Home » Australian Pink Floyd Show – 013 (Tilburg) 10/03/2018

Australian Pink Floyd Show – 013 (Tilburg) 10/03/2018

door Maurice Tonies
222 views 4 minuten leestijd

Vollgens de ciritici is de Australian Pink Floyd Show de beste Pink Floyd-tributeband die men zich maar kan wensen. Ook de heren van Pink Floyd zelf zijn onder de indruk van de kunsten van de Aussies en noemen ze “the next best thing”. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, wat heeft de formatie die al dertig jaar de nummers van de legendarische band laat horen vandaag allemaal in petto voor de bezoekers in 013. Rockportaal is zeer benieuwd en meldt zich bij de poptempel in Tilburg.
In de grote zaal van 013 kan nog geen bezoeker een blik werpen op het podium. Er hangt een gigantisch doek voor het podium, waardoor er nog geen bandleden en instrumenten te zien zijn.  Dat blijft ook nog even zo, de band heeft er voor gekozen om de avond te openen achter het doek, maar door goede verlichting zien we allerlei schimmen op het grote doek. We worden dan ook gedwongen om naar de muziek te luisteren en dat mogen we geen straf noemen. Vanaf de aftrap is het puur genieten in de zaal van 013. Na de openingstrack zakt het doek naar beneden en wordt behendig door de crew snel in een grote kist opgeborgen. Alles draait om perfectie, ook het opruimen van een doek. Vanaf dat moment is de show begonnen en begint het genieten met een hoofdletter G. Dat de muziek van Pink Floyd tijdloos is dat weten we nu wel, maar dat hun muziek zo perfect kan worden geëvenaard is best eng om te zien. De Australian Pink Floyd Show weet wel hoe ze een zaal kunnen inpakken. Zo wordt er volop meegezongen tijdens In The Flesh en is het smullen op Shine On You Crazy Diamond. De kracht van deze formatie is dat ze geen overdreven trukendoos hoeven open te trekken om te imponeren. Zelfs de zanger verlaat het podium als hij even niet nodig is, zodat we worden gedwongen om echt op de muziek te letten. En wat is deze wonderschoon!
De Australian Pink Floyd Show maakt er voor de toeschouwers een visueel spektakel van. De bekende grote cirkel is present en daarop zijn we allerlei visuals voorbijkomen die erg lijken op de originele beelden die Pink Floyd zelf gebruikte. De Aussies hebben niet dezelfde beelden, dat zal een rechtskwestie zijn, maar ze hebben daar een perfecte eigen draai aan gegeven. Daarnaast wordt het publiek verwend met een gigantische lichtshow, compleet met veel lasers en diverse lampen. Alles is uit de kast gehaald om er iets moois van te naken. Het publiek smult en zingt soms luidkeels mee, of geniet stilletjes van de grootse uithalen van de achtergrondzangeressen tijdens The Great Gig In The Sky. Zo heeft de formatie voor elke bezoeker wel iets moois in petto.
De show van vanavond is verdeeld in twee gedeeltes en tijdens de pauze wordt er al druk geëvalueerd. Volgens sommigen zijn ze vele malen beter dan de vorige keer in 013, maar ook is er geroezemoes in 013, want de resultaten van de lokale voetbalclub blijkt ook ineens onderwerp van gesprek. Na de pauze blijkt niet iedereen dezelfde plek weer te hebben ingenomen in de zaal. Voor velen een slimme zet, want wie vooraan heeft gestaan in 013 mist de grote over-all view. Achterin de zaal is pas echt te zien wat er allemaal voor deze show is bedacht. De band keert terug met See Emily Play, de tweede single van de band ooit. Luidkeels wordt er meegezongen, maar daarna kijkt iedereen al snel naar de schermen voor het prachtige Pigs, waarbij actualiteiten goed zijn verwerkt in de beelden. Naast het vertolken van de nummers van Pink Floyd hebben de Australian Pink Floyd Show ook een stukje identiteit in de show weten te stoppen. Zo tonen alvorens Wish You Were Here wordt ingezet wat beelden van AC/DC, Kylie Minogue, Men At Work en nog andere acts from down under. Ook in de tweede set speelt de band een geweldige serie aan nummers en de show verliest zelden hun kracht. Er wordt bijna niet door de bandleden gesproken, slechts heel kort wil men iedereen bedanken voor hun komst. De tweede set gaat dan ook in een sneltreinvaart voorbij en als Run Like Hell heeft geklonken zit de show er bijna op, maar niet voordat in het toegift Time en Comfortably Numb uit volle borst is meegezongen. Ja, de Australian Pink Floyd is de next best thing, een sublieme show verdient dan ook alleen maar superlatieven….
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00