Home » Avatar – 013 (Tilburg) 12/03/2023

Avatar – 013 (Tilburg) 12/03/2023

door Maurice Tonies
2,6K views 8 minuten leestijd

Het nieuwe album Dance Devil Dance van Avatar ligt nog maar nauwelijks in de schappen of we krijgen al de kans om het nieuwe materiaal live te gaan aanschouwen. Deze kans laten wij uiteraard niet schieten evenals de vele andere liefhebbers van deze band. In de hele lange rij voor 013 treffen we dan ook een vrolijke menigte aan, waarbij het ene geschminkte gezicht nog mooier is dan het andere. De fans zijn er dan ook helemaal klaar voor. Dit belooft een mooie avond te worden in Tilburg.

De grote zaal in Tilburg is nu werkelijk helemaal volgelopen en iedereen is dan ook op tijd aanwezig om Veil Of Maya te kunnen aanschouwen. Het is metalcore wat de klok slaat en dat is bij de heren uit Chicago niet tegen dovemans oren gezegd. De energie spat van het podium en we zien frontman Lukas die binnen no time het publiek voor zich wil winnen. Het blijkt echter wel alleen van deze zanger af te moeten komen, de overige bandleden komen bijna niet in beweging, interactie is ook ver te zoeken. Veil Of Maya mag het publiek vanavond rakteren op veel nieuwe muziek. In mei verschijnt hun nieuwe album [M] Other en vandaag krijgt 013 alvast een voorproefje. De progressieve metalcore heeft een positieve uitwerking op het publiek, er ontstaan wat moshpits, maar ook zoeken een aantal bezoekers de gang op in Tilburg, hangen wat rond in de hal of lopen nog even langs de merchandise. De afwisselende stijlen zijn ook niet voor iedereen weggelegd. We moeten ook toegeven, het is hard en bruut wat we horen op het podium.

Terwijl de zaal langzaam begint vol te lopen mag het Zwitserse Kassogtha de feestelijke avond gaan openen. De show wordt afgetrapt met flink tromgeroffel en verschrikt kijken de bezoekers ineens naar het podium. Men had nog niet door dat de drummer van Kassogtha alvast had plaatsgenomen achter de drumkit. Het blijkt het startschot van een half uurtje stevige metal, waarbij er een grote rol is weggelegd voor frontvrouwe Stephany Hugnin. Deze dame weet wel hoe ze een 013 op zijn kop kan zetten met haar gruntkwaliteiten. Wat een geweldige strot! Daarnaast heeft ze ook de kwaliteiten om een cleane zangpartij neer te zetten, deze dame is van alle markten thuis. Dan kan ook gezegd worden van de andere bandleden. Zo laat ze zich tijdens het grunten graag vocaal vergezellen door Mortimer Baud die ook nog een duit in het zakje doet. Kassogtha is de naam van een fictief monster met vele tentakels. Het Kassogtha wat hier op het podium staat is ook zo’n razend monster wat je als toeschouwer grijpt en niet meer loslaat. Harde grunts, lomp gitaarwerk en stevige drums, een heerlijke manier om de avond te openen.

Rond de klok van negenen is het grote moment eindelijk daar. De band waarvoor iedereen massaal naar Tilburg is gekomen gaat eindelijk beginnen. Avatar laat er gen gras over groeien en gaat vol bombarie van start. Het eerste vuurwerk kunnen we afstrepen en uiteraard zijn de blikken meteen gericht op podiumdier en tevens frontman Johannes. Met zijn geweldige looks en dito uitstraling weet hij binnen luttele seconden het publiek voor zich te winnen. Even vragen we het ons af, kijken we nu naar een grootse theatervoorstelling, een of andere freakshow of toch naar een heerlijke band uit Gothenburg? Het antwoord zit ergens overal tussenin, wat kent deze show een heerlijke start!

Avatar heeft onlangs hun nieuwe album Dance Devil Dance uitgebracht en uiteraard mogen een aantal nieuwe nummers dan ook niet ontbreken op de setlist. Zo is de albumtitel meteen de openingstrack van het album, maar ook twee andere songs worden al vrij vroeg in de set gespeeld en deze blijken prima te passen bij de rest. Het publiek is het nieuwe materiaal ook al meteen gaan omarmen, er wordt flink meegezongen. Het is ook een feestende menigte geworden in de zaal, vuisten de lucht in, moshpits en ook mogen de crowdsurfers niet ontbreken, die vooral opvallen bij een nogal gekleurde outfit en schmink. Het Brabantse carnaval is kennelijk nog niet helemaal vertrokken. De heren op het podium versterken alleen maar deze feestvreugde met de aanstekelijke dansjes, het synchroom headbangen en de frontman die met zijn stok het publiek lijkt te dirigeren. Je komt dan ook werkelijk ogen te kort bij een show van Avatar.

Zo zien we ineens zanger Johannes opduiken op het balkon waar hij tenmidden van het publiek een ballonvouwact opvoert en zowaar een hondje weet te fabriceren. Ook op het podium is het af en toe net een circusvoorstelling. Zo komt de zanger zogenaamd uit een schatkist met daarbij ook weer een aantal ballonnen, die overigens geen lang leven hebben tijdens deze show. Tussen al deze grappen en grollen speelt Avatar een geweldige set, die doorspekt is met nummers uit hun gehele discografie. Een aantal klassiekers en publieksfavorieten worden dan ook niet overgeslagen. Daarnaast is Johannes een briljante verhalenverteller alias grappenmaker. Zo weet hij wel hoe hij de lachers op zijn hand krijgt en ook weet hij wel hoe hij nummers aan elkaar kan praten met vermakelijke bruggetjes. Aan entertainment dan ook geen gebrek. Hebben we dan al genoemd dat er tijdens A Statue For The King zelfs een koning op het podium te aanschouwen is?

De theatrale show van Avatar is al ruim anderhalf uur bezig als de band eventjes het podium verlaat. Een toegift mag op deze avond niet uitblijven en onder luid gejuich komen de heren het publiek nogmaals verwennen met hun muziek, maar niet voordat frontman Johannes de fans uitvoerig heeft bedankt. Zonder hun publiek zou het er voor Avatar op het podium enorm leeg uitzien. Eigenlijk verdienen we allemaal een schouderklopje, omdat Avatar naar ons als publiek mag komen kijken. Ja, publiek en band zijn samen èèn en dat willen de Zweden maar al te graag benadrukken. Heel veel fans zien er dan ook uit zoals de bandleden, het is eigenlijk zoals de band zelf al zingt Smells Like A Freakshow. De feestvreugde duurt dan nog eventjes voort, maar na het afsluitende Hail The Apocalypse is het na twee uur spelen echt gedaan in Tilburg. Wat was het weer een geweldige show, van Avatar krijg je nooit genoeg. Keer op keer weten ze ons te verbazen en weten hun show nog meer te verfijnen. Dut zou zowaar eens een echte headliner kunnen gaan worden en qua podiumact zal Alice Cooper ook wel een keer een opvolger nodig hebben niet?

Fans van Avatar hoeven overigens niet heel lang meer te wachten om de heren weer aan het werk te zien. In november staat Avatar samen met onder andere Electric Callboy, Epica, Powerwolf en Up The Irons op de lineup van The Rock Circus in de Brabanthallen in Den Bosch. Rockportaal is groot fan van Avatar en wij hebben dit festival dan ook omcirkeld op onze kalender!

Foto’s door Monica Duffels – Rockportaal.nlKijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00