Home » Black Sabbath – Paranoid (50th Anniversary Super Deluxe Box Set)

Black Sabbath – Paranoid (50th Anniversary Super Deluxe Box Set)

door Edwin Knip
230 views 2 minuten leestijd

In 1970 kwam de Britse band uit Birmingham met maar liefst twee albums die de muziekwereld op haar kop zou zetten. Vijftig jaar na dato staan beide lps nog als een huis!
Na het overweldigende succes van het titelloze debuutalbum die op vrijdag 13 februari 1970 in de winkels kwam, moest er een opvolger komen. In de tweede helft van 1970 komt de band weer in de studio, deze keer voor de opnames van het album Paranoid. Vijftig jaar na de release van Paranoid komt er nu een superdeluxe editie uit, de oorspronkelijke lp is geremasterd en aangevuld met live-opnames en nieuwe mixen. Het resultaat is een adembenemende box gevuld met cds of vinyl, naar eigen smaak, en een lijvig boekwerk met achtergrond informatie.
Het album zou de basis vormen voor de live shows van de band, nummers als War Pigs, Paranoid en Iron Man zijn een vast onderdeel van de setlist. War Pigs is een aanklacht tegen alle zinloze oorlogen die er gevoerd worden, een tekst van bassist Butler die helaas nog steeds actueel is. Paranoid is, zoals de overlevering vertelt, even snel geschreven in de studio omdat er nog een nummer ontbrak voor het album. Het werd de grootste hit van de band en het nummer komt jaarlijks nog steeds terug in de Top2000. Overigens is het een leuk weetje: het woord paranoid komt in het hele nummer niet voor.
De acht nummers van het album zijn ook alle maal te horen als stereo quad mix, een leuk extraatje. Wat het dan weer echt interessant maakt zijn de live opnames uit Montreux en Brussel, opnames die al jaren in het bootleg circuit circuleren, maar nu dan toch eindelijk legaal uitgebracht worden. De live opnames laten goed horen hoe Black Sabbath in de beginjaren klonken. De live versie van Paranoid laat een solide muur van muzikaal geweld horen. De karakteristieke stem van Ozzy klinkt als op de studio opnames, goed en vastberaden.
Drummer Ward en bassist Butler zorgen voor een stevige basis waar gitarist Iommi zich goed mee weet te meten. Tussen de live versies uit zowel Montreux als Brussel staan één nummer van het debuut album, N.I.B. en in Montreux wordt Behind The Wall Of Sleep nog gespeeld. De setlist van Montreux is korten dan die van Brussel, maar nagenoeg het hele album Paranoid komt in een live versie voorbij. op twee nummers na.  Planet Caravan en Electric Funeral staan niet op één van de twee setlisten.
Vijftig jaar na de eerste release staat dit album nog fier overeind. Stevige gitaar rock die zich los wrikt van de bluesrock. De band speelt harder en legt zo de basis voor de hedendaagse hard rock en metal scene. Met alle extra’s erbij is dit een geweldige release!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00