Home » Vetrar Draugurinn – Willemeen (Arnhem) 31/03/2019

Vetrar Draugurinn – Willemeen (Arnhem) 31/03/2019

door marcel@rockportaal.nl
168 views 3 minuten leestijd

Op deze winderige zondagavond mag ik naar de hoofdstad van Gelderland, Arnhem (of Ernhem zoals ze daar zeggen) Om daar in het altijd sfeervolle Willemeen de presentatie van het album Hinterlands door de band Vetrar Draugurinn vast te leggen op de gevoelige plaat.
De naam Vetrar Draugurinn komt uit het IJslands en betekent vrij vertaald zoiets  als “de wintergeesten”.
De band werd opgericht in 2016 door gitarist Eric Hazebroek die je onder meer zou kunnen kennen van Stream of Passion. Eric heeft een passie voor donkere, zwaarmoedige, heavy en melancholische muziek en deze sfeer tracht hij dus ook met zijn huidige band neer te zetten. De rest van de band bestaat uit Marjan Welmann (Autumn) op zang, Arjan Heijden (voorheen Acrid) op bas, Thomas Cochrane (Hologram Earth) op 2e gitaar en Jim van de Kerkhof (All for Nothing) op drums. Verder was speciaal voor deze bijzondere show een 2e stem ingevlogen in de persoon van Heleen Welmann, inderdaad, de zus van….
Als ik rond 20:30u de bovenzaal van Willemeen binnen ga wordt er nog druk gewerkt op het podium en blijkt dat ik het voorprogramma gemist heb….. Egeria en Treurwilg zijn dus al klaar, damn, vervelend maar het is niet anders. Ik moet ook wel eerlijk bekennen dat ik eigenlijk toch echt voor Vetrar Draugurinn kom.
Een klein kwartier later is het dan zover en wordt er afgetrapt met het titelstuk Hinterlands, de toon voor de avond is gezet en hoe. Ruim 6 minuten stevige gitaarrifs, heerlijke kristalheldere zang begeleid door een strakke ritme sectie. Laat de rest maar door komen…..
In een kleine anderhalf uur durende show wordt het hele album live ten gehore gebracht en valt op dat het een heel afwisselend album is geworden.
Van de zware donkere klanken van het titelstuk Hinterlands  via een rocky I am naar een mooi opbouwend van rustig naar weer wat steviger Second. Daarna wordt het weer duister en zwaarder met The Wolves at our door waarin Marjan stevig aan de bak moet met haar geweldige stem. Als vijfde nummer staat de zelfbenoemde “meezinger” Mother of Northern Skies op de setlist, dit is en blijft toch wel een van mijn favorieten.
Voor Forever Locked Within worden Heleen en Elianne het podium op gehaald om dit nummer te voorzien van een mooie 2e stem en een kippenvel opwekkende cello. Dit is typisch zo’n track waarbij je aan het einde denkt ; NOG EEN KEER !
Zoals eerder aangegeven wordt het hele album integraal gespeeld. Lees voor een mooie volledige beschrijving van alle tracks ook zeker de albumreview van collega Wendy Steenmans eens op je gemak door.
Omdat het album “maar” 59 minuten duurt blijft er nog wat ruimte over voor extra songs waaronder een mooie cover, een heerlijk stuk filmmuziek, A Stutter van Olafur Arnalds, Elianne Annemaat is ook hierbij met haar mooie cello een absolute toevoeging en als afsluiter het nummer Vigil dat op de in 2017 uitgebrachte EP stond.
Rond 22:00u is het dan alweer gedaan, deze show is werkelijk voorbij gevlogen en ik kan alleen maar zeggen ; deze band verdient een groter publiek en ik kom zeker nog eens kijken. Wie weet al wel op 5 april in Alkmaar als support van Semistereo of op 20 April in PoPei Eindhoven. Op de weg terug naar huis gaat Hinterlands in de CD-speler, onderweg de donkere nacht in.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00