Home » Zeal and Ardor – Zeal and Ardor

Zeal and Ardor – Zeal and Ardor

door Jochem van der Steen
267 views 2 minuten leestijd

Dit muzikale geesteskind van de Zwitserse Manual Gagneux, mixt black metal met elektronische muziek en blues. Ontstaan als antwoord op een uitdaging via bulletin board 4chan om twee niet voor de hand liggende stijlen te mixen, brengt hij sinds 2013 innovatieve muziek uit als Zeal & Ardor.
In het ‘’universum’’ van Zeal & Ardor hebben de Amerikaanse slaven zich niet gewend tot God maar tot Satan. Vanuit die gedachte zijn alle nummers dus een mix tussen blues en blackmetal. Daar is  een behoorlijke laag elektronica aan toegevoegd en op dit album meer dan ooit, een portie djent.
Vooral I Caught You herbergt een aantal djenty riffs die het, op het tweede gezicht, dan toch niet zo gek maken dat Zeal & Ardor gaat touren met djent grondleggers Meshuggah. Veel nummers hebben een spooky vibe zoals Death To The Holy, waarop riffs te horen zijn die op een Fear Factory album hadden kunnen staan. Soms kan het er vrij furieus aan toe gaan, maar al snel volgt dan een rustigere passage zoals bijvoorbeeld op J-M-B. Het black element  is bij sommige nummers wat groter dan andere, op Run is het wat constanter aanwezig bijvoorbeeld.
Naast riffs horen we ook piano (Emersion), gefloten stukjes (Golden Liar) en koorzang. Het zijn die elementen in combinatie met de bluesy zangstijl die het album de interessante sound geven. Inderdaad, black metal als het gespeeld zou worden door bluesmuzikanten.
Hoewel het karakter van het album vrij experimenteel is kent het ook een zekere, verrassende toegankelijkheid door de goede productie en het bijna filmische aspect van de muziek. Sommige, rustige delen zouden bij wijze van spreken zomaar onder een film of reisdocumentaire gezet kunnen worden.
Sfeervol en creatief.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00