Home » Birdy – 013 (Tilburg) 08/10/2016

Birdy – 013 (Tilburg) 08/10/2016

door Maurice Tonies
164 views 4 minuten leestijd

birdyBegin februari 2016 was Rockportaal getuige van een tryout-show van Birdy. In een kleine club in Londen gaf zij een voorproefje weg van het album Beautiful Lies, wat een maand later zou uitkomen. Inmiddels zijn we een tijdje verder en is de zangeres uit Engeland op tour. Ook Nederland mag niet ontbreken en zo krijgt Rockportaal de kans om te zien wat er in tussentijd is veranderd. Samen met heel veel vrouwelijke fans zetten we voet in de grote zaal van 013.
Aanvankelijk zou Laurence Taylor het voorprogramma verzorgen voor Birdy, maar op het laatste moment is dit gewijzigd. Gelukkig hebben ze Emil Landman bereid gevonden om zijn plek in te nemen en zo zien we de Nijmeegse zanger het podium oplopen. Emil lijkt enorm zenuwachtig en behoorlijk onder de indruk van de grote opkomst. De singer-songwriter heeft zijn gitaar meegenomen en geeft alvast een voorproefje van zijn album An Unexpected View wat binnenkort verschijnt. Tussen de nummers door vertelt hij waar zijn nummers over gaan. Zo komt een kortstondige relatie aan bod en vertelt hij uitgebreid over zijn reis naar Mongolië, waarbij schijnbaar zijn gitaar ook op een eigen bed lag. Hoewel de zanger goed bij stem is en zijn songs prima in elkaar zitten weet hij niet te imponeren.
Rond de klok van negen uur gaan de lichten opnieuw uit in de grote zaak van 913. Birdy trapt af met Shadow, een nummer van haar nieuwe album Beautiful Lies. De zangeres heeft plaatsgenomen achter haar toetsen en laat vanaf die plek haar wonderschone stemgeluid klinken. Over de gehele breedte van het podium zijn muzikanten opgesteld. Birdy laat geen pauzes vallen en de nummer volgen elkaar snel op. De focus ligt vandaag duidelijk op de nieuwe release, want opvolgende nummers Beating Heart en Hear You Calling komen van het eerder genoemde album. Even breekt er paniek uit in de zaal als het brandalarm afgaat. Gelukkig gaat het om een vals alarm en gaat de show gewoon verder. Het is nu  aan 013 om van zich te laten horen. Birdy is bekend geworden door het spelen van covers, Voor  een bepaalde cover is het zover nog niet. Eerst mogen de keeltjes open voor People Help The People en daarna horen zo’n duizend bezoekers Young Blood van Naked and the Famous. Dit vlotte nummer doet het publiek dansen en swingen.
Birdy voelt zich prima op haar gemak achter haar toetsen. Ze verlaat dan ook zelden haar comfort zone om plaats te nemen achter een andere microfoon. Ze zou dit eigenlijk vaker mogen doen, want het levert wat meer dynamiek op in de show. Met gitaar blijkt ze zich ook prima te redden. De zangeres is overigens niet heel spraakzaam en er komt niet meer uit dan een simpel ‘Thank You”. Ze laat de muziek meer voor zich spreken en daar is weinig op aan te merken. De nummers worden goed uitgevoerd en de begeleidende lichtshow zorgt voor de juiste sfeer. Een volgend hoogtepunt in de set is de titeltrack Beautiful Lies. Wat komt het stemgeluid van Birdy goed tot haar recht in dit nummer. Ook de single Wild Horses maat indruk vandaag in de grote zaal van 013. Wie echter denkt dat Birdy alleen maar ballads speelt heeft Silhouettes nog niet gehoord. Tijdens dit uptempo nummer wordt ook nog eens een ode aan Running Up That Hill gebracht. Birdy kent haar klassiekers
Tilburg kent de Birdy-klassiekers en aan het einde van de set is het zover. Gejuich klinkt als de eerste tonen van Bon Iver’s Skinny Love worden ingezet. Met de uithalen in dit nummer weet Jasmine van den Bogaerde, zoals de zangeres eigenlijk heet, het publiek echt te raken. Kippenvel maakt zich meester in 013 en het publiek zingt graag een “my my my” mee. Na al die jaren blijft haar grote hit fier overeind en blijkt Wing de ideale afsluiter van de set. Dit nummer speelde ze eerder al eens alleen op piano, maar nu komt dit nummer met band veel completer en bombastischer over.
Birdy keert na een korte pauze terug op het podium om nog een paar nummers te doen klinken. Zo covert ze een nummer van RHODES en bedankt zo nogmaals het publiek in Tilburg. De bezoekers van 013 wachten nog op een grote hit en deze is bewaard voor het allerlaatst. Het zeer bombastische Keeping Your Head Up doet het publiek nog een keer dansen en swingen. Birdy onderstreept dan ook vanavond wederom haar klasse en bewijst veel meer te zijn dan dat meisje van Skinny Love. Maar hoe krijgen we nu dat “my my my” weer uit ons hoofd…….

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00