Home » Theo Sieben – Market Meat

Theo Sieben – Market Meat

door Eric van den Bosch
212 views 2 minuten leestijd

Theo Sieben - Market Meat coverTwee jaar geleden werd ik al heel blij van Theo Sieben’s album Delphinidin. Fraaie americana, mét overtuiging en zónder poespas. Met Meat Market gaat hij door op de ingeslagen weg.
Geen eigen tracks deze keer, alleen maar covers. Oude blues, folk en gospel, van Mississippi Fred McDowell (Woke Up This Morning With My Mind On Jesus), Robert Johnson (Come On In My Kitchen) en Lead Belly (Goodnight Irene) bijvoorbeeld, maar ook recentere songs als van Bob Dylan (Moonshiner), RL Burnside (Long Haired Doney, Skinny Woman) en Rainer Ptacek (Life Is Fine). Pretty Saro gaat oorspronkelijk dan weer terug tot Engelse folk uit het begin van de achttiende eeuw! Overbekende tracks, minder bekende tracks en ‘deep cuts’, maar allemaal songs die gebaat zijn bij een ‘kleine’ uitvoering.
Dat sloot mooi aan bij wat Sieben ermee deed. Hij ging namelijk Zeeuwse terrassen af, slechts gewapend met stem en gitaar, om die songs ten gehore ten brengen. Vervolgens ging hij de studio in om de tracks voor Market Meat op te nemen. Door de optredens op terrassen zaten ze inmiddels in de vingers en was het opnemen slechts het slotstuk. Gitaar (al dan niet met slide) en stem, meer heb je niet nodig. Siebens stem is breekbaar en toch krachtig, met soms een klein rauw randje en dan zijn er verder bijna alleen nog akoestische- en resonatorgitaren. Nou ja, soms details als paar lagen achtergrondzang, een randje slidegitaar en zo nog wat dingen, maar het blijft heel erg spaarzaam.
Sieben laat horen dat hij een benadigde gitarist en zanger is. Ritme in gitaarspel en frasering in de zang versterken elkaar voortdurend, terwijl er ook nog heel veel mooie details in dat gitaarspel zitten. Bovendien zit er een uitstekende opbouw in in snellere en langzamere songs en vrolijke en minder vrolijke tracks in een heldere productie waarin niets van de charme van het Zeeuwse terras verloren gaat. Nou ja, dat Theo Sieben net voor je neus zit te spelen natuurlijk, maar dat is een kwestie van je ogen dichtdoen…
Het feit dat Sieben van deze deels overbekende songs met ogenschijnlijk beperkte middelen keer op keer indrukwekkende versies weet neer te zetten zegt veel over zijn kwaliteiten. Market Meat is voorlopig alleen als digitale release te krijgen. Wat mij betreft verdient dit een fysieke release. Prachtig!

Theo Sieben website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00