Home » Starset – Transmissions

Starset – Transmissions

door Maurice van der Zalm
158 views 2 minuten leestijd

cover starset transmissionsGeloof je in buitenaards leven? Volgens Starset bestaat dat wel degelijk en met het album Transmissions brengen ze de boodschap over de toekomst en neergang van de mensheid.  En dat allemaal omdat Dr. Aston Wise, voorzitter van de Starset Society, Dustin Bates gevraagd zou hebben de boodschap van de Society over wetenschappelijke corruptie door corporaties wereldlijk te verkondigen.
Tenminste zo wordt het in de biografie van Starset beschreven. De bewaarheid hiervan mag je interpreteren zoals je zelf wilt. Met het album Transmissions heeft Bates de boodschap wel in een aantrekkelijk muzikaal jasje gestoken. De composities op Transmissions laveren ergens tussen het geluid van 30 Seconds To Mars (niet verwonderlijk wanneer je weet dat het geheel is gemixt door Ben Grosse) en stevige rock (of lichte metalcore) waarbij elektronische invloeden duidelijk aanwezig zijn (Down With The Fallen). Daarbij wordt ieder nummer afgesloten door een O.E.T.S. (orchestral-extra-terrestrial-soundpart). De O.E.T.S. in het nummer Antigravity lijkt erg op de soundtrack van Pirates Of The Caribbean, terwijl bijvoorbeeld Dark On Me, zeer waardig wordt afgesloten met prachtig vioolgeluid dat een logische uitloper lijkt van dit rustige, maar vooral mooi en meeslepende nummer. Transmissions is echter vooral een album met goed in het gehoor liggende (mainstream) nummers zoals Carnivore, Halo, It Has Begun en My Demons. My Demons heeft een uiterst spannend intro, maar past zich geleidelijk aan. Tussen couplet en refrein heerst er wel een fraai spanningsveld. Het nummer duikt trouwens sinds het luisteren van Transmissions te pas en te onpas in mijn hoofd op. Telepathie? De scherpe randjes vinden we qua zang (grunt en scream) terug  in Down With The Fallen, The Future Is Now en Rise And Fall. Terwijl industriële tintjes in het refrain van Carnivore verwerkt zijn. Het album opent met het instrumentale First Light; het geluid in dit nummer roept al een gezonde spanning in me op en mijn interesse is meteen gewekt. De power die het nummer in zich herbergt, kom naderhand echter niet meer terug op het album. Hoewel dit in eerste instantie wat teleurstellend overkwam, is dat na legio luisterbeurten zwaar naar de achtergrond verdreven, want Transmissions is gewoon een lekker album.
Los van alle concepten die het album met zich meebrengt, heeft Dustin Bates (heeft trouwens ook een Phd in Electrical Engineering!) een mooie verzameling composities op schijf gezet die een breed publiek zou moeten aanspreken. De verdeling van rustige, mooie nummers met meer mainstreamrocknummers, die regelmatig gezegend zijn met een metalmix, maakt Transmissions een goed album en Starset een ontluikende ‘ster’ die we in de gaten moeten houden in de toekomst.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00