Home » Anneke van Giersbergen – Effenaar (Eindhoven) 16/11/2019

Anneke van Giersbergen – Effenaar (Eindhoven) 16/11/2019

door Maurice Tonies
473 views 5 minuten leestijd

Zangeres Anneke van Giersbergen zit 25 jaar in het vak en dat is een mooi moment om hier even uitgebreid bij stil te staan. De zangeres heeft in de loop der jaren met menigeen samengewerkt en als dan ook Anneke aankondigt dat ze tijdens deze jubileumshow diverse gastartiesten heeft uitgenodigd zijn de verwachtingen hooggespannen. Iedereen wil dan ook bij deze show zijn, er is zelfs een tweede show in het leven geroepen en ook is deze is uitverkocht. Een lange rij buiten de Effenaar wacht dan ook in spanning af.
Alvorens we te horen krijgen wat Anneke van Giersbergen allemaal heeft bedacht komt ze in haar eentje het podium oplopen om met haar schitterende stemgeluid de Effenaar meteen in te pakken door The Gatherling-klassieker Saturnine te doen klinken. De goedlachse zangeres heeft er zin in en heeft voor deze speciale gelegenheid een “presentator” in het leven geroepen die een aantal momenten aan elkaar zal praten. Niemand minder dan Bjorn van der Doelen heeft deze eer toebedeeld gekregen en de Brabander zorgt voor een komische noot, terwijl op de achtergrond het Kamerata Zuid String Orchestra zich opstelt. Anneke van Giersbergen vertelt kort dat de setlist van vanavond is opgesteld op basis van verzoekjes op social media, op basis van streams op Spotify en Youtube, maar ook mogen haar persoonlijke favorieten niet ontbreken, kortom er staat heel wat moois te wachten.
De avond zal dan ook uit verschillende blokjes gaan bestaan en het eerste blokje bestaat uit nummers die ze samen met het Kamerata Zuid String Orchestra laat horen. Met dit orkest staat Anneke van Giersbergen ook in de theaters en al snel is duidelijk dat haar unieke stemgeluid zich prima mengt met de strijkers op het podium. Al snel bewijst de formatie dat strijkers ook weldegelijk kunnen rocken en de hoofden in het publiek gaan al snel op en neer als ze een nummer van Ayreon inzet. Klassiek en metal gaan dan ook hand in hand en het is mooi om deze samenwerking op het podium te aanschouwen. Zoals eerder al aangekondigd zijn er een aantal gastartiesten aanwezig en als zangeres Sharon Den Adel zich komt melden weten velen al hoe het laat het is en tovert men de mobieltjes voor de dag. De mooie samenzang op het nummer Somewhere zorgt voor het eerste kippenvel in de zaal in Eindhoven.
Na een korte ombouw is het vervolgens tijd voor het tweede blok van de avond. Anneke heeft in de loop der jaren in diverse formaties op het podium gestaan en de jubilaris wil nu graag de nummers van de periode met Agua De Annique laten horen aan het publiek van de Effenaar. De muziek mag ineens een tikkeltje harder en de techniek heeft er nog een behoorlijke klus aan om het geluid perfect te krijgen. De bezoekers aan de zaal in Eindhoven malen er niet echt om en smullen van de hits Feel Alive, Sunken Soldiers Ball en Mental Jungle, maar ook een oudje zoals Hey Okay! mag niet ontbreken. Het publiek waagt zich aan een dansje en zingt de nummers woord voor woord mee. Niet gek overigens, want de zaal staat vol met fans vanuit heel de wereld. Uit heel Europa heeft men de weg naar de Brabantse zaal weten te vinden, maar ook van ver daarbuiten. Anneke heeft dan ook fans over heel de wereld, maar is ook vaak buiten de landsgrenzen te vinden. Zo tourde ze met de volgende gastartiest Daniel Cavanagh al menigmaal door Noord- en Zuid-Amerika, maar ook een tour door Europa is door dit duo aangedaan. De zanger van Anathema brengt samen met Anneke een paar akoestische nummers ten gehore waaronder het mooi uitgevoerde Blower’s Daughter van Damien Rice. Wederom gaan de haartjes op de armen overeind in de Effenaar. Ook mogen nummers van Anathema niet ontbreken en zo horen we een heerlijk gevarieerde setlist.
De liefhebbers van het hardste werk hebben er even op moeten wachten, maar worden in het laatste blok op hun wenken bediend. VUUR, de huidige band van Anneke van Giersbergen zorgt ervoor dat de vlam letterlijk in de pan slaat in de Effenaar. Het is allemaal wat harder en de pyro’s brengen wat extra show op het podium. De haardossen schudden in de zaal, men gaat helemaal los. Ondertussen zien we de frontvrouw ook genieten op het podium. Een glimlach van oor tot oor siert haar gezicht, ze mag zich tevreden prijzen met het verloop van deze avond. Ze hoeft zich nu dan ook niet meer in te houden en gaat helemaal los en dat mag ook gezegd worden van haar band. Wat een heerlijke show! Het zijn niet louter haar eigen nummers die we te horen krijgen. Zo mag muziek van goede vriend Devin Townsend niet ontbreken en ook laat ze graag Amongst Stars horen, het nummer wat ze met de Finse band Amorphis opnam. Zo krijgt Eindhoven ook te horen dat deze muzikale duizendpoot ook overal muzikale vrienden maakt, hoewel men dit ongetwijfeld al wist. Ook aan jubileumfeesten komt een einde, maar niet voordat de allergrootste hit uit haar carrière heeft geklonken, Voor een laatste maal mag het publiek in de Effenaar zich laten horen en helemaal losgaan op Strange Machines. De klassieker van The Gathering mag dan ook niet ontbreken en is de ideale afsluiter op dit feestje wat ongetwijfeld nog langer had mogen doorgaan….
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00