Home » Various Artists – Ragnarok Juletide

Various Artists – Ragnarok Juletide

door Maurice van der Zalm
138 views 3 minuten leestijd

RagnarokJuletideIn Nederland en België heeft Sinterklaas net voet aan wal gezet, maar in de rest van de wereld malen ze daar niet om, inclusief de pietendiscussie. In Finland is het ondertussen zelfs een rijke traditie om in de aanloop naar de kerst een all-star-symphonic-rock-christmasalbum uit te brengen. Ragnarok Juletide is de vierde in de rij waar dit keer onder meer Marco Hietala (Nightwish en Tarot), Tony Kakko (Sonata Arctica) en Elize Ryd (Amaranthe) hun medewerking aan verleenden. Het album bevat Finse en internationale kerstklassiekers die voor het eerst allemaal in de engelse taal worden gezongen. Oprichter/producer/guitarist Erkka Korhonen geeft aan dat er een flinke fanbase is in het thuisland en dat ook andere landen hiervan mee kunnen genieten, zeker na de uitbreiding van het aantal goede vocalisten sinds het tweede album.
Verwacht nu niet meteen dat de naalden van je kerstboom af trillen wanneer je dit schijfje opzet, want alle nummers zijn wel zeker rockgeoriënteerd, maar blazen geen extreme metal je (vredige) huiskamer in. Desalniettemin klinkt het geheel wel als (kerst)klok. Een aantal nummers zoals We Celebrate At Christmas, The First Noel, Little Drummer Boy en White Christmas zijn in een lekker rood rockjasje gestoken en gemixt met andere bekende kerstnummers en muziekstijlen. Vooral in The First Noel is er een veelvoud van stijlen te bekennen en krijgen de gitaristen Erkka Korhonen en Tuomas Wäinölä veel ruimte. De progressieve kerstmannen onder ons krijgen in het nummer Here On The Hay waar voor hun geld. Gestoeld op een langzame riff zijn er genoeg progressieve invloeden in het nummer verwerkt. Het zware geluid, waarbij de bas een prominente rol speelt in het intro, horen we ook terug in White Christmas dat zich stroperig voortbeweegt en door de diverse zangstemmen één van de betere versies is van deze klassieker die ik ooit heb gehoord. Gemene deler op het gehele album is de saamhorigheid die het collectief uitstraalt en op die manier de kerstgedachte een ‘smoel’ weet te geven. Qua sfeer krijgt dit zijn weerslag zeker in het prachtige duet Christmas Is Here, het meeslepende Sylvia’s Song (inclusief kerstklokjesintro) en het fraai opgebouwde Home For Christmas. Vanuit een uiterst fragiel gitaargetokkel, begeleid door zang, groeit de kerstgedachte in het nummer en bouwt zich langzaam op naar een flinke portie rock waarbij de vette gitaarriff halverwege het nummer de ontsteking lijkt te zijn voor de kerstexplosie. Maar de piek op de boom is zeker het heerlijke kerstnummer Christmas Has Come, dat een Band-Aid-idee bij mij naar boven brengt. Je zou er met gemak een geweldige video bij kunnen schieten. Met The Sparrow On A Christmas Morning zoekt Erkka de veilige weg. Een nummer dat makkelijk op een andere cd zou kunnen staan. Klinkt prettig met een kenmerkend gitaargeluid. Sluitstuk op Ragnarok Juletide is Ave Maria. Zelf vind ik het een draak van een nummer, maar het is wel een prachtige uitvoering.
Ragnarok Juletide is een album dat in de weken voor kerst nog menigmaal te horen zal zijn in mijn huiskamer, terwijl onze katten onze kerstboom leegrauzen. De nummerkeuze is geweldig doordat niet alles uit het traditionale (Amerikaanse) repertoire is gehaald en juist die nummers speels in elkaar zijn verweven. Ik weet wel wat je onder de kerstboom kan leggen. Weet zeker dat het in goede aarde zal vallen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00