Home » Nihill, Wederganger, Wiegedood – 013 (Tilburg) 06/12/2014

Nihill, Wederganger, Wiegedood – 013 (Tilburg) 06/12/2014

door rob@rockportaal.nl
127 views 3 minuten leestijd

Nihill - 013Ha! Gezellig! Een ouderwets avondje Nederlandse black metal. Na een verplicht ‘Heerlijk avondje’ komt dan een avond waar een echte black metal fan tijden naar heeft uitgekeken, de release show van de nieuwe cd van een van de beste bands die Nederland binnen het genre te bieden heeft: Nihill.
Aangezien de voorgaande albums erg goed waren ontvangen en optredens van de band schaars zijn verwachtte ik een uitpuilende kleine zaal in Tilburg. Niets bleek minder waar; het is gezellig druk, maar niet afgeladen vol. Des te meer ruimte voor de headbangende medemens.
Wiegedood opent de avond en klappen er vanaf het begin stevig op. De drieman formatie heeft haar sporen inmiddels verdiend in bands als Hessian, Amenra, Rise And Fall en Oathbreaker. De ervaring is terug te vinden in de songs, die goed in elkaar gedraaid zijn. De drumpartijen ogen wat gemakkelijk maar het geheel wordt strak gespeeld waardoor dat niet als een minpunt wordt ervaren. Een goede afwisseling in tempo in de nummers zorgt voor een evenwichtige show. Al met al een aanwinst voor de Nederlandse black metal scene!
Hierna stond het zestal van Wederganger op het kleine podium. Gehuld in matchende hoodies brengt de Gelderse band folkloristische black metal met invloeden uit de Germaanse mythologie. De combinatie van de ‘traditionele’ metal zang met de bombastische cleane zang komt goed over. De gitaristen leven zich prima uit en de twee zangers proberen middels een kleine act het optreden wat duisterder te laten overkomen. Her en der wordt er nog een tandje bijgeschakeld en in de zaal beginnen voorzichtig de eerste haren te wapperen, een goede opwarmer voor de hoofdact.
Dan is het de beurt aan Nihill, die hun nieuwe cd ‘Verderf’ komen promoten. Veel promoten is er echter niet aan, net als de andere bands deze avond houden ze de kaken stijf op elkaar en is er geen leuk praatje of interactie met het publiek. De die hard fans zullen de nummers wel als nieuw of oud kunnen bestempelen maar voor diegenen die minder bekend zijn met het werk van Nihill zullen zich toch her en der afgevraagd hebben wat nu wat was. Maar dat is gezeur om niets, de performance staat als een huis en in een niet aflatend tempo worden de songs de kleine zaal ingeblazen. Vol overtuiging blèrt de zanger door, met een goed gevoel voor mimiek om zijn teksten kracht bij te zetten. Na enkele lange nummers vindt Nihill het weer welletjes en de zanger spoed zich naar de merchandise stand om zijn waar aan de man te brengen. Het is behelpen als black metal band in Nederland.
Met een flinke pieptoon in de oren, een verlaat Sinterklaas cadeau onder de arm en een glimlach van oor tot oor keer ik huiswaarts. Voldaan na een heerlijk avondje Nederlandse metal.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00