Home » Yob- Our Raw Heart

Yob- Our Raw Heart

door Filip van der Linden
153 views 3 minuten leestijd

Het zou zomaar het scenario van een kleffe vrijdagavondfilm kunnen zijn: artiest zit op een dood spoor, belandt plots in het ziekenhuis, ontsnapt op de operatietafel maar net aan de dood, leert tijdens een moeilijke revalidatie opnieuw van het leven genieten en zet zijn band zo weer op de weg naar succes. Dat is ongeveer wat er met Mike Scheidt, de zanger van doommetal-legende Yob gebeurde, maar dan zonder de Hollywood-clichés. Want Yob zat niet op een dood spoor toen Scheidt in het ziekenhuis belandde. En hoewel het nieuwe album Our Raw Heart een stuk beter is dan het vorige van Yob, blijft deze doommetal nog steeds voorbehouden voor het doommetal-publiek.
 
Het deeltje van het ziekenhuis en het maar net ontsnappen aan de dood klopt overigens wel helemaal voor Scheidt. En ja, hij is daarna zichzelf, de wereld en zijn muziek en band wat anders gaan bekijken. Met een lichte overdrijving kan je stellen dat daardoor het artwork van dit album voor het eerst sinds de oprichting van Yob eens geen zwart bevat. Ook muzikaal is er een kleine verschuiving; van gitzwart naar ‘lichtzwart’ of van zwart naar donkergrijs. Maar het blijft wel top-doom: log, volumineus en zwaar. Op volle sterkte duwt het massieve geluid van Yob je nog steeds tegen het behang.
 
Als geheel blijft het wel lekker donker en doomy, maar er zitten deze keer wel een paar positieve barstjes in de wall of sound van Scheidt en zijn band. Misschien moeilijk om te omschrijven, maar er zit iets kosmisch in de overall sound op Our Raw Heart. Niet zozeer psychedelisch of spacey, maar kosmisch dus, zoals ook Black Sabbath en Pink Floyd wel eens kosmisch klinken. Dat wordt doorgetrokken in de lyrics: poëtischer en spiritueler dan op vorig werk van de band. Evengoed heeft Scheidt het op andere momenten over pijn, ziekte, lijden, dood en verlossing, allemaal klassieke elementen in de doom, waardoor Our Raw Heart nog steeds een paar niveaus minder toegankelijk is dan de gemiddelde stoner- of sludgemetalband. Het is nog steeds niet zo dat je spontaan vrolijk wordt van deze doommetal.
 
Beauty in Falling Leaves is het enige van de zes nummers op Our Raw Heart dat over het kwartier gaat. Op voorganger Clearing The Path To Ascend was dat wel anders. Het naar Yob-normen wel heel compacte Lung’s Reach (nog geen zes minuten) is één van de hoogtepunten van Our Raw Heart.
 
Nederland heeft Yob altijd aan het hart gedrukt. De band speelde vaak op Roadburn en bracht de registratie van twee van die shows ook uit via Roadburn Records. De volgende afspraken van Yob voor de Nederlandse fans zijn in oktober: op Soulcrusher in Nijmegen (samen met Wiegedood) en op het Desertfest in Antwerpen (België), waar ze al voor de derde keer aantreden. Genoeg tijd voor de fans om zich Our Raw Heart helemaal eigen te maken.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00