Home » The Gathering – Always…

The Gathering – Always…

door erik@rockportaal.nl
175 views 16 minuten leestijd


2014 blijkt het jaar van de nostalgie te worden. De ene re-release na de andere vliegt je om de oren. Mij hindert dat helemaal niets: het is beter een oude plaat af te stoffen en in het zonnetje te zetten dan een plaat te moeten recenseren welke mij niet kan bekoren. Een goed voorbeeld van een puike plaat is het debuut van The Gathering genaamd Always… Het is inmiddels al weer tweeëntwintig jaar geleden dat deze plaat het levenslicht zag. Tijd voor weer een nostalgische recensie dus…

In ’92 had The Gathering een heel andere stijl dan nu. In tegenstelling tot de muziek van nu werd er met Always een mix van death- en doom metal gepresenteerd. Snellere en trage gitaarpassages weten in aanvulling met keyboard, grunt van vocalist Bart Smits (welke later met zijn band Wish furore heeft gemaakt)  en vrouwelijke zangpartijen een zware, duistere en atmosferische sound neer te zetten. Het doet me soms denken aan Paradise Lost ten tijde van het baanbrekende Gothic album. Het is dan ook vooral de sfeer welke dit debuutalbum album zo uniek maakt.

Het eerste nummer zet de toon met het prachtige en duistere The Mirror Waters wat met haar intrigerende gitaarpartijen en deinende keyboard klanken in combinatie met de krachtige strot van Bart je weet weg te voeren naar een duistere dimensie genaamd Always… Hoewel de productie destijds low budget was heeft dit door de jaren heen gelukkig niet aan kracht ingeboet.

Alle tracks hebben een eigen gezicht maar passen prima in de algemene sfeer van Always… Persoonlijk voel ik me het meest aangetrokken tot nummers als King for a Day, Stonegarden en  het intermezzo Always… omdat de aanvullende vrouwelijke vocalen net dat beetje meer sfeer geven.  Dat wil niet zeggen dat nummers zoals Subzero en In Sickness and Health daar voor onder doen: het zijn wat mij betreft allemaal sterke nummers met een uniek karakter.

Always is en blijft een kwaliteitsplaat welke de sfeer en tijdsgeest van begin jaren negentig prima weet samen te vatten. Het bewijst dat The Gathering toen al erg veel potentie had. Het is niet meer dan terecht dat deze uit Oss afkomstige band later is doorgestoten naar een groot publiek. Daarnaast is deze re-release extra speciaal omdat het twee cd’s bevat: een album welke opnieuw is gemixt door The Gathering gitarist René Rutten en een tweede cd met een alternatieve mix voorzien door Attie Bauw, afkomstig uit ‘94. Samen met de extra liner notes is dit een re-release wat zowel onbekend publiek van ouder werk van The Gathering als de die-hard fan zal bekoren. Verplicht voer dus voor de zware metalen liefhebber…

 Tracklisting (Disc 1 & 2)
1. The Mirror Waters
2. Subzero
3. In Sickness and Health
4. King for a Day
5. Second Sunrise
6. Stonegarden
7. Always…
8. Gaya’s Dream

 Line-up Always…

Bart Smits – zang en achtergrond zang

Jelmer Wiersma – gitaar

René Rutten – elektrische en akoestische gitaar

Hans Rutten – drums

Frank Boeijen – keyboard, piano

Marike Groot – zang

Henk van Koeverden – elektronica

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00