Home » Voodoma – Secret Circle

Voodoma – Secret Circle

door Maurice van der Zalm
156 views 2 minuten leestijd

cover voodoma secret circleHet Duitse Voodoma bestaat al ruim een decennium, maar was ik nog niet eerder tegen gekomen. Het is ook alweer een tijd geleden dat de band een volwaardig album afleverde. Wel wat EP’s en een compilatie. Secret Circle wordt zo tegen het einde van 2014 uitgebracht via Echozone. De twaalf nummers op het album worden omschreven als darkrock of gothic, maar dan wel de gothic uit de beginjaren van het genre. Het geluid beweegt zich ergens tussen Billy Idol, via Killing Joke naar Sisters Of Mercy en ademt de progressieve gothiclucht van de jaren tachtig uit. Het is daardoor wel een wisselend album geworden.
De opening wordt verzorgd door Sanctus Domine waarop de Tsjechische ‘goth-queen’ Veronica Deidlovà te horen is. Behalve de titel is het geluid in het hele nummer wat gregoriaans en gothisch georiënteerd. Dit komen we later op het album niet meer tegen. Een andere gastzangeres is Amy Faye (Traumtaenzer) die haar wonderschone klanken inzet voor het duet in de prachtige ballad One Last Goodbye. Dat komt ook zeker door het zanggeluid van Michael Tionville die een gevarieerd stemgeluid laat horen op Secret Circle. Een geluid dat warm en donker klinkt als goed gebrande koffie. Het komt echter niet altijd goed tot zijn recht. Zo klinkt het nummer Blood For Blood wat rommelig. Waar het geluid scherpe overeenkomsten vertoont met het jaren tachtiggeluid, is het genieten van de nummers. Voorbeelden hiervan zijn: Abyss, Faded Memory en To The End. Maar ook het stevige The Almighty mogen we niet vergeten. Een nummer waarbij de hoge achtergrondzang prettig contrasteert met de stem van Michael (die op de een of andere manier lijkt op de stem van Neil Arthur van de technopopband Blancmange). Wat rustiger zijn de nummers Sin To Sin en het mooie The Saint, dat in de refreinen heftige uitschieters kent. Het slotnummer Virus is niet echt representatief voor het geluid van Voodoma. Het bombastische en wat industriële karakter in combinatie met de Duitse tekst valt een beetje buiten ‘de geheime cirkel’.
Secret Circle is een leuke cd om te beluisteren, zeker wanneer je hart wat sneller gaat kloppen van de pre-gotische klanken die de cd overheersen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00