Home » Asermoeituitkomt – Welle Zen terug

Asermoeituitkomt – Welle Zen terug

door Filip van der Linden
308 views 3 minuten leestijd

Asermoietuitkomt dat is Als Er Maar Iets Uit Komt of nog Als Het Maar Luid Is. Het is de bandnaam van een herrezen Nederlandstalige (nou ja, eerder dialect) hardcoreband uit Heist-op-den-Berg (België). De band ontstond in 1987 en speelde tot 1989 in elke club en café waar ze konden. Pas dit jaar werd de band heropgericht met nog twee van de originele leden en daar hoort meteen een album bij: Welle Zen Terug (wij zijn terug, maar dat hadden jullie vast al begrepen).

Wie Belgian Asociality al eens gehoord heeft, weet meteen wat hun collega’s van Asermoietuitkomt brengen: basic proto-hardcore met humor en sarcasme. In België zijn er niet zo heel veel harde bands die het in het Nederlands doen en die het op deze manier aanpakken. Muzikaal komt dit niet op het niveau van Fleddy Melculy en inzake humor scoren bv. The Evil Ponys en Amörtisseur net iets hoger.

Op de eerste track van Welle Zen Terug wordt de geschiedenis van de band kort uit de doeken gedaan en op Hartendief wordt smalend uitgehaald naar de nieuwe kopman van de Vlaamse politieke partij Groen. De band schopt ook vrolijk z’n eigen ruiten in, zoals op We Komen Er Wel, waarop ze met veel tongue in cheek scanderen dat ze ‘spelen als een pro’. Plastiek Enzo gaat dan weer over de waanzin van de plastische chirurgie.

Halfweg het album zitten de lekkerste brokken. Wild Waaf is een hertaling van Wild Thing van The Troggs, vermengd met een flard Wilde Boerendochtere van de Vlaamse folkzanger Ivan Heylen. Dat laatste kan je gaan opzoeken op Youtube, maar dat wil je net echt. Uit Laat Me Nu Gerust onthouden we vooral de voorliefde van de band voor het Karmeliet-bier. Dit wordt geheid een meezinger als we straks weer aan liveshows toe zijn.

Mijnen Dag gaat over flatulentie, een beetje zoals The Evil Ponys dat al deden in De Lift, maar dan nog een ietsje platter. Yuppies is de enige track in het Engels en doet wat denken aan Funeral Dress of anders aan het ook heel sloganeske Skinheads van Belgian Asociality. Op Geduld en Fileleed halen de lyrics wel het niveau van de Fleddy’s op hun eerste album of dat van de Poniets.

Het moet niet altijd zo ernstig en serieus zijn in de muziek. Deze band heeft zich hoorbaar rot geamuseerd met het schrijven en opnemen van dit album en de tracks geven je meteen zin om nog eens te gaan moshen, ook al ben je misschien net als de helft van deze band niet meer bij de jongsten voor of op het podium. Als je Asermoietuitkomt wil ontdekken begin dan misschien bij Geduld, Fileleed en Wild Waaf.

https://asermoietuitkomt.bandcamp.com/album/welle-zen-terug

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00