Home » Brainstormfestival – Podium Gigant (Apeldoorn) 3-4 /11/2023

Brainstormfestival – Podium Gigant (Apeldoorn) 3-4 /11/2023

door Rob Ulrich
743 views 5 minuten leestijd

Alweer voor de 16e keer werd het metal festival Brainstorm georganiseerd en opneiuw was Popodium Gigant in Apeldoorn the place to be. En ook dit jaar was het weer een pan-Europees feest, niet alleen van bands die uit heel veel landen kwamen, maar ook de grote schare fans bleken uit alle hoeken van Europa te komen. Brainstorm is een tweedaags festival, waarbij het niet alleen gigs zijn die de klok slaan; er zijn ook andere culturele zaken en clinics te bezoeken.

De eerste festivaldag was het direct raak met Neverus, Fellowship, In Vain en hoofdact Xandria. Als fotograaf heb je weliswaar altijd klachten over het slechte licht (bij In Vain was het gewoon donker op het podium), maar het geluid stond wel als een huis. Voor Fellowship was het het eerste concert op Hollandse bodem en ondanks de beetje clownesk overkomende outfits bracht de band een heerlijk potje power metal. Voor de Noorse band In Vain was het de derde keer op Brainstorm. In 2009 en 2010 was de band ook al eens te zien op Brainstorm met hun progressieve death metal. Prima act. Bij Xandria was het licht bij de eerste twee nummers gelukkig beter, maar daarna verviel de lichtman in oude gewoontes. Jammer. Zangeres Ambre Vourvahis voelt zich inmiddels helemaal thuis bij de band. De band speelde ook enkele nummers van de eerste drie albums, maar ook van het meest recente album The Wonders Still Awaiting. Het was een heerlijk afsluiting van dag 1.

Dag 2 begon met een spetterend optreden van de Duits/Braziliaans band Flowerleaf Flowerleaf is een symfonische metalband die op het laatste moment ingevlogen doordat Angelic Forces vanwege ziekte niet mee kon doen aan het festival. Flowerleaf was een waardige vervanger en bracht de stemming er al lekker in.

Van andere koek was Confession of a Traitor. Agressieve muziek om mensen positief te stemmen. En hard was het; de volumeknop ging open wat resulteerde in een energieke live-show, compleet met een moshpit.

Lyrre bracht folk verpakt een stevige metal jas dankzij de fraaie gitaarpartijen. De hurdy gurdy, bespeelt door zangeres Michalina Malisz, bracht beide werelden perfect bij elkaar.

De volgende band was Temperance, mateloos populair bij de flinke schare fans in de zaal. Zangeres Kirstin Starkey liet horen wat een prachtig bereik ze heft met haar stem, waarvan het mooi mixte met die van Michele Guaitoli. De band speelde een paar nummers van hun laatst album Hermitage-Darum’as Eyes Pt2 live. Het plezier spatte ervan af en dat had z’n weerslag op het publiek. Mooi om die wisselwerking te zien. Diamanti was voor mij het hoogtepunt, wat een prachtig en indrukwekkend nummer.

Maar het kon nog mooier. Serenity deed het dunnetjes over en zanger Georg Neuhauser maakte er samen met het publiek een feestje van. De setlist bestond uit ‘slechts’ zes nummers, maar het geprogrammeerde uur werd er wel mee volgemaakt.

De dag werd afgesloten door Extol, een progressieve metalband die dit jaar een reunietour doet na een stilte van bijna 10 jaar. Voor de organisatie was dit ‘a dream come true’ om Extol vast te kunnen leggen. Extol was de kers op de taart die al de hele dag heerlijk smaakte. Het publiek zal dat ongetwijfeld beamen en reikhalzend uitkijken naar de volgende editie van Brainstorm.

Zoals eerder aangegeven gebeurde er ook vanalles rond de concerten. Zo verzorgden de drummers van In Vain en Lyrre een drumclinic, en laat Lyrre-zangeres Michalina Malisz zien hoe je een hurdy gurdy bespeelt.  Een hurdy gurdy is een zogenaamde draailierspeler. De snaren van de draailier worden aan het trillen gebracht door een met hars stroef gemaakt wiel. Dit wiel wordt met een draaikruk rondgedraaid en functioneert zoals een strijkstok van bijvoorbeeld een viool. De melodieën worden gespeeld via een toetsenbord

De Zweedse kunstenaar Kristian ‘Necrolord’ Wåhlin exposeerde een deel van zijn werk tijdens het komende Brainstorm Festival in Apeldoorn. Wåhlin geniet wereldwijd grote bekendheid door de albumcovers die hij maakte voor bands als Bathory, Dissection, Amorphis en Ensiferum.

Tim Ziegeler is een autoriteit op het gebied van sociale media en in een speciale college nam hij zowel artiesten als publiek mee in de wereld van social media. Ziegeler beheert accounts voor verschillende bands, waaronder Amaranthe, Eluveitie en Dark Tranquility. Social media volgens Ziegeler: “a gamechanger for artists and fans?”. We kunnen het alleen maar beamen.

Brainstorm 2023 was weer een doorslaand succes, maar er is ook een maar bij deze populariteit. Vooral op zaterdag liep het festival tegen haar grenzen aan. Zeker in de theaterzaal was niet voor iedereen een plek en de popzaal was ook mudjevol. Logischerwijze zou je denken dat Brainstorm dan op zoek gaat naar een ruimer jasje, maar niets daarvan is waar. In 2024 zal Brainstorm op 1 en 2 november opnieuw in Gigant gehouden worden. De organisatie wist te melden dat nu al de Zweedse band Evergrey als headliner geboekt is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00