Home » Symphonic Junction – 013 (Tilburg) 18/05/2018

Symphonic Junction – 013 (Tilburg) 18/05/2018

door Maurice Tonies
156 views 4 minuten leestijd

Onder de noemer Symphonic Junction kruist het Residentie Orkest uit Den Haag al een aantal jaar de muzikale degens met bekende artiesten. Het Residentie Orkest voorziet de muziek van anderen van een compleet nieuwe jas, waardoor het een klassieker tintje krijgt. Het afgelopen halfjaar is er ontzettend hard gewerkt om het oeuvre van Anneke van Giersbergen onder handen te nemen. Is het orkest erin geslaagd om nummers van The Gathering tot aan VUUR om te buigen tot echte “klassiekers”?
Het podium van 013 staat vanavond bezaaid met instrumenten die we normaal gesproken niet snel zien bij een concert voor Rockportaal. Pauken, xylofoons, violen en cello’s zien we minder snel bij een gewone band, het belooft dan ook een speciale avond te worden. Allereerst betreedt het ongeveer 30-personen tellende Residentie Orkest het podium, waarna de dirigent ten tonele komt. Het orkest zet Feel Alive in en meteen raken we in trance. Wat is het mooi om het nummer van Anneke van Giersbergen in een compleet nieuwe jas te horen. Tel daarbij het schitterende en loepzuivere stemgeluid bij op en het is kippenvel all-over. De samenwerking tussen het orkest en de Brabantse zangeres lijkt direct een schot in de roos. Al vanaf het eerste moment is de grootse glimlach niet meer van de zangeres weg te denken. Ze geniet zelf van de mooie bewerkingen van het Residentie Orkest.
Vanavond krijgt 013 een muzikale bloemlezing uit “25 jaar Anneke van Giersbergen”. De zangeres zit ondertussen 25 jaar in het vak en heeft zich in al die jaren op allerlei verschillende manieren laten, Natuurlijk begon het eens bij The Gathering, maar ook kennen velen haar van haar huidige band VUUR, The Gentle Storm en haar solo-werk. Er is dan ook voldoende te kiezen om van een nieuw arrangement te voorzien,. Nadat het nummer Amity (een nummer van The Gathering) heeft geklonken krijgt 013 ook de klassieke kant van Anneke te horen. Tijdens een project met Árstíðir bracht ze al eens Faure’s Pavane ten gehore, maar de versie die 013 vanavond voor de kiezen krijgt is werkelijk schitterend. De samenwerking tussen het Residentie Orkest en Anneke van Giersbergen bereikt dan ook snel een hoogtepunt. Een aantal orkestleden heeft hun instrumenten neergelegd en vorm een mooi achtergrondkoor. Ademloos kijkt het publiek naar dit optreden, het is muisstil en slecht een krakend bekertje op de vloer is het enige geluid wat men tijdens de nummers kan waarnemen. Na elk nummer klinkt er een luid applaus en iedereen op het podium lijkt onder de indruk van de getoonde dankbaarheid.
De setlist kent vanavond dan ook de nodige verrassingen. Zo komt er een nummer van gelegenheidsformatie Lorrainville voorbij, blijft Helsinki, een nummer van VUUR ook in een klassiek jasje fier overeind en brengt ze met When I’m Laid In Earth een ode aan Purcell. De welbespraakte Anneke van Giersbergen maakt het vanavond nog een stukje persoonlijker. Ze schreef eens een nummer voor haar zoon Finn, maar bracht het nooit uit. Het nummer Zo Lief gaat over het loslaten van je kind en vele ouders staan toch even met enige weemoed in de zaal en ook bij de zangeres zelf maakt het nummer behoorlijk wat los. Even moet ze slikken, het is ook een bijzondere avond.
Het is ook mooi om te zien hoe de samenwerking tussen de dirigent en Anneke verloopt. Normaal gesproken weet Anneke wel wanneer ze wat moet zingen en is zij de bandleider van alles wat ze onder handen neemt. Nu is het de dirigent die bepaalt wanneer Anneke mag beginnen, de blikken die onderling worden uitgewisseld spreken boekdelen, wat moet het leuk geweest om samen dit project te starten. De avond in 013 gaat heel snel voorbij en het publiek heeft allerlei leuke verassingen te horen gekregen. Ook de bandleden van VUUR zijn in de zaal en Anneke waarschuwt haar band voor de bewerking van het nummer Freedom, waarin de gitaarsolo’s compleet zijn omgebogen. Wat moet het Residentie Orkest hier veel werk aan gehad hebben.
Na het afsluitende Forgotten wil het publiek alleen maar meer. Het duurt even voordat de dirigent en Anneke van Giersbergen weer terugkomen op het podium en voor een laatste maal worden de muzikale degens met elkaar gekruist. Een grootse bombastische versie van Shores Of India, een nummer van The Gentle Storm blaast het 013 omver. Nog eenmaal worden alle registers opengetrokken en horen we iedereen op het podium werkelijk alles geven. Deze editie van Symphonic Junction zal dan ook niet snel worden vergeten en eigenlijk is het jammer dat deze show slechts twee keer wordt opgevoerd. Met wie gaat het Residentie Orkest volgend jaar in zee? Er zijn nog wel een aantal bekende zangeressen wie deze uitdaging niet zou misstaan. Of niet Floor Jansen, Simone Simons of Sharen den Adel?
Foto’s door Marcel Helder – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00