Home » Yossi Sassi And The Oriental Rock Orchestra – Illusion Of Choice

Yossi Sassi And The Oriental Rock Orchestra – Illusion Of Choice

131 views 3 minuten leestijd

Onder de liefhebbers van rock en metal behoeft Yossi Sassi natuurlijk geen introductie. Als medeoprichter en voormalig bandlid van Orphaned Land koos de Israëlische gitarist in 2011 zijn eigen weg. Een weg die parallel loopt aan dat van zijn voormalige broodheer. Want idealisme staat bij hem nog steeds hoog in het vaandel. Wellicht nog hoger dan bij Orphaned Land.
Illusion Of Choice heeft als centraal thema illusie en/of keuze, ‘de illusie dat wij onze keuzes bewust maken’. Het leven bestaat uit het maken van keuzes. Maar ook uit illusies. Keuzes die men zogenaamd bewust maakt, maar voortkomen uit ons verleden, opvoeding en cultuur. Aldus Yossi Sassi. Het album is voor een groot deel opgenomen op het Griekse eiland Santorini. Een omgeving die Sassi en zijn bandleden nog meer inspireerden.
Net als op zijn voorgaande drie albums bespeelt Yossi Sassi een arsenaal aan snaarinstrumenten, waaronder zijn vaak genoemde en geroemde Bouzoukitara. Het album is nagenoeg instrumentaal en is ook minder stevig dan we gewend zijn. Uitzondering op deze regel is wellicht Orient Echoes, wat pure oriëntaalse metal is. Voor het overige zijn de nummers een prachtige mix van rock muziek en oriëntaalse volksmuziek. Verantwoordelijk daarvoor is het gebruik van een scala aan traditionele instrumenten.
Maar niet alle nummers zijn instrumentaal. Zo horen we Ross Jennings (Haken) op Reveal. De man heeft natuurlijk een stemgeluid wat uit duizenden herkenbaar is. Het gevaar is dan aanwezig dat zo’n stem het nummer richting Haken stuwt. Niets van dat al. Jennings blijft keurig binnen de door Yossi Sassi uitgetekende muzikale lijnen. Op Choice horen we de Israëlische actrice/zangeres Ester Rada in een smaakvolle vertolking. Op het afsluitende The Syncopating Heart neemt Yossi Sassi zelf de vocalen voor rekening. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik hem liever hoor spelen dan zingen.
Het album telt negen nummers. Na de officiële release volgen nog twee nummers die alleen digitaal verkrijgbaar zijn. Dat zijn Choice in een versie waarop Yossie Sassi zelf zingt en Black Rock Jam. Waarom deze niet zijn toegevoegd aan het fysieke album is mij onduidelijk.
Persoonlijk heb ik een zwak voor metal en rock met een Oriëntaalse inslag. Naast Orphaned Land ben ik ook liefhebber van groepen als Amaseffer, Myrath en Distorted Harmony. Het is alsof muziek van deze bands me meevoert op een mysterieuze reis naar een sprookjesland. Ver weg van de realiteit, tegelijk beseffend dat de (keiharde) wereld waarover zij zingen die van vandaag de dag is. Yossi Sassi en zijn Oriental Rock Orchestra zijn in staat om bij mij hetzelfde gevoel los te maken. Illusion Of Choice is net als zijn voorgangers een goudeerlijk album. Een album met een thema wat stemt tot nadenken. Luister en beleef Illusion Of Choice keer op keer en kom erachter dat dit geen illusie is maar een eigen keuze…

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00