Home » Symphony X – Cultuurpodium Boerderij (Zoetermeer) 21/02/2016

Symphony X – Cultuurpodium Boerderij (Zoetermeer) 21/02/2016

door Monica Duffels
231 views 6 minuten leestijd

Symphony X 21-02-2016 Boerderij 001 door Monica DuffelsVanavond is het voor mij een thuiswedstrijdje. Eindelijk krijg ik een keer de gelegenheid om de progressieve metalband Symphony X te bezoeken, en wel in mijn eigen woonplaats. 4 jaar geleden stond de band ook al in de Boerderij, in een strak uitverkochte zaal, maar ik was helaas niet in de gelegenheid ze te bezoeken. Ook werd ik door diverse mensen getipt over een van de voorprogramma’s, de Tunesische band Myrath. Als liefhebber van de “oriental metal” van Orphaned Land en na het horen van het laatste album van Myrath is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Als ik in de Boerderij arriveer is het al gezellig druk en laat me vertellen dat er in de voorverkoop maar liefst 666 kaarten zijn verkocht! Of het echt waar is weet ik niet, maar het klinkt wel leuk. Dat belooft dus een “evil” avondje te worden…!
Als eerste mag de Franse band Melted Space aantreden. De band is eigenlijk meer een project, opgezet door toetsenist en arrangeur Pierre Le Pape. Sinds 2009 brengt hij met een keur aan Melted Space 21-02-2016 Boerderij 007 door Monica Duffelsgastvocalisten en -muzikanten en hele orkesten diverse albums uit. Stuk voor stuk zijn het bombastische rockopera’s met verhaallijnen gebaseerd op diverse mythen en sagen. Op deze tournee heeft Pierre slechts een beperkte selectie muzikanten bij zich, en ze zijn ook niet allemaal vertegenwoordigd op de laatste cd. Misschien maar goed ook, want de ruimte die ze hebben op het podium hebben is aardig beperkt. De spullen van Symphony X staan immers al klaar en de support acts zullen het toch met hun eigen instrumentarium moeten doen. Bij elk nummer treden de vocalisten van Melted Space in wisselende samenstelling op. O.a. zanger Manuel Munoz (ex-The Old Dead Tree), zangeressen Clémentine Delauney (Serenity, Visions Of Atlantis) en Lucie Blatrier zijn er vandaag bij. Ik kan me herinneren dat de band enkele maanden geleden ook in de Boerderij stond, als voorprogramma van Leaves’ Eyes. Ook toen was de band in een iets andere bezetting aanwezig. Het geheel oogt wat rommelig en muzikaal is het allemaal niet heel zuiver. De bandleden doen wel hun best een goede podiumpresentatie te geven, maar ik vermoed dat door de steeds wisselende samenstelling het lastig is om goed op elkaar ingespeeld te raken.
Na een half uurtje speeltijd voor Melted Space wordt het podium snel in gereedheid gebracht voor Myrath. Ik zie dat er veel fans zijn die speciaal voor deze band zijn gekomen. De band heeft Myrath 21-02-2016 Boerderij 006 door Monica Duffelsinmiddels 4 officiële releases op zijn naam staan. De laatste cd Legacy is vers van de pers. De vertaling van “Myrath” is “legacy”, oftewel erfgoed. De band maakt symfonische powermetal met muzikale invloeden uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Tijdens de show komen deze traditionele klanken vooral vanuit de keyboards en de computer. Zanger Zaher Zorgati weet het publiek goed te vermaken en zijn theatrale bewegingen staan garant voor interessante plaatjes. Wanneer de nieuwe single Believer, waar pas een mooie videoclip is uitgebracht, wordt ingezet klinkt er luid gejuich in de zaal en velen weten dit nummer, hoe vers van de pers ook, woord voor woord mee te zingen. Het geluid is over het algemeen helaas nog steeds niet heel goed te noemen. Ik begrijp later dat de voorprogramma’s niet de gelegenheid hebben gehad om een gedegen soundcheck te doen.
En dan is het tijd voor de symfonische “progpower” band Symphony X uit New Jersey. Al het instrumentarium van de vorige bands is weggehaald en er blijft een zee van ruimte over. Met name de energieke zanger Russell Allen kan daar wel wat mee. Als intro schalt het klassieke Ouverture uit de speakers.  Ook Symphony X heeft recent een Symphony X 21-02-2016 Boerderij 010 door Monica Duffelsnieuw album uit, getitield Underworld, welke is geïnspireerd door Dante’s Inferno en Orpheus In The Underworld . Uiteraard is de band nu al een tijdje op tour om dit album te promoten. Russell verontschuldigt zich tegenover het publiek dat het weer zo lang heeft geduurd voor er een nieuwe plaat uit was, maar zegt erbij dat hij en de band de tijd hebben genomen om weer mooie liedjes voor hen te “boetseren”. Zijn zang heeft in al die jaren niets aan kracht ingeboet en is nog altijd indrukwekkend. Van een krachtige rockstem tot bijna klassiek. Zo klinkt het nummer Swan Song zowel krachtig als gevoelig tegelijk en wordt deze aangekondigd als zijnde een sprookje dat geen happy end kent, dus bepaald géén Disney-verhaal. Ook zorgt Russell voor een visueel element door met een masker het podium op te verschijnen. De overige bandleden komen wat bescheidener over maar laten horen dat ze hun partities goed beheersen. De set bestaat voornamelijk uit het gehele album Underworld, ook in die volgorde gespeeld, met slechts  enkele nummers van andere albums die tussen de nieuwe nummers staan ingeplakt. De reguliere set wordt besloten met een nummer waar door het publiek al veel om wordt geroepen, en wel Sea Of Lies van het album The Divine Wings Of Tragedy . Onder luid gejuich komt de band vervolgens al snel terug voor een toegift van twee nummers. En zo komt er een mooi einde aan een zeer muzikaal weekend.
 
Setlist Melted Space: Terrible Fight – Trust And Betrayal – Hopeless Crime – Titania – …Para Bellum – No Need To Fear
 
Setlist Myrath: Storm Of Lies – Get Your Freedom Back – Believer – Wide Shut – Nobody’s Lives – Merciless Times
 
Setlist Symphony X: Overture – Nevermore – Underworld – Kiss Of Fire – Without You – Charon – To Hell And Back – In My Darkest Hour – Run With The Devil – Swan Song – The Death Of Balance / Lacrymosa – Out Of The Ashes – Sea Of Lies – Encore: Set The World On Fire (The  Lie Of Lies) – Legend 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00