Home » Unlocked – Bedlamite

Unlocked – Bedlamite

door Gerhans Meulenbeld
689 views 3 minuten leestijd

Eindhoven blijkt al jaren een vruchtbare bodem voor Nederlands metaal. Met Unlocked levert de stad opnieuw een frisse band af. De band bestaat uit Joost Aanraad, Roel van Kruysdijk en Benny Bats, die hun sporen reeds verdienden in acts als Prostitute Disfigurement en Tombe. Op drums vinden we niemand minder dan Benighted’s Kevin Paradis. Er staat old school death metal op het menu, dus sleep ik mijn steakmes en ging er eens even goed voor zitten. 

De plaat voert ons mee naar de negentiende eeuw en handelt over de bizarre wereld van de toenmalige krankzinnigengestichten. Een onderwerp wat zich natuurlijk perfect leent voor een flink robbertje death metal. Dat lukt dan ook direct met opener Bloodcult. Het gaspedaal wordt direct tot aan de bodem getrapt. Typische death metal riffs wisselen zich af met smaakvolle leads die eerder thrashy aandoen. Een lekkere putgorgel schreeuwt de boel vakkundig aan elkaar en ik denk dan ook al een idee te hebben wat ik deze 7 nummers voorgeschoteld krijg. 

Opvolger Junod’s Way begint met een in corpsepaint gekleurde riff. Het past wonderwel met de old school vibe in de rest van het nummer en geeft de band ook iets meer een eigen smoel. Die zelfde zwartgeblakerde randjes zijn terug te horen in Show of Bedlam. Op deze track geeft Unlocked ook meer dan eens een knipoog richting de technischere broeders in het genre. Een van de riffs had zo van de hand van Schuldiner kunnen komen. 

Door de hele plaat heen wisselt de band de thrash, black en tech death invloeden heerlijk met elkaar af. De basis, de sfeer en de sound blijven echter stevig geschoeid op oude leest. Vergelijkingen met bands als Bloodbath, Vomitory en Malevolent Creation gaan dan ook zeker op. Alle 7 nummers zijn volgepropt met fijne riffs, misschien wat monotone maar zeer doeltreffende grunts en extreem strak en hoogstaand drumwerk. De drums zijn echt bijzonder smaakvol en met een vergevorderde kennis van het genre ingespeeld. Ondanks het krankzinnig hoge niveau blijft het getrommel toch in dienst van de muziek. Een knappe prestatie. 

Hoogtepunten zijn het technische en met scherpe riffs doorspekte Trapped Inside, Crimson Walls (inclusief smaakvol akoestisch intro) en afsluitende beuker Evil Incarcerated. Het lijkt alsof de band op de eerste drie tracks steeds iets meer van de invloeden prijsgeeft en deze op de laatste helft van het album meer samen laat smelten. Hiermee is de band er in geslaagd om een mooie spanningsboog in het album te bouwen. 

Met Bedlamite levert Unlocked een visitekaartje van jewelste af. De plaat staat bol van puntige riffs, smaakvolle technische leads en solo’s, een heerlijk smerige lage grunt en zeer sterk drumwerk. Daarnaast weet de band nummers te schrijven die interessant blijven. Als dit live ook zo strak staat als wat de heren op dit album laten horen, dan zie ik genoeg potentie voor de band om door te groeien tot een van de nieuwe helden in het Nederlandse death metal landschap. 

Wil je zien of men dit live waar kan maken? Dit zou eigenlijk op tien februari kunnen tijdens Drachten Deathfest maar helaas werd deze door onvoorziene omstandigheden gecancelled door de band. Gelukkig spelen de heren op zestien maart op Grindhoven, dus iedereen die wil kan hier hun live debuut meemaken! 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00