Home » VUUR – Neushoorn (Leeuwarden) 09/06/2017

VUUR – Neushoorn (Leeuwarden) 09/06/2017

door Monica Duffels
464 views 6 minuten leestijd

Het komt niet zo vaak meer voor dat ik het er voor over heb om een uur of 2, files uitgezonderd, te reizen voor een concertavondje, maar voor vanavond maak ik graag een uitzondering. Want een van mijn favoriete zangeressen, Anneke van Giersbergen, geeft vandaag een exclusieve try-out show met haar nieuwe band VUUR in Leeuwarden. En ik ben niet bepaald de enige die nieuwsgierig is, want toen de voorverkoop startte, waren de kaarten binnen 2 weken uitverkocht. De band stond gepland in de kleine zaal waar plek is voor ca. 250 man publiek. Hierop werd besloten het concert te verplaatsen naar de grote zaal, met een capaciteit van 700 bezoekers. En daags voor de show zijn ook hiervoor inmiddels alle kaarten vergeven. Hoewel Anneke van Giersbergen geen onbekende is in de muziekwereld is dit best bijzonder te noemen, want er is nog geen album en pas kort geleden heeft VUUR slechts één nummer vrijgegeven om een kleine impressie te geven.
Als eerste is het de beurt aan de Nederlandse support act Overhaul. De bandleden komen vanuit alle hoeken van het land en samen spelen ze progressieve metal. Hun muziek klinkt vrij gevarieerd en volgens eigen zeggen doet hun zware geluid wat denken aan het geluid van bands als Leprous en Meshuggah. Persoonlijk vind ik Overhaul een stuk minder heavy klinken. De vrij complexe symfonische melodieën en tempo-wisselingen in combinatie van de stem van zanger Samuel de Vries doen mij in eerste instantie een beetje denken aan Dream Theater, al is het natuurlijk lastig om te kunnen tippen aan zo’n grote band die zijn sporen inmiddels wel heeft verdiend. Samuel klinkt hierbij wat iel en zijn stem is niet bepaald toonvast. Daarnaast mist hij een zekere uitstraling. De overige bandleden lijken nogal plichtmatig hun nummers te spelen en lijken zich niet te bekommeren om hoe ze op het publiek overkomen. Wat saai dus. Grappig is dat de band een cover op hun setlist heeft staan, en wel het überpoppy nummer Never Gonna Give You Up, oorspronkelijk van Rick Astley. Overhaul heeft het omgebouwd tot een progressief rocknummer. Dit jaren ’80 nummer vormt een vleugje jeugdsentiment voor veel mensen in de zaal en er wordt zowaar een beetje meegezongen. Leuk bedoeld, maar mij persoonlijk kan het niet echt bekoren.
Enkele minuten voordat de band VUUR het podium betreedt, klinkt de stem van Anneke van Giersbergen door de speakers. Van achter de schermen verzoekt ze het publiek om geen live-opnamen te maken en ze al helemaal niet online te zetten omdat de show een try-out betreft en exclusief bedoeld is voor het publiek dat hier nu aanwezig is. Overigens is de show wel live te streamen, dus dat is leuk voor de mensen die vanavond niet in Neushoorn kunnen zijn. Het enige wat we tot nu toe weten is dat Anneke met VUUR een heavier kant opgaat dan wat we van The Gentle Storm inmiddels gewend zijn. Er wordt meer nadruk gelegd op het gitaarwerk, waarbij de melodie en melancholie nog altijd een belangrijk element blijven vormen. Het is alleen wat minder symfonisch en het folk-element wordt helemaal weggelaten. Een voorproefje hiervan is het nummer Days Go By – Londen, het enige nummer van VUUR dat recent is vrijgegeven. Bijna alle bandleden van VUUR deden ook al eerder mee met The Gentle Storm, zoals Johan van Stratum (bassist), Ferry Duijsens (gitarist) en Ed Warby (drummer). Aanvankelijk zou Marcela Bovio (zangeres) ook meedoen, maar omdat zij zich niet helemaal kon vinden in de richting waarop het zou gaan met VUUR, trok zij zich enkele maanden geleden terug uit de band. Alleen de tweede gitarist, de leadgitarist Jord Otto, heeft geen verleden met The Gentle Storm en hem kennen  we van o.a. My Propane en ReVamp.
Wanneer het donkere, zware intro wordt ingezet, wordt meteen al aardig duidelijk wat ons te wachten staat. Tijdens het eerste nummer Time komt ook Anneke met een elektrische gitaar op. Met 3 elektrische gitaren die volop worden bespeeld wordt de toon meteen gezet en geeft de band een flinke dot gas. “Dit is hoe VUUR klinkt!” lijkt het statement te zijn. Het publiek is laaiend enthousiast en dat gevoel blijft de rest van het optreden overeind. Hoewel dit het allereerste optreden is met veel nieuwe nummers speelt de band zo vloeiend en met gemak alsof ze deze al veel vaker hebben gespeeld voor een live publiek. Anneke vertelt het publiek lachend dat zij en haar band aanvankelijk hadden verwacht een klein intiem optreden te gaan geven in een klein zaaltje, waar fouten zouden mogen worden gemaakt, maar nadat bekend werd dat ze wegens grote belangstelling naar de grote zaal werden verplaatst en dat deze nota bene ook uitverkocht ging raken, ze zich natuurlijk geen fouten konden permitteren. Alle bandleden zijn vandaag in topconditie. Anneke zingt loepzuiver, soms met, soms zonder gitaar in de hand en de overige bandleden krijgen zo nu en dan ook hun one minute of fame en laten mooie solo’s horen. Anneke maakt geregeld een praatje met het publiek en is benieuwd of er ook veel mensen uit het buitenland komen. Met name vanaf de voorste rijen worden landen opgenoemd als “Brazilië! Italië! Denemarken! “Natuurlijk is er ook een lolbroek die “Friesland!” roept wat tot enige hilariteit leidt. Om de setlist op te vullen worden enkele covers gedaan van The Gathering, The Gentle Storm en Devin Townsend. Vooral het nummer Strange Machines van The Gathering blijft erg populair bij het publiek. Hier wordt de reguliere set mee afgesloten en even later komt de band weer terug met een flinke toegift. Wanneer Anneke vraagt: “Willen jullie er nog eentje?”, roept iemand “17!” waarop Anneke zich verontschuldigt dat ze dat wel zou willen, maar dat ze straks ook weer helemaal terug moet naar Brabant enzo, of oh nee, dat ze wel blijft slapen. We worden in ieder geval nog getrakteerd op maar liefst 3 nummers en dan is het prachtige optreden, wat een degelijke anderhalf uur heeft geduurd, helaas afgelopen. Na afloop komen de bandleden nog met de bezoekers kletsen bij de merchandise-stand, waar al wat merchandise in de vorm van t-shirts en ingelijste, gesigneerde logo’s te verkrijgen zijn. Helaas moeten we nog tot na de zomer geduld hebben voordat de nieuwe cd er is, maar zo hebben we dan wel in ieder geval iets moois om naar uit te kijken!
Setlist Overhaul: The Dance – Aeons & Life – Never Gonna Give You Up (Rick Astley cover) – Blue Box – Storm – Detour – Pastels
Setlist VUUR: Time – Sail Away – The Storm (The Gentle Storm cover) – On Most Surfaces (Inuït) (The Gathering cover) – Days Go By-London – Martyr And The Saint – Valley Of Diamonds – Numbered! (Devin Townsend cover) – Glorious Light – Freedom – Strange Machines (The Gathering cover) – Encore: Save Me – Brightest Light (The Gentle Storm cover) – Reunite


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00