Home » Stygian Crown – Funeral For A King

Stygian Crown – Funeral For A King

door Cor Schilstra
185 views 2 minuten leestijd

De bandnaam die de schijn van links met de schrijver Robert E. Howard heeft, doet mij toch een beetje buiten mijn comfortzone treden. Een bombastische doom metal mix met invloeden van onder andere Candlemass en Iron Maiden, moet voor mij te doen zijn; deze beide inspirerende bands heb ik (natuurlijk) in mijn platenkast.

Deze plaat is al een paar weken uit, maar bovenstaande associatie trok me over de streep om me hier aan te wagen. Bombastische doom metal riffs en een zangeres die dicht bij een kruising van Bruce Dickinson en Willy Alberti komt, met een roeping tot oosterse gebedsdiensten. Alle gekheid op een stokje; het is niet echt mijn ding, maar knap is het zeker wel. De vibrato’s, falset stukken en melodielijnen die volgens oosters aandoende toonladders soms compleet langs het instrumentale arrangement lijken te fietsen; het komt allemaal voorbij. Misschien zit ik er helemaal naast, maar mij doet het totaalplaatje me bij vlagen denken aan Heir Apparent. Ondanks dat deze niche niet mijn dagelijkse kost is, en ook niet zal worden, kan ik de muziekjes zeker waarderen. De productie is voor deze muziek naar mijn oordeel heel behoorlijk tot goed en de muzikanten zijn zeker op hun taak berekend. Omdat er niet altijd de gemakkelijkste paden gekozen worden, kunnen zowel ritmesectie als gitaarbijdragen, best vaak betrapt worden op een bovengemiddeld spelniveau. In de lyrics heb ik geen heel duidelijke overeenkomsten met de wereld van Howard ontdekt, ook poëtisch kan ik qua stijl geen link ontdekken, maar inhoudelijk is dit wel duidelijk duister, mythisch en strijdvaardig. De bandnaam, de muziek en het artwork, het past dus eigenlijk allemaal best wel. Funeral For A King was een onderhoudend en aangenaam muzikaal uitstapje voor ondergetekende. 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00