Home » Sturp – Celebrate The Decade (NT)

Sturp – Celebrate The Decade (NT)

door Maurice van der Zalm
406 views 3 minuten leestijd

Tien jaar geleden bracht Daan van Eijndhoven het debuut Rapid Germination van Sturp uit. Sindsdien verschenen er nog drie heuse albums  die telkens in februari uitgebracht werden. De maand februari is dus onlosmakelijk verbonden met nieuw werk van Sturp.

Deze verjaardag zou een moment kunnen zijn om een best-of album neer te zetten, maar Daan van Eijndhoven is eigenwijs genoeg om gewoon een nieuwe EP uit te brengen met de titel Celebrate The Decade (NT). Met daarop vijf nieuwe composities.

Opener Solidify refereert naar het debuut Rapid Germination. Een fijne composities waarin Sturp zwaar inzet met een strakke ritmesectie en een met distortiondoorspekt gitaargeluid. Het ritme is stuwend en zwoegt zich een weg door deze enorme eigenzinnige brij van muziekmodder. Daar overheen is een meer luchtige gitaarmelodie gegooid die het verhaal van Solidify vertelt.

Vanuit die zwaarte krijgt Fugimation Of Grain zijn feestje in de vorm van Substantial Eats. Dat de muziek van Sturp eigenzinnig is, blijkt zeker ook uit deze tweede compositie op de EP. Ergens ligt Substantial Eats in het verlengde van Soldidy, maar de toonsoorten zijn minder voor de hand liggend en de melodie beweegt zich meer als een meanderende gitaarrivier. Er wordt meer van het luistervermogen van de luisteraar gevraagd. Wat blijft hangen is de vibe die Sturp ook hier neerzet.

Het album Extensive Alpine Terrain viert 19 februari het lustrum en ter ere van dit album vind je the Extruder op de nieuwe EP. Aanvankelijk gromt en steunt The Extruder zich een weg door het muzikale landschap. Enigszins angstaanjagend en loerend naar een opening weet The Extruder zich te ontdoen van overtollige ballast om in alle glorie en met veel bombast te ontluiken. Soms versnellend in ritme en met gitaarspel dat zich geen barst aantrekt van enige maatsoort of melodielijn. Een schijnbaar stuk ontembaar gitaarspel dat door Daan toch binnen de grenzen wordt gehouden. Halverwege ontstaat er een moment van rust waarin de heavy distortion plaats maakt voor enig tokkelspel dat doet denken aan het gebruik van de banjo in het eerdere werk van Sturp, maar op deze EP op de een of andere manier ontbreekt of minimaal aanwezig is.

Bottomed Out viert de eerste verjaardag van Deny All Knowledge. Een bijzonder album waar menig liefhebber van bijzondere gitaarspel oorstrelend naar mag luisteren. Soms zenuwtergend, maar altijd met een onderliggende ritmestroom die de aandacht onverminderd naar zich toetrekt. Bottomed Out is daar geen uitzondering op. Het pakt je en grijpt je en weet je vooral te verrassen met details.

De EP sluit af met Closing Down. Het tempo ligt wat hoger en galoppeert je meer naar het heden toe. De distortionknop blijkt vast te zitten en het lijkt daarmee het Nederlandse equivalent van the Jesus And Mary Chain voor mij. Hypnotiserend onderga ik het gehoorgasme van Sturp dat met deze nieuwe schijf van vijf wordt aanbevolen door de muzikale tak van het Voedingscentrum.

Vanaf 24 februari is het schijfje fysiek beschikbaar.

STURP

STURP; Promofoto 2024

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00