Home » The Narcotic Daffodils – Summer Love

The Narcotic Daffodils – Summer Love

door Filip van der Linden
139 views 3 minuten leestijd

The Narcotic Daffodils uit België hebben hun derde album, Summer Love, uitgebracht bij Starman Records. Ze weten de tijdsgeest van die zomer van de liefde perfect te vatten in licht verteerbare psychedelische rock, voor liefhebbers van Shocking Blue, The Mamas & The Papas en Middle Of The Road.
 
Bezieler Simon Rigot (bekend van de newwaveband Berntholer en hun culthit ’My Suitor’ en later van Les Cactus met o.m. Perry Rose en Dirk Schoufs) richtte The Narcotic Daffodils op in 2009. Na twee albums verlieten drie leden de band en moesten vervangers gezocht worden.
 
De band haalt zijn inspiratie uit de wilde jaren ‘60, een tijd waarin alle experimenten mogelijk waren, van de flower power, de seksuele revolutie  en het leven in communes tot de invloed van Indiase muziek, psychedelische bluesrock  en breed uitwaaierende Hammond-orgels. Op het vorige album hadden ze hun sound een moderner jasje aangemeten, maar op dit derde album keren oprichters Simon Rigot (sitar en keyboards) en bassist Flupke terug naar de psychedelische rock. Aangevuld met drie nieuwe, jonge muzikanten (Maria op gitaar, Luna op orgel en zang en Arne op drums) brengen ze op zes nummers een fijne en heel aanstekelijke mix van  psych, acid en bluesrock. Maria en Luna moeten misschien nog een beetje groeien in hun rol in de band, maar alle sterren aan de hemel voorspellen dat dat goed komt.
 
De sfeer en de composities zitten heel raak. Alleen laat de band punten liggen inzake productie en mix, of het moet zijn dat die door hun rommeligheid moeten bijdragen aan het retro-garagesfeertje. Maar er zijn genoeg momenten dat alles juist zit. Het afsluitende, lang uitgesponnen Atomic 53 doet vaag denken aan Albatross van Fleetwood Mac en aan The Age of Aquarius van The Fifth Dimension en daarmee zitten The Narcotic Daffodils toch al zeker in het juiste tijdvak.
 
Bruxelles is een beetje een buitenbeentje op dit album en niet alleen omdat hier niet in het Engels gezongen wordt, maar in het Frans en in het Nederlands. Zoals de titel laat vermoeden is het een ode aan de stad Brussel, met als ruggengraat de haltes van één van de belangrijkste metro- en tramlijnen.
 
Summer Love, de track dan, opent met een prachtig Hammond-geluid dat de hele song overeind houdt tot aan de psychedelische outro. Ook Naturally High houdt het hoofd boven water dankzij de keyboards.
 
Guardians is een sterke track met heel wat ingrediënten: rock, acid, garage, fuzz en zelfs een beetje punk. Hypnotized is zonder meer de leukste en interessantste track op dit album. Hier zit werkelijk alles juist.
 
Gong, Jefferson Airplane, Iron Butterfly en Buffalo Springfield zijn nooit ver weg, maar echt een instant hit scoren doen The Narcotic Daffodils niet op Summer Love. Een ideaal plaatje voor deze zomer op weg naar het zuiden van Frankrijk of naar Italië, dat is het wel zeker. Ook zomerfestivals en broeierige muziekkroegen kunnen met deze band hun voordeel doen.
 
https://www.youtube.com/watch?v=fjS2D7OeL0Y
 
https://www.youtube.com/watch?v=Rp7DT0UitrI
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00