Home » Dani Filth (Cradle Of Filth): Heerlijk hoe mensen zeggen, “Oh God, wat gaan ze doen?”

Dani Filth (Cradle Of Filth): Heerlijk hoe mensen zeggen, “Oh God, wat gaan ze doen?”

door Jochem van der Steen
953 views 7 minuten leestijd

Vlak voor zijn optreden in de Effenaar had ik de mooie gelegenheid om Cradle Of Filth frontman Dani Filth backstage even te spreken. Een passend  interview bij Halloween want we hadden het naast zijn muziek ook over horror films en boeken. Oh, en natuurlijk over zijn samenwerking met Ed Sheeran, dat is pas horror!

Hoe is de tour tot zover?

Heel goed. We genieten. We hebben toffe nieuwe podium aankleding met een hoop toeters en bellen, waar het publiek heel positief op reageert. En het is mooi dat ondanks dat mensen in deze tijden worstelen met de stijgende kosten voor levensonderhoud,  er nog steeds een goede opkomst is. We hebben ook een mooi  affiche met Alcest en Naraka. 

Een tijd terug had ik een interview met Annabelle. Intussen is ze vervangen door Zoe Marie Federoff. Hoe kwam je bij haar uit?

Ze werd ons aangeraden via ons management. Via haar vonden we ook onze nieuwe gitarist Donny Burbage. Het was prettig dat het Amerikanen zijn, want we gingen een Amerikaanse tour doen als support van Danzig. Gevolgd door  onze eigen headliner tour van vier weken daar. Omdat we niet zo snel visa zouden kunnen krijgen  voor leden van buiten Amerika, was het ook wel een beetje noodzaak. 

Jullie zitten sinds kort bij Napalm Records. Vanwaar die switch?

We hebben een prima tijd gehad bij Nuclear Blast maar we waren gewoon toe aan iets anders. We gaan eerst een live album uitbrengen met twee nieuwe nummers om de vaart er in te houden. Dat zou uit moeten komen in april of mei van 2023. Op dit moment zijn we ook een volledig nieuw, origineel album aan het schrijven. Rond januari of februari gaan we de studio in.

Jullie dragen altijd zo’n geweldige kostuums. Hoe worden die ontworpen?

We vinden designers waar we mee willen werken en beschrijven hen hoe we eruit willen zien. De ontwerper laat daar  zijn eigen visie op los, maar het moge duidelijk zijn dat felroze niet aan bod komt.

Ik heb gelezen dat je jezelf een Luciferian noemt. Wat bedoel je daarmee?

Een Luciferian is een beetje de underdog. Ik pik het beste uit alle religie en maak dat tot de mijne.  Daarbij beperk ik me dus niet tot één specifieke religie. Het idee van Lucifer, een engelachtig wezen als tegenstander van God, een rebelse geest spreekt me wel aan. Ik heb veel tijd doorgebracht in India en Thailand, heb Boeddhistische tempels bezocht en daar heb ik ook veel uit gehaald. Ik neem stukjes en beetjes van alle geloven en die integreer ik in de mijne. 

Je bent natuurlijk een fan van horror films. Hou je de nieuwe releases nog een beetje bij?

Zoals iedere horror fan ben ik altijd op zoek naar de volgende geweldige film. Ik kijk erg uit naar de nieuwe Hellraiser. Natuurlijk ook omdat Doug Bradley en Clive Barker vrienden van me zijn. Ik vind het tof hoe de Cenobites er uit zien in de nieuwe film. Ik hoop dat het niet zo’n ramp blijkt te zijn als de laatste paar Hellraiser films. Verder vond ik een aantal remakes best goed, zoals die van Evil Dead. Ik kijk ook uit naar Terrifier 2  en vond Mandy ook wel goed.

Je had het al over Clive Barker. Wat is je favoriet Clive Barker film of boek?

Ik ben echt gek op het hele concept van Nightbreed. Ik vind het boek en de film beiden tof, ook al zijn ze heel verschillend. Ik zou het gaaf vinden als er een nieuwe versie van Nightbreed zou komen met een groter budget. Maar de eerste Hellraiser films vond ik ook echt goed. En de nieuwe Books Of Blood is een mooie moderne versie.

Wat vond je eigenlijk van The Scarlet Gospels, het laatste Hellraiser boek? Zelf was ik wat teleurgesteld.

Ik vond het einde, hoe men afrekende met Pinhead niet zo sterk. Er gebeurde   teveel dingen die wat belachelijk werden. We kregen van achter de gordijnen van die wereld gewoon te veel te zien. Ik heb het boek gelezen in de tourbus en was nogal teleurgesteld Al is het  voor sommigen hun favoriete Barker boek.

Waar komt die interesse in gothic en horror vandaan eigenlijk?

Ik denk door waar ik opgegroeid ben. Ik kom uit een heel landelijk gelegen gebied tussen Woodbridge en Hadley. Dat  is heel bekend vanwege de Witchfinder General en allerlei spookverhalen. Het is zo’n beetje het meest spookachtige gebied van Engeland, vol mythes en legendes. Het is een mystieke plek, eerst vanwege de Saksische Vikings en later door de komst van de commercie in de Middeleeuwen, omdat het goede grond was voor katoen. Met die commercie kwamen veel grote kerken en die trekken dan juist weer duivels en hekserij aan. Dus dat alles was van grote invloed.

Wat kwam eerder? Je interesse in horror of in metal?
Als kind was ik al jong erg gek op horror films. Toen ik 11 was luisterde ik vooral naar pop zoals Ultravox en New Order, later werd ik aangetrokken tot het duistere van metal. Dus eerst horror denk ik.

Kunnen we nog meer nieuw werk van je andere band, Devilment, verwachten?

Devilment heeft een vrij permanente pauze. Dat komt omdat , sinds we gemanaged worden door Oracle Management van Devildriver’s Dez Fafara en zijn vrouw , we het enorm druk hebben. Er is simpelweg geen tijd om met andere bands bezig te zijn. Door het hele COVID gebeuren heb ik ook een andere kijk op het leven gekregen. Ik werk mezelf niet meer zo uit de naad als vroeger. Er is wel vraag naar een derde Devilment album, dat is zeker. Er zit wel min of meer iets in de pijplijn, maar voorlopig is er geen tijd om daar serieus verder mee aan de slag te gaan.

Over andere projecten gesproken… Hoe gaat het met je aangekondigde samenwerking met Ed Sheeran?

Ja, Ed is natuurlijk nog drukker dan ik en onze samenwerking heeft uiteraard niet zijn hoogste prioriteit,  maar hij heeft de helft van ons nummer af. Hij wil het liefst met mij samen de studio in en zijn bijdrage niet zomaar afraffelen. Helaas, elke keer als ik tijd heb, heeft hij het niet en vice versa. Toen ik terugkwam van mijn verblijf in Thailand, was hij weer net aan zijn Amerikaanse tour begonnen.

De ironie is dat hij eigenlijk dicht bij mij in de buurt woont. We hadden een tijdje terug bijna een datum geprikt, maar toen besloot zijn vrouw heel egoïstisch een baby te krijgen, haha. Daar was hij dus ook even mee zoet. Maar het zit er echt aan te komen en is een erg gaaf nummer. Ik vind het onzalige huwelijk tussen ons prachtig. Heerlijk hoe mensen zeggen, “Oh God, wat gaan ze doen?” Perfect!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00