Home » 3 Doors Down – 013 (Tilburg) 31/10/2016

3 Doors Down – 013 (Tilburg) 31/10/2016

door Maurice Tonies
218 views 5 minuten leestijd

Us And The Night is alweer het zesde album van 3 Doors Down. De band die eens doorbrak met Kryptonite is op tour om hun nieuwe album te promoten. De samenstelling van de formatie uit Misssissippi is de afgelopen jaren wat veranderd, maar de welbekende sound is gebleven. De fans zijn de band trouw gebleven en een uitverkochte show in 013 lonkt. Worden we vanavond ondergedompeld in een Greatest Hits-show of ligt de focus op het nieuwe album?
ShiverburnAlvorens we antwoord krijgen op onze vragen moeten we even geduld hebben. Er staan twee voorprogramma’s op de planning. Het Limburgse Shiverburn mag het spits afbijten. De band rondom zangeres Sanne Heuyerjans timmert hard aan de weg en met hun album Road To Somewhere zijn er serieuze stappen ondernomen. Vandaag is dan ook de volgende mijlpaal voor de band. Ze gaan enthousiast van start en laten in het half uur wat ze gegund is duidelijk horen wat ze in huis hebben. Zelf zeggen ze geïnspireerd te zijn door bands zoals Alter Bridge, Paramore en Halestorm en daar horen we inderdaad invloeden van terug. Zangeres Sanne spreekt de menigte in het Engels toe en geeft aan erg blij te zijn om de support te mogen verzorgen. De band gaat helemaal los en de zangeres springt op en neer over het podium in de grote zaal. Haar blijdschap steekt ze niet onder stoelen of banken en we horen tussendoor gillen als een klein meisje.
Pop EvilDe grote zaal van 013 is inmiddels echt goed volgelopen als tweede supportact Pop Evil van zich mag komen laten horen. De Amerikaanse rockband maakte hun Nederlandse debuut op Pinkpop 2015. Toen stonden ze op het Stage 4-podium en nu mogen ze zich aan de grote zaal van 013 wagen. De rockers hebben hun naam in Nederland nog niet gevestigd, er valt dan ook wat te halen vandaag. De grote backdrop schept heel wat verwachtingen. 013 wordt getrakteerd op een typische Amerikaanse rockshow, waarbij the F-word rijkelijk klinkt. Het lijkt soms wat clichématig wat de band allemaal doet. Zo wil men dat het publiek zich laat horen, moeten de vuisten de lucht in en krijgen we allemaal “blessings” van de band. De zanger gaat er vandaag helemaal voor en duikt het publiek in om daar verder te zingen. Het publiek geniet en er zijn veel fans aanwezig die de teksten woord voor woord meezingen en massaal een telefoon pakken om de band vast te leggen. De rockers hebben een hoog please-gehalte. Vooral als de zanger een vlag aanneemt van een toeschouwer en hij hiermee over het podium wappert. De zaal is in ieder geval opgewarmd!
Terwijl de klok bijna tien uur aantikt is er nog geen spoor van het hoofdprogramma. Tien minuten later dan gepland meldt 3 Doors Down zich op het podium van 013. Openingstrack Still Alive is veelzeggend. Ja! 3 Doors Down bestaat na al die jaren nog steeds en is naar Tilburg gekomen om er een leuke avond van te komen maken. De formatie rondom zanger Brad Arnold gaat er vol tegenaan en mag vooraan op een gillende meidenmassa rekenen. Op het podium staan naast het drumstel twee bomen opgesteld. Voor de rest gebruikt de band een groot videoscherm en is er volop ruimte voor de bandleden om op en neer te kunnen lopen. Dat is tegen geen dovemansoren gezegd. De randen van het podium worden regelmatig opgezocht en zo maakt 3 Doors Down al snel contact met het publiek. Dit is overigens ook de enige manier waarop er wat interactie ontstaat. Zanger Brad is geen groots spreker en beperkt zich tot “God Bless You” en “Thank You”, wat vrij summier is voor een zanger die in de Verenigde Staten voor grotere massa’s speelt dan een uitverkocht 013.
3 Doors DownDe band laat horen dat ze een nieuw album uit hebben en op de setlist prijken dan ook heel wat nieuwe songs, die zich overigens prima mengen tussen het oudere repertoire. De doorgewinterde fan zingt praktisch alles mee en dat is ook vanavond geen uitzondering. Helaas blijft 3 Doors Down vanavond wel heel keurig binnen de lijntjes. Geen uitgesponnen gitaarsolo’s en ook de drummer mag niet laten horen wat hij in huis heeft. Hierdoor is de show van de mannen ietwat statisch en dat is ook te merken aan het publiek. Vooraan springt en zingt iedereen nog wel mee en graait men naar iedere plectrum die ze te pakken kunnen krijgen, maar wat verder naar achteren en ook op het balkon kijken de toeschouwers rustig naar de verrichtingen van de band. Na ongeveer een uur lang rocken en meezingen op ballads waaronder Away From The Sun is het tijd voor de allergrootste hit van 3 Doors Down. Onder luid gejuich klinken de eerste tonen van Kryptonite. De klassieker waarmee de band hun doorbraak beleefde wordt halverwege even omgetoverd in een reggae-versie, waarna de band de rockversie weer terugpakt. De hit van weleer zorgt na alle jaren nog steeds voor het hoogtepunt van de show.
Na Kryptonite blijft het minutenlang leeg op het grote podium van 013. Gelukkig komt 3 Doors Down terug voor een toegift en beginnen de Amerikanen met tranentrekker Here Without You. Zoals bekend wisselt de band en oud nieuw materiaal met elkaar af vanavond, waardoor ook I Don’t Wanna Know, van het nieuwe album, een plekje heeft op de setlist. Twee grote publiekslievelingen zijn dan nog niet gespeeld en met Loser en When I’m Gone klinken dan ook de laatste tonen in 013!
Foto’s door Lisanne Damen – Rockportaal.nl
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00