Home » Worstelen en headbangend bovenkomen

Worstelen en headbangend bovenkomen

door Jochem van der Steen
594 views 4 minuten leestijd

In de geschiedenis van de harde muziek (rock, metal, punk) kennen we veel tragische verhalen. Neem de dood van iconen als Kurt Cobain, Chris Cornell, Chester Bennington. Zij zagen geen andere uitweg meer dan zichzelf van het leven te beroven. Soms is het echter goed om eens stil te staan bij de andere gevallen. De gevallen waarbij alles uitzichtloos leek en de artiesten worstelden en bovenkwamen.
Jesse Leach (Killswitch Engage) verliet in 2012 al zijn succesvolle band omdat er naar eigen zeggen ”dingen niet goed waren in zijn hoofd”. Die dingen kwamen extra hard terug na de chirurgische ingreep op zijn stembanden. Zijn toenmalige vrouw was een grote steun voor hem. Toen deze hem na 16 jaar verliet, liet hij via social media weten dat het tijd was voor hem om hulp te zoeken. De suïcidale gedachten en depressies waren teveel voor hem om alleen tegen te vechten. Die hulp en de kracht van muziek hielpen hem door deze moeilijke tijd heen. Samen met muzikale soulmate Adam Dutkiewicz kwam hij vol energie en herboren terug met het geweldige nieuwe album Atonement.
Toen Jesse Killswitch Engage tijdelijk verliet, werd hij vervangen door Howard Jones (o.a. Light The Torch). Ironisch genoeg heeft Howard ook een verleden van mentale problemen. Hij had zichzelf bijna door het hoofd geschoten met een .44 Magnum toen de politie binnen kwam. Een tijd in klinieken volgden. Het resulteerde in de goedlachse, energieke frontman die we tegenwoordig kennen.
Jamey Jasta (Hatebreed) probeerde jarenlang zijn gevoelens van onzekerheid te verdrinken in alcohol en andere verslavingen die hij de ”donkere rivier” noemt. Metallica’s James Hetfield was een voorbeeld voor hem om te stoppen met drinken. Hoewel Hetfield onlangs helaas opnieuw in rehab moest is Jamey al meer dan tien jaar clean. In zijn podcast en teksten probeert hij een positieve invloed te zijn voor anderen om hun depressies en angsten te overwinnen.
Naast deze heren zijn er nog veel meer voorbeelden van metal en rock artiesten die geen zelfmoord pleegden maar door professionele hulp er bovenop kwamen: Chris Roberson (Black Stone Cherry), Joel Birch (The Amity Affliction), Oli Sykes (Bring Me The Horizon), Caleb Shomo (Beartooth).
Mentale problemen zijn echter niet de enige uitdagingen die mijn helden in de muziek wereld hebben moeten overwinnen.
Jeff Becerra (Possessed) werd in 1989 neergeschoten tijdens een overval. Hij kwam in een rolstoel terecht, verlamd. In 2007 gaf hij een geweldig optreden op Wacken als grote comeback. De vele verzoeken van fans om terug te keren naar het podium, zijn liefde voor muziek en kunst hielpen hem het licht aan het einde van de tunnel te zien.
Drummer Rick Allen (Def Leppard) liet de amputatie van zijn arm na een auto ongeluk hem niet tegenhouden van een carrière in de muziek. Zijn ervaringen en positieve instelling zet hij daarnaast in voor zijn Raven Drum Foundation. Via deze stichting helpt hij mensen in crisis situaties.
Tony Iommi (Black Sabbath) verloor op 17-jarige leeftijd de topjes van zijn middel- en ringvingers. Geïnspireerd door jazz gitarist Django Reinhardt, die maar met 2 vingers op het fretboard kon spelen door een brand, wist hij de gitaar toch weer op te pakken. Na lang experimenteren vond hij de protheses waarmee hij kon spelen. Deels zijn die verantwoordelijk voor zijn iconische gitaarspel en daarmee de geboorte van heavy metal.
Wat dichter bij huis ontmoette ik een jaar terug de gitariste Lien Anseele (Escape Elliott). Deze positief ingestelde dame speelt ondanks haar spierziekte in een pop punk band. De oplossing die daarvoor gevonden is, een speciale stoel die er zo ontzettend cool uitziet dat het een soort troon lijkt spreekt me ontzettend aan. Het laat zien dat als je liefde voor muziek groot genoeg is, er alles mogelijk is.
Als uitsmijter van dit artikel noem ik dan nog even het Australische Rudely Interrupted. Zanger Rory Burnside is blind en heeft Asperger, de keyboardist is voor 80% doof, de drummer heeft autisme, de bassist heeft Down’s syndroom en de drummer is blind.
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat je met creativiteit, een positieve instelling en liefde voor muziek een heel eind kunt komen. Laat dat een inspiratie voor je zijn in moeilijke tijden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00