Home » The Cosmic Carnival – Groene Engel (Oss) 17/11/2023

The Cosmic Carnival – Groene Engel (Oss) 17/11/2023

door Maurice Tonies
334 views 5 minuten leestijd

De muziek van Fleetwood Mac is springlevend. Wekelijks staat er wel ergens een Fleetwood Mac-tribute te spelen met klinkende namen zoals Fleetwood Max, Fleetwood Back, Mirage, Tusknnj en Rumours – A Tribute To Fleetwood Mac. Hebben we eigenlijk dan ook niet een overschot van deze tributebands of doen ze stiekem allemaal iets unieks? Volgens de informatie op de website van The Cosmic Carnival doen zij wat meer, zij spelen niet alleen de muziek van Fleetwood Mac, zij vertellen ook het ware verhaal.

Vele nieuwsgierigen zijn dan ook naar de Groene Engel in Oss gelokt om The Incredible Story as told by The Cosmical Carnival bij te wonen. Wat opvalt bij binnenkomst is dat het vloeroppervlak van  de zaal nog redelijk leeg is, maar de aanwezige tribune al bijna helemaal gevuld is. The Cosmic Carnival speelde eerder al eens een tour in het theater en mogelijk zijn er nu ook bezoekers aanwezig die de band ook al eens eerder vanuit het rode pluche hebben mogen aanschouwen. Niet veel later is ook het vloeroppervlak goed gevuld en is iedereen klaar voor een avond vol met Fleetwood Mac.

Vanaf het begin is meteen duidelijk dat The Cosmic Carnival het wat anders aanpakt dan louter de muziek van Fleetwood Mac te laten horen. We krijgen een geschiedenisles voor onze kiezen. Op een groot scherm wordt het ware verhaal verteld over het ontstaan van Fleetwood Mac. Werkelijk alle perikelen komen aan bod en aan de benaming “incredible story” is dan ook geen woord gelogen. Wisselingen in bandsamenstelling, wisseling van stijlen, het plotsklaps stoppen met een tour, het floppen van albums, ruzies met managers, het verhaal van Fleetwood Mac ging dan ook absoluut niet over rozen. Gedurende de gehele avond werden de toeschouwers meegenomen op de muzikale reis door de carrière van de Britse/Amerikaanse formatie.

De bezoekers in de Groene Engel veerden vanavond wat meer op als de bekende periode met Stevie Nicks  en Lindsey Buckingham aanbrak. Het werd tijd voor de grote hits en wat werden deze heerlijk vertolkt door The Cosmic Carnival. De band uit Rotterdam had dan ook alles in zich, zo draaide de band de hand niet om voor de nummers uit de beginperiode. Aan het begin van Fleetwood Mac waren vrouwenstemmen nog niet present en dat was bij The Cosmic Carnival ook het geval. Pas wanneer de bekende periode aanbrak mochten ook de dames van deze band zich laten horen. De grote hits werden dan ook perfect uitgevoerd en het publiek zong regelmatig wat teksten mee. De muziek van Fleetwood Mac is dan ook springlevend en spreekt vele generaties aan. Dat is ook wel te zien aan de bezoekers in de zaal, jong en oud liepen door elkaar heen en genoten met z’n allen van deze show.

Net zoals de geschiedenisles werd ook de muziek in chronologische volgorde behandeld. Zo hoorden we muziek uit de beginperiode toen Peter Green nog deel uitmaakte van de band en dat betekent dan ook dat de Groene Engel eerst een stukje hardere bluesmuziek kreeg voorgeschoteld. Voor sommigen is het even wennen, vooral als je alleen de muziek uit de Rumours-periode kent. Muziekliefhebbers die niet zo bekend zijn met deze periode zullen vooral Black Magic Woman herkennen, het nummer wat door Santana een grote hit werd.

Nadat de grote hits The Chain, Dreams en Everywhere al hadden geklonken wou het publiek alleen maar meer. The Cosmic Carnival had dan ook een gigantische lijst aan nummers om uit te kiezen, maar de ultieme afsluiter van de reguliere set was natuurlijk Don’t Stop. Een songtitel zoals deze vraagt dan ook om een toegift en het publiek wordt even tot stilte gewaand omdat iedereen wel wou genieten van klassieker Songbird. The Cosmic Carnival stelde vervolgens even alle bandleden aan ons voor en vertelde hoe leuk het was om in Oss te spelen. Daarnaast vroegen ze nog aan het publiek welk nummer ze nog willen horen, maar met alleen al deze verzoekjes zou al een hele nieuwe avond gevuld kunnen worden. Het publiek in Oss werd getrakteerd op die ene absolute hit en met Go Your Own Way werd dan ook iedereen weer huisgezonden om mogelijk thuis toch die platenkast weer in te duiken en een muzikale afterparty te beleven.

Foto’s door Fred Heijnen en Loes Lamers – Groene Engel.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00