Home » Arisen From Nothing – Broken (EP)

Arisen From Nothing – Broken (EP)

door Maurice van der Zalm
87 views 2 minuten leestijd

Wanneer je uit Seattle komt is het waarschijnlijk dat mensen denken aan bands als Heart, Sanctuary of Soundgarden. De smeltkroes die Seattle is tevens de thuisbasis van Arisen From Nothing. Een band die met Broken eind september hun EP Broken heeft uitgebracht.
De vijf composities op Broken geven een pompend en vol geluid en de muziek kan gezien worden als een samensmelting van het ruwe werk van Lamb Of God en Pantera, het groovende van Avatar en Five Finger Death Punch en het rockende southern geluid van Hell Yeah. En dat alles in één band.
Dat groovende Avatar geluid komt sterk tot uiting in opener Chaos. Vooral in de coupletten komt dit sterk naar voren. Coupletten die gedragen worden door het gitaargeluid van Steven Pontius en Troy Elmore, maar zeker extra gewicht krijgen door het stemgeluid van Jessie Brigham. Daarbij zijn de refreinen, mede door de meer clean vocals, erg aantrekkelijk. De titel komt halverwege pas voor in de compositie en wordt ondersteund door een sterk riffgeluid. Daarbij soleert de gitaar een groot gedeelte door de compositie heen.
American Patriot heeft een sterke basisriff en is opzwepend en hierin komt de invloed van Five Finger Death Punch lekker naar voren, hoewel het geheel tevens dat zware klonterige southernrock gevoel met zich meeneemt in een trage en zware groove. Dat is geen uitzondering op Broken, want het pompende zware rockgeluid wordt in Better Of Dead gewoon lekker doorgezet. Als een heipaal wordt het ritme op je gehoororgaan afgevuurd. Ook hier hebben we als luisteraar te maken met een gitaarsolo die aanspreekt en het opzwepende karakter gaat er voor zorgen dat deze compositie live goed uit de verf gaat komen.
Tot nog toe werden slechte de Amerikaanse invloeden benoemd. Toch zijn er sterke overeenkomsten met het geluid van het Duitse The New Black in bijvoorbeeld Falling From Grace. De groovende riff, het sterke stemgeluid van Jessie en het opzwepende karakter dat gevoed wordt door bassist Eric Hanson en drummer Brandon Fuller bieden de luisteraar een uitstekende compositie die het perfecte tempo heeft om even flink te headbangen.
In Born Hated krijgen we te maken met een zich openbarende kracht die langzaam uitgroeit tot orkaankracht. Ook hier een aantekening voor de ritmesectie. Vooral het drumwerk van Brandon Fuller spreekt aan.
Vijf composities op deze EP is veel te weinig. Ik ben nog lang niet uitgeluisterd bij deze muzikanten van Arisen From Nothing. De EP bevat kracht, groovende riffs en opzwepende ritmes. Het stemgeluid van Jessie Bringham spreekt aan en straalt aan alle kanten kracht uit. Broken is een ware genotstreling voor iedere zenuw in mijn lijf.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00