Home » Amorphis – Poppodium 013 (Tilburg) 01/12/2016

Amorphis – Poppodium 013 (Tilburg) 01/12/2016

door Lisanne van Opstal-Damen
169 views 3 minuten leestijd

10 jaar geleden kreeg de Finse band Amorphis een nieuw geluid met Tomi Joutsen die Pasi Koskinen opvolgde als lead-zanger. Dit markeerde ook het punt waarop alle stijlen die Amorphis zich tot dan toe eigen gemaakt had samen gesmolten tot een nieuw geluid watLong Distance Calling het album Eclipse werd. En dat is de reden dat ze voor de 2e keer dit jaar weer in de 013 staan met de Amorphis – ‘Eclipse’ 10th Anniversary Show.
De enige support act van deze avond is Long Distance Calling uit Duitsland. Ondanks dat er op verschillende albums een zanger bij is dit optreden geheel instrumentaal.  Ze beginnen met Into The Black Wide Open en van het meeste recente album TRIPS spelen ze 2 nummers, Trauma en Momentum.  Er is een  duistere sfeer gecreeërd met de lichtshow, wat overigens goed bij het optreden past. De mannen hebben duidelijk veel plezier in het optreden en staan met een grote glimlach op het podium. Bassist Jan Hoffmann maakt regelmatig een praatje met de zaal en plakt zo de nummers aan elkaar. Ze spelen met groots enthousiasme maar het lijkt of het publiek er pas echt goed inkwam bij het laatste nummer Metulsky Curse Revisited.
AmorphisDan is het de beurt aan Amorphis. Ze spelen 2 sets vanavond. De eerste set is het volledige album ‘Eclipse’. Met Two Moons krijgen ze meteen het publiek mee en dan komt een publiekslieveling voorbij die de afgelopen 10 jaar bijna continue op de setlist heeft gestaan House Of Sleep. Het valt op dat Tomi Koivusaari geen microfoon meer voor hem heeft staan. Dus helaas doet hij geen backing vocals meer. Dat was fantastisch om te zien bij de vorige 2 tours aangezien hij de originele zanger was. Tomi Joutsen is goed bij stem, het wisselen tussen de death growls en de cleane zang gaat zoals altijd nagenoeg foutloos. Esa Holopainen staat duidelijk te genieten op het podium. Na Empty Opening is de eerste set afgelopen en verdwijnen ze heel kort van het podium maar daarna zijn ze terug met 2 akoestische gespeelde nummers Enigma en My Kantele. Daarna is het de beurt aan From The Heaven Of My Heart. Deze had ik al een tijdje niet meer live gehoord, maar het volgt elkaar mooi op en de 3 nummers vormen samen een mooi rustig begin in deze 2e set. Daarna volgt nog een nummer van het album ‘Skyforger’ Sampo. Als toegift krijgen wij nog 2 nummers van Skyforger namelijk de titeltrack en de hit Silver Bride. Tijdens Skyforger grunt hij een stuk tekst wat normaal gezongen word en ze laten goed en zeer duidelijk zien en horen dat hun wortels in de Death Metal liggen. Ze kunnen het nog steeds die Finnen. Met Silver Bride zingt het publiek nog 1 x luid mee en dan zit het er echt op.
 


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00