Home » U.K. Subs – Effenaar (Eindhoven) 01/07/2023

U.K. Subs – Effenaar (Eindhoven) 01/07/2023

door Xander Pas
3,2K views 4 minuten leestijd

In 1976, een jaar na het eerste optreden van de Sex Pistols, kwamen in London de originele leden van de U.K. Subs bij elkaar om een minstens zo belangrijke punk band op te richten. 23 studio albums en tientallen bandleden later besluit de inmiddels 79-jarige frontman ermee te stoppen. Maar niet zonder een laatste Nederlandse clubshow in de Effenaar.

Het moment dat ik de zaal binnenliep was de sfeer al meteen goed. Tientallen punk liefhebbers waren nog aan het nagenieten van voorprogramma Donder. Naarmate ik richting het podium liep werd ik gegroet door een hoop U.K. Subs T-Shirts en stond ik uit eindelijk bijna helemaal vooraan. Het moment dat frontman Charlie Harper het podium opkwam klonk er een oorverdovend applaus. De set werd geopend met het welbekende Emotional Blackmail. Het publiek zong luidkeels mee en er ontstond al snel een kleine moshpit.

De mosh pit hield nog even aan, evenals het luide applaus wat na ieder nummer klonk. Tussen de nummers door vertelde Charlie wat verhalen, waar zowel het publiek als ik maar niet genoeg van konden krijgen. Die afwisseling was mooi en versterkte de goede sfeer alleen maar. Er waren vele hoogtepunten. Zo werden er maar liefst 6 nummers van mijn favoriete U.K. Subs plaat (Another Kind of Blues) en kwamen ook klassiekers van hun tweede plaat, Brand New Age aan bod. Met name die nummers beviel het gros van het publiek enorm goed.

Nu was dit de eerste keer dat ik de U.K. Subs live zag. Veel van deze nummers ken ik al goed dankzij de platen waren ze origineel op verschenen. De energie die de band op die platen heeft is hier meer dan verdubbeld. Op zijn 79ste zingt Charlie nog altijd met een energie en passie waar je U tegen zegt. Wat een performance, dit ging alle verwachtingen te boven. Dit werd mooi aangevuld door een band die er duidelijk zin in had en erg fijn interactie had met het publiek. Met name de bassist zocht regelmatig contact met het publiek en gaf me na afloop zijn plectrum.

Ondanks dat de gemiddelde leeftijd in de zaal waarschijnlijk boven de 40 lag, kwamen er ook nog best een aantal jongeren op het concert af. Waaronder een hele jonge punker die duidelijk indruk maakte op Charlie en de band, waarna Charlie het laatste nummer afsloot met de tekst: “This is the future generation of punk!”. Na enkele minuten kwam de band weer het podium op om op verzoek van het laaiend enthousiaste publiek nog enkele nummers te spelen. Na deze nummers was de show helaas toch echt ten einde.

Officieel was dit de laatste Nederlandse show van de U.K. Subs. Gelukkig heeft Charlie het net zo naar zijn zin gehad als het publiek en komen ze later dit jaar weer terug naar Nederland. Zeker de moeite waard. Dit is een energieke band die nog lang niet klaar zijn om te stoppen. Daarnaast zijn het buitengewoon aardige mensen die graag een praatje maakten na de show. Al met al een van de beste concerten van het jaar en een avond om nooit te vergeten.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00