestaat sinds 2015 en is de band van de twee zonen van Silhouette’s toetsenist, Erik Laan. Bart Laan is gitarist en speelt als tweede gitarist bij Silhouette. Arjan Laan is de drummer bij TumbleTown (waar sinds het album Never Too Late ook vader Laan deel van uitmaakt). Skylake bestaat verder uit Suzan van den Engel (zang en harp) en Charlie Feld (basgitaar). Gastmuzikant op het hier besproken debuutalbum In Orbit is Felix Kessels op viool.
In Orbit is het resultaat van een aantal jaren componeren. En dat is iets wat je duidelijk kunt horen. Men koos niet voor de snelste weg door zo snel mogelijk een aantal nummers uit te brengen. De zeven composities van totaal drie kwartier zijn zonder uitzondering van een hoge kwaliteit. Iets wat bij herhaalde beluistering steeds beter tot je doordringt.
De muziek van Skylake op dit album varieert van atmosferisch tot melodieus en kent uiteenlopende ritmiek. Intense en akoestische tot soms ambient-achtige passages worden afgewisseld met stevige door gitaar gedomineerde stukken. Het zijn de broers Laan die op respectievelijk drums en gitaar in belangrijke mate bepalend zijn voor dat geluid. Dat onder andere Anathema en Karnivool inspiratiebronnen zijn is evident. Met name het open en losse drumwerk doet me regelmatig denken aan dat van Gavin Harrison. Maar vlak ook de vocalen van Suzan van den Engel niet uit. Haar stem klinkt volwassen en heeft een groot bereik. In het acht minuten durende openingsnummer The Storm komen alle kwaliteiten al naar voren.
Het doet mij deugd dat met groepen als Skylake een nieuwe generatie muzikanten is opgestaan. Een nieuwe generatie die het niche genre progressieve rock van een nieuw en fris elan voorzien. In Orbit is ‘slechts’ een debuut, maar kan zich nu al meten albums van gearriveerde bands. De tijd – en het altijd moeilijke tweede album – zal leren of In Orbit niet die ene zwaluw is aan het begin van de zomer.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00