Home » The Bullfight – Some Divine Gift

The Bullfight – Some Divine Gift

door Edwin Knip
369 views 2 minuten leestijd

Een album met negen nummers in de categorie Spoken Word, voorzien van prachtig artwork.

Het nieuwste album van de Nederlandse band The Bullfight is er één voor fijnproevers. Negen nummers met gesproken teksten, ondersteund door een minimale muzikale begeleiding. Het album verschijnt in een hele beperkte oplage. Zo komen er slechts 400 CDs en 250 vinyl platen. Er komt geen digitale release. Dus geen iTunes, Spotify en meer van dit soort kanalen. Het vinyl is geperst op 180 grams transparant vinyl en voorzien van negen prachtige kunstdrukken, bij elk nummer één.

De kunstdrukken zijn gemaakt door James Johnston, Henk Schiffmacher en anderen. Voor de negen nummers weet de band diverse grote zangers te strikken. Het eerste nummer is Ozymandias, met een tekst van de Engelse romantische dichter Percy Bysshe Shelley  die in 1822 overleed. De tekst wordt voorgedragen door Barry Hay (Golden Earring), die met zijn stem sfeer weet te brengen. Het tweede nummer De Ogen Van De Bruid wordt gedaan door Spinvis, die ook de tekst schreef.

The Last Neanderthal brengt een wat duistere sfeer. De tekst is van Mark Ritsema (Spasmodique) en hij is ook degene die het voordraagt. Het is donker en melancholiek. Het saxofoonspel van Dick Ronteltap draagt daar zeker aan mee. David Boulder van de Tindersticks tekent voor de tekst van My Sister waarna The Bullfight eigen zanger Nick Verhoeven naar voren schuift voor het meest melodische en uptempo nummer The Incantation. Het is een nummer met een keur aan instrumenten en is veel minder ingetogen dan voorgaande nummers.

Niemand minder dan Henry Rollins draagt zijn eigen tekst voor in I Know You. Het is een donker en indringend nummer. Daisy Cool draagt een gedicht voor van de Portugese dichter Florbela Espanca die in 1930 overleed. Het is een wat melancholiek nummer. Dan is het weer tijd voor The Bullfight zelf met het nummer The Walker.

Het allerlaatste nummer is Geluiden, geschreven en voorgedragen door Alex Roeka. Het is een opsomming van allerlei elementen, voorwerpen die je als luisteraar associeert met een specifiek eigen geluid.  Het hele album duurt ruim vijfendertig minuten en is zonder meer de moeite waard om te beluisteren. De muziek die Thomas van der Vliet gecomponeerd heeft, is zonder meer oorstrelend. Door de inbreng van zangers van diverse pluimage krijgt het album net wat extra’s.

En dan die prachtige kunstdrukken, een geweldig pakket om aan te schaffen. De kunstwerken zitten ook in het cd boekje bij de teksten. Bij de lp zijn ze op groot formaat, dik papier. Deze werken zullen middels een expositie vertoond worden in Donner te Rotterdam. Ga dat zien, en ga dit album beluisteren. Het is weer eens wat anders, maar ongelooflijk boeiend.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00