Home » Deem Index: Niet in een hokje te stoppen!

Deem Index: Niet in een hokje te stoppen!

door marvin@rockportaal.nl
187 views 8 minuten leestijd

deemindexOp maandagavond repeteren ze altijd, ik heb het over de Nederlandse metalband Deem Index bestaande uit Ronald (zang), Jelmer (gitaar), Lars (gitaar), Leonie (bas) en Elwin op de drums. Met een nieuwe videoclip en een nieuwe E.P. op zak kan Deem Index terugkijken op en mooi jaar. Rockportaal zocht de heren en dame op voor een interview. En om een stukje repeteren mee te pakken uiteraard.
Hoe is de naam ‘Deem Index’ tot stand gekomen? 
Ronald geeft aan dat het eigenlijk heel simpel is, Deem Index is de mate waarin je de dingen zelf bepaalt. Zelf bepalen welke kant je op gaat. En dat is eigenlijk gelijk waar het bij Deem Index allemaal om draait. Hun muziek is niet in een hokje te stoppen. We laten het aan de luisteraars over hoe zij onze muziek willen noemen.
Hebben jullie een bepaalde stijl die jullie hanteren?
Ronald: Nee, niet echt. We hebben geen stijl die we bewust najagen. Jelmer vult aan: geen enkel nummer is hetzelfde. Ieder bandlid geeft zijn eigen handtekening aan de muziek. Jelmer schrijft de muziek maar ook de anderen hebben invloed hierop. De voornaamste invloed, de rode draad, is de Zweedse Göteborgstijl van eind jaren negentig. Bewust en onbewust. Iedereen die houdt van deze soort muziek. Op die manier sluipt het erin.
Kennelijk is het niet heel goed te herkennen door de luisteraars aangezien de band ook op de Eindhoven Metal Meeting Battle ermee werden gecomplimenteerd dat ze in tegenstelling tot de andere bands geen vaste stijl hanteerden maar juist niet in een hokje te stoppen waren. Dit werkt vernieuwend. De vraag is wel of het in je voordeel werkt als het gaat om uitnodigingen voor bepaalde festivals. Mensen zijn op zoek naar een bepaalde stijl in het genre om te boeken.
2014_11_24_IMG_005126-2Hoe zit het met de rolverdeling binnen de band?
Ronald schrijft de teksten, geven alle bandleden tezamen aan. Hij is de woordenkunstenaar. De rest laat het schrijfproces aan hem over. Ronald gaat niet broeden op teksten. Het komt wanneer het komt. Dat is niet iets wat je kunt haasten. Er liggen een aantal teksten in ruwe vorm klaar. “Bepaalde gebeurtenissen schrijft ik van me af,” geeft Ronald aan, “Dingen die ik meemaak.” Het is wel gebruikelijk in de muziekindustrie dat er een bepaalde voorraad van je verwacht wordt. Ronald heeft hier zijn eigen kijk op: “Ik kan dat wel maar dan sta ik er niet meer achter. Het gaat op basis van gevoel, het is persoonlijk. Daardoor is het stampwerk niet mogelijk.” Ronald geeft vervolgens ook aan dat er niet echt een boodschap in zit die aan de luisteraar wordt meegegeven. Het zijn persoonlijke dingen die hij meemaakt, bepaalde gevoelens. De mensen kunnen er zelf aan relateren. De luisteraar kan het op zijn/haar manier interpreteren
De videoclip, een mijlpaal.
De videoclip is opgenomen waar we nu staan, in de studio namelijk. Deem Index is zeker van plan meerdere videoclips te maken, dit smaakte naar meer. Er ligt ook al werk klaar voor nog een E.P. Ook zijn ze van plan om oude nummers in een nieuw jasje te steken. Voorheen was er de druk niet echt om er vaart achter te zetten. Ronald benadrukt: “De E.P. (VAIN / VOID) die nu uitgebracht is wilden we goed neerzetten. Daarom is er gekozen om er een videclip bij te doen. Alles valt nu op het juiste moment samen.” “Het komt allemaal in een soort van stroomversnelling, mensen ons gaan herkennen en dat geeft ons energie om door te werken aan nieuwe nummers. Mensen krijgen een steeds beter beeld van wie wij zijn en wat wij doen.”
Ambities
2014_11_24_IMG_005130-2Ronald: “We zijn er zeker serieus mee bezig. We willen eruit halen wat er in zit. Het maximale eruit halen. Maar dan wel op ons tempo. We hebben allemaal ons gezin. Er zit geen grote druk achter. Kijk, als we te lang wachten dan kunnen we weer van voren af aan beginnen.” Lars: “We willen de stijgende lijn die we nu te pakken hebben uiteraard voortzetten. In ieder geval zorgen dat je niet terugvalt, zeg maar.” Elwin vult aan: “Op dit moment betekent dat, nieuwe clip, nieuwe E.P. en lekker een beetje spelen. Concreet betekent dat nu dat er een optreden aankomt in januari. Op 31 januari staat Tattoo Winter Fest in Nijverdal op het programma.” Het is een mooi streven om nieuw werk te laten horen daar. Het zal waarschijnlijk een mix worden van nieuw werk en een aantal nummers van de E.P.
Zijn jullie nog door bepaalde bands beïnvloed?
Ronald: “Ik vind het vrij lastig om van mezelf te zeggen dat ik beïnvloed raak. Het is eind jaren tachtig dat ik zelf into metal en hardrock geraakte. Het is wel zo dat je daar dan door beïnvloed raakt en een bepaalde kant op gaat. Later ga je zelf in een band spelen. Het is niet echt zo dat ik door die bands beïnvloed ben.” Elwin: “Zweeds, bijvoorbeeld At The Gates en In Flames.” Lars: “Er zijn binnen de metal zoveel verschillende soorten stijlen dat het lastig is om te zeggen of je ergens door beïnvloed bent. Echter het komt wel altijd terug bij het Zweedse. Dus zoals Elwin al zei; In Flames, At The Gates, stukje Dark Tranquillity. Maar ook obscure bands zoals Dismember en soms kan ik luisteren naar Amerikaanse metalcore. Het is maar net welke pet ik op heb, dat is dan een invloed.”
Over het algemeen is de basis de Zweedse Göteborgstijl. Catchy, melodieus, meerstemmig. De zang is ook kenmerkend bij die bands. Het is geen grunten, geen screamo. Het zit er als het ware ertussen in. Dit lijkt op wat Ronald ook produceert. Ronald: “Het is niet zo dat de zanger van At The Gates mijn grote voorbeeld zal zijn, maar, en de rest vult aan in koor, je wordt er wel mee vergeleken.” “Maar daar ga ik niet bewust mee om,” gaat Ronald verder. Je kunt met slechtere dingen vergeleken worden. Elwin vult nog aan dat mensen het soms jammer vinden dat het niet in een hokje te plaatsen is. Lars voegt nog toe: “Over hokjes gesproken, we hebben de ergste hokjes gehad. Er zijn mensen geweest die ons vergeleken met Trivium!”
Ook het optreden in Patronaat komt nog ter sprake.
2014_11_24_IMG_005171-3De show in het Patronaat (Haarlem) heeft voor bekendheid gezorgd. Eerst waren de reacties nogal summier, zoals in Groesbeek maar na de show in Haarlem werd dat anders mede dankzij de recensie op Rockportaal. Een recensie van een paar regels, maar wel een goede. Elwin vult aan dat Metalfrom.nl ook nog met een positieve review op de proppen kwam. “Nu kun je ergens mee komen, zo van ‘er zijn andere mensen die het ook cool vonden.’ Hiervoor was dat nauwelijks het geval. We hebben hiervoor eigenlijk geen live recensies gehad. De show in Patronaat was top.”
Leonie vult aan: “We zijn ook sindsdien meer door Nederland gaan spelen. We hebben heel vaak hier in Willemeen (poppodium in Arnhem) gestaan, in The Stage (eveneens Arnhem) en we hebben zelfs een keer in Luxor gestaan maar dan heb je in Arnhem alles wel gehad. Waar moet je nog meer heen in Arnhem? Je bouwt wel een trouwe achterban op, dat is heel tof maar het liefst wil je gewoon door heel Nederland spelen.” Liefst nu een klein toertje in het buitenland, denk aan België en Duitsland (Zweden wordt er eveneens gegrapt) Toeren is wel iets wat zeker gebeuren gaat nu Deem Index wat bekender wordt. Lars: “We hebben nu twee keer op een festivalletje in Friesland gestaan, hartstikke leuk maar wel twee keer praktisch lege zaal. Dat zijn de nadelen als je wat minder bekend bent. Op zich een leuk festival maar je staat dan als eerste in de line-up.”
Meer informatie over Deem Index:
Website van Deem Index
Deem index op Facebook
Tattoo Winter Fest

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00