Home » Anneke van Giersbergen – Little Devil (Tilburg) 20/09/2017

Anneke van Giersbergen – Little Devil (Tilburg) 20/09/2017

door Maurice Tonies
168 views 4 minuten leestijd

Het zijn drukke dagen voor Anneke van Giersbergen, De voormalige zangeres van The Gathering stond onlangs nog op het podium met Ayreon en volgende maand komt haar album met haar nieuwe band Vuur uit. De muzikale duizendpoot is dan ook altijd in beweging. Vanavond zal de bewegingsruimte wat beperkter worden, de dame staat in een uitverkochte Little Devil in Tilburg.
De afgelopen jaren tourde Anneke van Giersbergen wel vaker zonder band. Geef deze dame een podium met een stopcontact, versterker, monitor en een gitaar en je hebt al bijna een magische avond. In het theater bracht ze het afgelopen theaterseizoen een ode aan haar muzikale helden en wie weet krijgen we hiervan een soort van reprise. Als de zaal om 20.00 uur open gaat is het al druk in de Little Devil in Tilburg. Er is ook geen supportact, waardoor iedereen ook echt stipt op tijd is.
Het achterzaaltje van de Little Devil stroomt dan ook binnen no time vol. De show was in een kwartier uitverkocht en vervolgens is het even wachten op de kunsten van de zangeres. Ietwat later dan gepland betreedt Anneke het podium, hangt een gitaar om en plugt deze in. Vervolgens blijkt de gitaar ontstemd door de airconditioning. Snel wordt er even gestemd en gaat van Giersbergen van start. Haar heldere stemgeluid maakt zich meester in de Little Devil. Het is vrij stil en iedereen kijkt en luistert aandachtig. Anneke speelt vanavond naast materiaal van haarzelf ook nummers van muzikanten waarmee ze in de loop der jaren op het podium heeft gestaan. Ook is er ruimte voor covers op de setlist en al snel is het zachtjes meezingen op I’m On Fire van Bruce Springsteen.
De enthousiaste zangeres lijkt vereerd om weer voor een klein publiek te staan. Ze vertelt vol trots over haar optreden met Ayreon en dat leidt tot een luid applaus. Veel bezoekers zijn gehuld in een Ayreon-shirt en waren bij deze grootse show. Het meezingen van een Ayreon-nummer is dan ook voor hen geen probleem. Ook herkent Anneke een aantal buitenlandse bezoekers waardoor ze ook met regelmaat in het Engels het publiek te woord staat. Ze vertelt anekdotes over wat optredens, over het moederschap en zelfs haar recente aankoop, de nieuwe schoenen komen aan bod. Het draait natuurlijk wek om de muziek vanavond en na een behoorlijke lange intro klinkt Gerard van Maasakker-klassieker Cis Verdonk. Zo bewijst Anneke van Giersbergen dat in het Nederlands zingen ook geen probleem voor haar is.
Op de setlist van vanavond staan ook heel wat covers. Er is voor elk wat wils: Who Wants To Live Forever, Never Tear Us Apart, Wasted Years en Cloudbusting zijn slechts een paar voorbeelden. Over de vocalen hoeven we niet te klagen, maar Anneke ondervindt vanavond met regelmaat hinder van de airconditioning die haar instrumenten blijft plagen. Door de kleine intieme sfeer vanavond wordt dit niet als hinderlijk ervaren en in een vlot tempo maakt Anneke er alsnog het beste van. Doordat de zaal van de Little Devil niet heel groot is ontstaat er regelmatig interactie met het publiek. Anneke houdt wel van contact met haar fans en schroomt zich niet om een fan te feliciteren met haar verjaardag, ze was opgegeven door een vriendin die Anneke schijnbaar een ellelange mail had gestuurd.
Ook aan intieme shows komt een einde en aangezien Anneke van Giersbergen geen echte ruimte heeft om naast het podium te verblijven speelt ze aan èèn stuk door. Nog een paar covers staan op het menu, Het publiek smult en zingt graag mee op Wish You Were Here. Ook krijgt Tilburg een primeur vanavond, van Giersbergen brengt Hallelujah ten gehore in de Little Devil. Vervolgens vindt de zangeres dat we eigenlijk allemaal wel aan het bier mogen en maakt ze van het moment gebruik om iedereen te bedanken voor hun komst. Ze vindt het geweldig om een show zoals deze te doen en tevens maakt ze reclame voor haar shows met Vuur en het optreden in Dynamo., wat een dag later zou plaatsvinden. Nog éénmaal klinkt er een nummer door de Little Devil en geniet iedereen van haar schitterende stemgeluid, waarna een groots applaus niet achterblijft. Met kleinere shows bewijzen artiesten wat ze werkelijk in huis hebben en hoewel dat de kwaliteiten van Anneke ondertussen wel kennen verveelt het nooit!
Archieffoto door Monica Duffels – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00