Home » ZALM – De Minister Van Subcultuur

ZALM – De Minister Van Subcultuur

door Jordy Weustenraad
752 views 3 minuten leestijd

Als er een Nederlands project drukker is dan een hyperactieve eekhoorn op een espresso-infusie, dan is het wel ZALM. Meesterbrein Mike weet overal wel inspiratie uit te halen en komt daardoor altijd met unieke genreblends. Waar het voorgaande werk het best kon worden omschreven als gesampelde Powergrind, gooit ZALM het ditmaal over een andere boeg.

Met al die internetgekkies van tegenwoordig als steunpilaar, blijft ZALM trouw aan zijn eigenaardige fundament. Toch horen we op de titletrack De Minister Van Subcultuur, een flinke scheut Hyperpop, terwijl De Mensen Van Nu Willen Een Cure Tegen Depressie, een knipoog is naar de tegenwoordige wereld van hiphop en autotune. Alsof je in een achtbaan van muzikale genres zit met ZALM aan het stuur en dat allemaal binnen de eerste twee minuten!

Met De Festivalisering Van Het Leven, gaan we dan toch even terug naar de begindagen van dit project. De heerlijke mix van Noise en Grind wekt aanstekelijk op mijn lachspieren. Aangekomen bij Dat Kan Mijn Kind Van 3 Ook, kun je niet anders, dan de humor van Mike waarderen. Eerlijk is eerlijk, wie kan zeggen dat hun nummer écht is ingespeeld door een driejarige? Een verfrissende toevoeging aan deze kunstzinnige puzzel.

De korte erupties van herrie zijn gewoon vooral heel grappig en uiterst creatief. Alsof we nog niet genoeg gehoord hadden, krijgen we met Geen Centen Geven Aan Andere Mensen en Jongens Fixen, een bak Electrogrind die wordt ondersteund door een portie vreselijke vocalen, waar zelfs de meest getrainde oren van gaan bloeden. Dit wordt gelukkig gecompenseerd tijdens Loader, want hier horen we stemgeluid in alle kleuren en smaken.

De grande finale? Een heuse piano-ballad. Zo krijgen we het langste nummer (na Frustratiepuntje) uit de historie van dit project. Na alle muzikale achtbanen en peuterpret is dit een welkome afwisseling. De maniakale krijsen en de overdaad aan autotune maken het plaatje compleet. Het voelt als een muzikaal spektakel waar alles samenkomt. Refused kwam met The Shape Of Punk To Come, ZALM deed daar een schepje bovenop en creëerde The Shape Of Grindpunk To Come.

Tuurlijk, dit moet je met een korrel zout nemen, maar feit is dat Mike aka ZALM, genres als geen ander weet te combineren op De Minister Van Subcultuur. Daarmee overtreft dit project zichzelf. Als hij deze lijn weet voort te zetten, kunnen we in 2024 een nieuw muzikaal meesterwerkje verwachten. Ik hang alvast de vlag uit!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00