Home » Traanbaard – De Schaal Van Hardheid

Traanbaard – De Schaal Van Hardheid

door Maurice van der Zalm
109 views 2 minuten leestijd

cover Traanbaard de schaal van hardheidHet gebeurt je wel eens dat je een album onder ogen krijgt waar je op de een of andere manier door gefascineerd raakt. Dat overkwam me met De Schaal Van Hardheid van het trio Traanbaard. Een EP met vijf nummers die, naar eigen zeggen, het resultaat is van anderhalf jaar liefdevolle arbeid en liefde voor metal. Waarbij het verhaal, het musiceren en het artwork, dat er goed uitziet, minstens zo belangrijk zijn.
Hoewel alles Nederlands aanvoelde, kreeg ik bij de het eerste nummer niet het idee dat ik naar Nederlandse teksten zat te luisteren. De teksten in het booklet gaven ook niet in eerste instantie uitsluitsel omdat het gebruikte lettertype een kruising blijkt te zijn tussen Gaelic, Nederlands en Griekse hiërogliefen. Gelukkig wende het snel en kon ik me richten op de uitstekende groovende rock/metal van het eerste nummer Klokkenluiders. Eerst moest ik denken aan Edward Snowden, maar het blijkt toch een variatie te zijn op de klokkenluider van de Notre Dame. Opvallend is het stemgeluid van Emiel Maas. Een stem alsof zijn strottehoofd tussen molenstenen heeft gelegen en hij de dag begint met het gorgelen van grind. Klokkenluiders is recht voor zijn raap, maar kent ook een aantal aardige ‘hooks’ waarbij het straffe gitaargeluid even mag scheuren. Klaas Baas wordt gekenmerkt door een meer zware basis waar het drumritme een bijzonder accent verleent aan het geheel. Zou me verbazen als de heren niet zelden Black Sabbath luisteren. De sfeer en kracht van beide nummers samen zijn samengeperst in Hoor Er Is. Hoewel de gitaar niet prominent op de voorgrond is neergezet, vervult het instrument ook in dit nummer een belangrijke rol. Dan keert de rust even terug in Schedelsteen, maar wint aan kracht terwijl het tempo door de klei vastgezogen zich een weg baant over het land, waar aan het eind van de rit de bas nog even lekker mag resoneren. Afsluiter Hoefnagel geeft me door sfeer en tempo een behaaglijk gevoel zo aan het eind van deze EP.
De composities op De Schaal Van Hardheid zijn consistent en geven we plezier in het luisteren naar deze, toch wel oer-Hollands product. Muzikaal misschien geen uitschieter, maar qua (atmo)sfeer zeker de moeite waard om eens goed te beluisteren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00