Turia’s nieuwe album, Degen Van Licht, bouwt netjes voort op het eerdere werk van deze Nederlandse blackmetalband. De ingrediënten zijn nog steeds manische drums (zonder de heel-typische blackmetal-blastbeats), wijds-klinkende gitaren, ijzige vocalen en een songopbouw die klassieke blackmetalstructuren afwisselt met psychedelische.

In verhouding tot het eerdere werk is de formule nog wat meer uitgepuurd, met nog net wat meer aandacht voor het psychedelische en atmosferische. Soms komen ze in de buurt van Fluisteraars, labelgenoten bij Eisenwald, en dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Mink Koops van Fluisteraars zat als producer (en voor de mix) mee in de studio voor deze Degen Van Licht. Het eigen gezicht van Turia zit ‘m in de losse ritmes en de soms al net zo ‘losse’ riffs die al eens breed uitwaaieren.

Eén van de beste tracks is titelnummer Degen Van Licht. Hoe ze daarop spelen met ritme, snelheid en spanningsbogen, dat is pure klasse. Deze track duurt ruim acht minuten, maar dat had zeker nog net iets langer mogen zijn. De combinatie van de donderende drums en de vocalen van zangeres T op Storm geven je het onbehaaglijke gevoel dat je inderdaad in een storm bent beland, zonder dat er enige beschutting voorhanden is.

Op De Oord, hun split-album met Fluisteraars uit 2018, vonden we de 18 minuten voor hun track Aan Den Golven Der Aarde Geofferd net iets te lang om te blijven boeien. Ook op deze Degen Van Licht mag een in duurtijd epische track uiteraard niet ontbreken. Ossifrage haalt makkelijk bijna 13 minuten, maar staat dan weer gelukkig wel bol van de variatie, met passages die zelfs filmisch zouden zijn of van een postmetalband konden komen, ware het niet dat T er haar compacte, ijzige growls over giet. Pure klasse.

Beschikbaar op cassette en CD, maar ook als vinyl.