Home » Within Temptation Black X-Mas – 013 (Tilburg) 20/12/2015

Within Temptation Black X-Mas – 013 (Tilburg) 20/12/2015

door Hans Kraaijveld
226 views 5 minuten leestijd

Het is bijna Kerstmis, dus is het tijd om dit te vieren. Within Temptation doet dit op een unieke manier, met een behoorlijk donker tintje. Onder de titel Black X-Mas vieren zij het ook, maar dan anders! Het publiek is uitgenodigd om naar de 013 te komen, gekleed als “Dark Creatures” en hier is behoorlijk gehoor aan gegeven. Het publiek staat prachtig uitgedost in de rij te wachten, vergezeld van een heuse koets waar een luguber uitziende dame ons met haar grote zandloper laat weten dat het bijna tijd is voor ons. Daarnaast is de venue zelf voorzien van allerlei “geestige” aankleding, zowel buiten op straat als ook binnen, waar behalve menig skelet en zombie ook een groene fee te vinden is, die zowaar ook nog eens gratis Absint schenkt. De zombies die er rond lopen doen hun uiterste best om de mensen hier en daar wat schrik aan te jagen en dat lukt af en toe behoorlijk. Zelfs de dame bij het toilet is vervangen door een skelet, wat tevreden met de benen over elkaar afwacht of je wel betaalt. Naast menig monsterlijke mensen wordt er ook een behoorlijk aantal kerstmutsen gesignaleerd, sommige wat zwarter dan de anderen. Je zou het kunnen geheel kunnen omschrijven als een luguber carnaval met een kerst tintje. Gezellig vol is het in ieder geval, het concert in de vernieuwde grote zaal van de “zero thirteen” is helemaal uitverkocht.
Withintemptation-14Er is vandaag totaal geen voorprogramma, Within zal een behoorlijk forse set spelen om de aangekondigde tijd te vullen. De set zou volgens de planning om 20:30 beginnen, maar men laat ons tien minuten extra wachten. Het decor is net zoals bij de Hydra theater tour voorzien van een projectie doek over de gehele breedte, waarop als start de intro wordt afgespeeld. Ondersteund door extra percussie komt de band, ook compleet macaber gesmincked, het podium op. Als eerste nummer klinkt een klassieker, The Dance. Deze past qua tekst erg goed bij de duistere sfeer en wordt Within ondersteund door Robert als grunter. Deze staat in een prachtig rood kostuum, voorzien van een microfoon die er uitziet als twee gekruiste beenderen, boven het podium.
Alle bandleden, inclusief allerlei extra ondersteunende muzikanten zijn prachtig gesmincked. Het decor is ook helemaal in een zogeheten day of the dead stijl gegoten. Het projectiedoek in het midden doet bij veel van de nummers erg goed dienst. De ene keer wordt er een klassiek orkest op gezet en bij het volgende nummer een drummer. Deze zijn zo goed in sync dat het lijkt alsof ze echt mee spelen. Ook bij nummers waar een gast artiest wordt ingezet, zoals bijvoorbeeld Xzibit en ook Keith Kaputo “tegenwoordig Mina Kapoto”, werkt de projectie erg goed. Er wordt ook bijna constant gebruik gemaakt van zowel chello als viool, jammer is echter dat deze tijdens de stevigere stukken niet zijn te horen en compleet weg vallen. In de rustigere nummers is de verdeling beter, maar dan nog hebben ze maar af en toe hun toegevoegde waarde. Dit wordt tijdens het concert wel beter, maar optimaal is het niet.
Withintemptation-23De enorm lange set voelt niet zo aan en is behoorlijk afwisselend. Er worden een heleboel verschillende albums meegenomen in de set en ook krijgen we een aantal covers te horen. Black Sabbath’s is er hier een van, net als de Frankie Goes to Hollywood cover The Power of Love. De derde past erg goed in het genre, dit betreft namelijk Michael Jackson’s meesterwerk Thriller. Deze laatste is echter verre van meesterlijk qua uitvoering en had van mij persoonlijk niet gehoeven. Visueel is het wel een erg leuk spektakel, want er dansen verscheidene skeletten van links naar rechts en Sharon doet boven aan het scherm gezellig met ze mee, geheel in de stijl van de King of Pop himself. Over het podium dwalen ook nog drie zombies die het geheel af maken.
De toegift laat eventjes op zich wachten, maar deze is behoorlijk de moeite waard. Het publiek doet flink veel moeite en klapt, roept en fluit net zo lang totdat de band terug komt, zoals het echte fans betaamt. Hij begint met Somewhere, waar het net is alsof Anneke van Giersbergen echt op het toneel staat, weer dankzij de uitstekend werkende projectie. Het nummer zelf is ook erg goed. Ook Ice Queen doet het altijd goed, deze is nog steeds ontzettend bekend en populair. De band eindigt met iets unieks in de vorm van Gothic Christmas. Dit vrolijke maar duistere kerstliedje is de perfecte afsluiter van dit duister getinte feestje, een nummer waarin Ivar de Graaf ook nog even komt mee zingen.
Withintemptation-56De band maakt als laatste nog een foto met het publiek en wenst iedereen van Zombieland tot Witches Crafting World hele fijne dagen en een heel erg Gothic kerstmis. Het is een zeer leuke zondag avond geweest, die op maandag nog een keer herhaald wordt, daar deze ontzettend populair bleek te zijn en prompt uitverkocht raakte. Dit is helemaal gerechtvaardigd, want de avond vullende set voelt zoals eerder genoemd niet lang aan, is compleet en in stijl. Visueel is het ook een behoorlijk leuk spektakel en het feit dat zowel het publiek, de band en de venue helemaal in stijl zijn, maakt het plaatje compleet.
Setlist: Swan song intro, The heart of everything, Covered by roses, Caged, Candles, Jilian, Paradise, Stand my ground, And we run, Black Sabbath (Black Sabbath Cover), Hand of sorrow, What have you done, The Power of love (Frankie Goes Hollywood cover), Angels, The truth beneath the rose, Forgiven, Thriller (Michael Jackson cover), Mother earth, Somewhere, Ice queen, Gothic Christmas, outro

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00