Home » Warren Haynes Presents – The Benefit Concert Volume 20

Warren Haynes Presents – The Benefit Concert Volume 20

door Cor Schilstra
608 views 3 minuten leestijd

Open de schatkamer van muzikale parels, en laat dit uitvoeren door een keur van grote namen in hun muzikale discipline. Wanneer dit ook nog eens met een “vrijheid” van een jam benadering kan worden gebracht, dan krijg je hierbij ook nog eens een bevlogen expressiviteit in de muziek waar je kippenvel van krijgt.

Hij is misschien wel de koning van de muzikale jam-partijtjes; Warren Haynes. Met Allman Brothers had hij onder andere ooit de legendarische Mountain Jam uitgebracht en zijn “hobbyband” Gov’t Mule is denk ik wel het meest bekend van de geweldige live reputatie, met jawel, heel veel indrukwekkende (lange) jam partijen. In 1988 is Haynes begonnen met zijn eerste benefiet Christmas Jam in Asheville. Dit jaarlijkse evenement is door de jaren heen een steeds groter wordend fenomeen geworden, waar steeds meer muzikale vrienden een duit in het zakje doen.

Naast blues, country en rock wordt er ook een dosis psychedelica, acid en fusion niet geschuwd (Hayes heeft ook nog een tijdje in The Dead gespeeld), maar ook funk, jazzy elementen of zelfs elektronica komen voorbij. Haynes wordt op het podium bijgestaan door vele (ex) bandgenoten en gastmuzikanten als Joe Bonamassa, Dave Grohl, Eric Church, Grace Potter, Jim James en Mike Gordon.

Vooral CD 2 (in mijn geval) is een waar feest; Joe Bonamassa die geweldige interpretaties van klassiekers van Led Zeppelin en Jeff Beck neerzet, een fenomenaal instrumentaal meesterwerk van 36 minuten van Dave Grohl (Play), waarin werkelijk van alles voorbij komt. Ook Gov’t Mule zelf komt even buurten met 2 monstertracks, en het geheel wordt stijlvol afgesloten met Rockin’ In A Free World op deze CD. Ook als je denkt dat er van dit nummer wel genoeg (cover)versies zijn, moet je toch deze eens beluisteren! Regelrecht vuurwerk, met een Machine Gun (Hendrix) tussenstuk. Wel jammer (moet toch wat te zeuren hebben) dat in deze versie er geen SWLABR (Cream) met Bonamassa op staat; dan moet je of de paarse dubbelelpee of de DVD hebben. Ook Fleetwood Mac’s Gold Dust Woman (met Jim James en Grace Potter), de akoestische Everlong met Dave Grohl en de fantastische afsluiter Comfortably Numb, zo’n nummer dat je eigenlijk niet mag coveren, op CD 3 moet ik toch even benoemen.

Deze dertigste (!) editie is voor iedereen die niet persoonlijk bij dit feest aanwezig konden zijn, nu te beluisteren (en bekijken). Dit wordt allemaal uitgegeven op vinyl (4 dubbelelpees in verschillende kleuren), 2 CD en DVD set en 3 CD en 2 Blue-ray set. Dit is puur genieten! Als dat geen prachtig kerstcadeau is, weet ik het niet meer.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00