Home » Stef Kamil Carlens & The Gates Of Eden – Play Bob Dylan Live

Stef Kamil Carlens & The Gates Of Eden – Play Bob Dylan Live

door Filip van der Linden
993 views 4 minuten leestijd

Stef Kamil Carlens overleefde de lockdowns en andere coronabeperkingen onder meer door een livestream-concert te spelen met nummers van Bob Dylan. Toen live spelen opnieuw mocht, breide hij daar een tournee aan met nog meer Dylan-nummers. Dat tweeluik is inmiddels gebundeld tot een dubbelalbum met het beste van de livestream en van concerten in Utrecht, Breda en Antwerpen.

 

Coveralbums bestaan al zo lang als de rock ’n roll zelve, maar een volledig album aan één artiest wijden is toch eerder uitzonderlijk. First Aid Kit deed het nog niet zo lang geleden met hun Leonard Cohen-album Who By Fire. Hoe Stef Kamil Carlens & The Gates Of Eden omgaan met de erfenis van Bob Dylan getuigt van veel empathie en respect. En het helpt dat deze Belg ook een beetje nasaal klinkt als hij zingt.

Op All Along The Watchtower gaan een deel van de solo’s naar een fluitspeler, op het eerste gehoor toch, en probeert Carlens dus niet om de gitaarheld uit te hangen en zo de onsterfelijke versie van Jimi Hendrix naar de kroon te steken. Het zal voor sommige muziekliefhebbers al moeilijk zijn dat je aan Dylan raakt. Dan ook nog eens Hendrix, … Maar stevig rocken doet deze track al wel. Political World is één van die tracks die Stef Kamil helemaal naar zijn hand heeft gezet: met respect voor tekst en toon, maar zet deze track op een Carlens-album en een niet-Dylan-kenner denkt zo dat het een Carlens-track is.

I And I zit dan weer dichter bij het origineel en klinkt hier hartverscheurend en doorleefd. Carlens kon voor deze opnames beroep doen op de crème de la crème van de Belgische rockscene: Liz Accoe en Karoline Kamosi, Mirko Banovic, Matt Watts, Geert Hellings, … te veel om allemaal op te noemen, maar elk krijgt van master of ceremonies Carlens zijn of haar moment om te schitteren. Shelter From The Storm krijgt een vrolijk, onbezorgd calypso-deuntje met toetsen van gospel.

Op de Stef Kamil-versie van het overbekende Like A Rolling Stone wordt die song teruggebracht tot zijn essentie: een heerlijk rockende rant over de hogere en middenklasse die zich vrolijk maken over de onderlaag maar die zich geen raad zou weten als ze plots hun macht en geld zouden kwijtraken. Muzikaal blijven het Gates Of Eden hier dicht bij het origineel.

De volgende – iets minder bekende – tracks krijgen muzikaal dan weer het Carlens-jasje aangemeten: het treurende Not Dark Yet en de in americana ondergedompelde Never Gonna Be The Same Again. Deel 1 wordt afgesloten met een hoogvlieger: Emotionally Yours. Sober gebracht. Bijna fluisterend gezongen. Het is een cover maar elk woord is gemeend.

Deel 2 start met swingende calypso/gospel/americana-toetsen op Dead Man, Dead Man, The Groom’s Still Waiting At The Altar en Most LIkely You’ll Go Your Way (And I’ll Go Mine).

Stef Kamil Carlens had – eens het concept van een Bob Dylan-album gekozen was – voor een reeks hits kunnen kiezen die ook elke niet-Dylan-fan herkent. Knockin’ On Heavens Door, Subterranean Homesick Blues, Blowin’ In The Wind, The Times They Are A-Changin, I Want You, Mr Tambourine Man, Hurricane, … Had hem misschien een betere ticket- en albumverkoop opgeleverd. Liever dan dat komt hij met New Pony en Forever Young en zo komen die prachtige, straffe tracks ook nog eens onder onze aandacht. Ik heb er voor gekozen om, op een aantal uitzonderingen na, vooral onbekendere songs van Dylan te kiezen. Zijn universum is zo uitgebreid en de parels liggen er voor het oprapen, het zou zonde zijn ons te beperken tot wat het publiek al kent”, zegt Carlens daarover.

Ook Most Of The Time, Can’t Wait en het fel rockende Carribean Wind passen in het plaatje van minder bekend maar daarom niet minder fantastisch. De uitsmijter is dan What Was It You Wanted. Dat is als songtitel misschien zelfs een beetje een opgestoken middelvinger naar wie vooral de Dylan-hits verwachtte.

Stef Kamil Carlens & The Gates Of Eden gaan nogmaals met hun Dylan-songs op tournee, maar deze keer blijft dat beperkt tot Vlaanderen. De geïnteresseerden vinden vast wel een haalbare venue in Hasselt, Leuven, Gent, Kortrijk, Oostende, … En anders is er nog deze dubbele vinyl of dubbel-CD.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00